CULTURA 1 noiembrie 2017

FOTO Sfântu Gheorghe, Raiul debutanților în regie

de Iulia Drăghici - Taraș | 872 vizualizări

Ediția a II-a Festivalului național D-Butan-T, marca TAM, aduce în județul Covasna cei mai buni tineri regizori români

Spectacole de teatru gratuite, lansări de carte, filme românești, ateliere pentru pasionații de regie, dar și titlul de „regizorul D-Butan-T al anului”. Toate acestea și multe altele se desfășoară în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie a.c. la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua ediții „D-Butan-T”.

Tânăra generație de regizori ai României dar și pasionații de teatru și-au găsit Raiul în orașul Sfântu Gheorghe. Mulți deja știau acest lucru, însă de această dată noutatea vine prin faptul că în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie a.c., 10 tineri regizori, printre cei mai buni din țară, se află în reședința județului Covasna să își pună în scenă producțiile teatrale, în cadrul festivalului – concurs „D-Butan-T”, ediția a II-a. Spectacolele pot fi văzute gratuit, cu condiția unei înscrieri prealabile, datorată numărului limitat de locuri în sălile de spectacol.

Cu și despre tineri artiști care se dezvoltă armonios

Festivalul a fost deschis oficial luni, 30 octombrie, în sala de cinema „Chaplin” a Cinematografului Arta din Sfântu Gheorghe, în prezența debutanților, a voluntarilor implicați în organizare, a oficialităților, respectiv a curioșilor.

„Ne interesează foarte mult să în întoarcem atenția către tânăra generație pentru că suntem foarte încântați de cât de talentați sunt acești oameni. De când am văzut spectacolele nominalizate am fost foarte plăcut surprinsă de cantitatea extraordinară de talent a acestei generații. Consider că noi atâta putem în acest moment, dar sper să preia inițiativa și alte teatre din țară și să dăm oportunitatea tinerei generații să se dezvolte armonios”, a spus în deschiderea oficială organizatorul evenimentului, directoarea Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM), Anna-Maria Popa.

Un lucru important pe care aceasta l-a precizat a fost miza pentru care, probabil, mulți dintre tinerii regizori au venit din toată țara, de la teatre de stat sau particulare, la Sfântu Gheorghe.

„Regizorul care va câștiga D-Butan-T ediția a doua va obține un contract de colaborare cu teatrul nostru, prin care noi îi producem practic un spectacol cu echipa noastră, în spațiul nostru, dar cu textul și echipa de colaboratori la alegerea câștigătorului”, a explicat managerul TAM.

TAM, punct de întâlnire a generațiilor

În rândul oficialităților care au deschis luni festivalul s-au numărat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva-Judit și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu. Ambii au vorbit în discursurile lor despre cum oportunitățile acordate tinerilor sunt de fapt investiții într-un viitor mai bun.

„Trebuie să vă mărturisesc, poate și datorită profesiei mele de profesor, îmi place foarte mult să fiu printre tineri. Fiind printre tineri îmbătrânești mai încet, ești mai receptiv la noutăți și lucruri moderne. Ca om pasionat de teatru, desigur, este foarte plăcut să fii și printre oameni de teatru. Să fii între oameni de teatru tineri e însă nemaipomenit. Cele mai inovatoare spectacole de teatru pe care le-am văzut erau concepute, regizate și jucate de tineri. Fără să minimalizez profesionalismul seniorilor care au găsit deja stilul lor, tinerii artiști utilizează palete mai largi de exprimare, încearcă o varietate mai mare de metode moderne, sunt pionieri ai schimbărilor. De fapt așa este și la celelalte profesii. Tinerii sunt curajoși, iar noi trebuie să îi ajutăm, să nu le frângem aripile, ci din contră să le creăm posibilități de afirmare, de prezentare. Drumul fiecăruia către o realizare de sine este un drum lung, plin de căutări, de succese, de înfrângeri. Dar drumul este însăși viața noastră. Cei care îi ajută pe tineri, ajută de fapt viitorul”,  a spus viceprimarul Sztakics Éva-Judit, lăudând activitatea managerului Anna-Maria Popa din cadrul TAM.

„Teatrul „Andrei Mureșanu” a devenit în orașul nostru un punct de întâlnire în spațiul multicultural în care trăim, iar zilele acestea va fi și un punct de întâlnire al generațiilor”, a mai transmis viceprimarul.

Tinerii să arate lucruri nemaivăzute

Cu toate că a recunoscut că nu este un împătimit al teatrului, prefectul județului Covasna a apreciat inițiativa TAM de a promova tinerii care, spune el, au capacitatea să arate lucruri nemaivăzute.

„Vorbim mereu de promovarea tinerilor și de cele mai multe ori facem foarte puține. Un astfel de eveniment, organizat aici, în branșa dumneavoastră, cred că este cel mai bun exemplu despre cum trebuie făcută promovarea tinerilor. În egală măsură, vedem în spațiu public de astăzi foarte mult teatru ieftin, ca să îi spun așa, iar atunci trebuie să îi lăsăm pe cei care se pricep cu adevărat la această superbă artă să facă ce au de făcut. Tinerii cu exuberanța și cu visele lor sunt în măsură să ne arate ceea ce până astăzi nu am văzut. Sunt convins că așa se va întâmpla pe parcursul acestui festival”, a spus Sebastian Cucu.

Lansări de carte și filme românești

În cadrul „D-Butan-T” de anul acesta, incluse în program sunt câteva activități speciale, printre care și lansări de carte și proiecțiile cu filme românești. După deschiderea oficială a festivalului de luni a urmat lansarea de carte a Lorenei Lupu, o tânără scriitoare originară din Sfântu Gheorghe.

„Întâlnirea cu publicul din Sfântu Gheorghe a fost foarte încărcată de emoție pentru că e practic publicul meu de acasă. Aici m-am născut, aici m-am format și aici mă simt că voi fi întotdeauna acasă. De aceea cred că e poate și cea mai personală și sensibilă întâlnire din câte pot fi. Și cartea asta e cea mai personală pentru mine pentru că este cumva aniversarea de 10 ani de blog. Am un blog relativ popular (lorenalupu.com), iar cele mai bune, mai amuzante, mai intrigante, mai captivante și incitante texte prezente pe acest blog au fost publicate în această toamnă. Vă invit să o citiți! Promit hohote de râs, cel puțin”, ne-a spus Lorena Lupu luni seara despre cea mai recentă carte a sa, „Trollywood”.

În ceea ce privește festivalul în cadrul căruia și-a lansat volumul, aceasta ne-a declarat: „D-Butan-T mi se pare o inițiativă incredibilă a fostei mele colege de facultate, Anna-Maria Popa, pe care o consider unul dintre cei mai buni directori de teatru tineri. Este un om foarte tânăr, dar cu o luciditate și maturitate care sunt uimitoare. (...) Faptul că an de an organizează ediții ale acestui festival cu care atrage tineri, mi se pare un lucru minunat. A fost o onoare să mă aflu aici. Mă bucur că am putut fi aici și că am putut deschide festivalul”, este de părere Lorena Lupu.

Aceasta nu este însă singura lansare de carte din cadrul festivalul. Evenimentul mai cuprinde şi lansările altor volume. Miercuri Radu Sergiu Ruba își va lansa la Sfântu Gheorghe cartea „O vară ce nu mai apune”, de la ora 18:30, iar joi, de la aceeași oră, 18:30, va avea loc lansarea cărții „Ziua gândacului de bucătărie”, scrisă de Mihai Ignat.

Evenimentul cultural include și difuzarea a patru filme românești, printre care „Octav”, „Un pas în urma serafimilor”, „Capace” și „Marița”.

Participanții și juriul

Regizorii selectați să ia parte la eveniment sunt Andrei Raicu, cu spectacolul „Hotel Europa”, Sebastian Marina, cu spectacolul „7”, Silvia Roman cu „Fetița soldat”, Claudia Machedon cu „Norway Today”, Mădălin Hîncu și spectacolul „Noaptea Ursului”, Nagy Botond cu „Oneghin”, Ruxandra Bălașu cu „ADN”, Adina Lazăr cu „PENA”, Raul Coldea cu „Via Negativa” și Cosmin Matei cu „Reacting Cernobyl”.

În rândul juraților care vor avea dificila misiune de a selecta marele câștigător al Festivalului „D-Butan-T” 2 se găsesc Erwin Simsensohn, Vlad Massaci, Ioana Păun, Bogdan Costea și Lucian Sabados.

D-Butan-T, un Google de talente

Sâmbătă, în cadrul unei ceremonii speciale va avea loc Decernarea Premiilor, moment în care se va anunța și marele câștigător al ediției. În ceea ce privește ediția cu numărul trei, organizatorii deja știu de unde vor începe, dat fiind că au ales tema.

„Festivalul este un motor de căutare, este reacția teatrului nostru de a da o șansă tinerei generații și pentru că vrem să acoperim o paletă cât mai largă a acestei generații, schimbăm în fiecare an aria de expertiză. Am început cu debut în actorie, anul acesta suntem dedicați tinerilor regizori, iar anul viitor vom avea ediția de debut în scenografie. Nu vreau să spun mai multe lucruri pentru că depindem foarte mult de ce finanțări externe prindem”, ne-a mai dezvăluit Anna-Maria Popa.

Prima ediție a Festivalului „D-Butan-T” a avut loc în perioada 8 – 13 noiembrie a.c. și i-a avut sub lumina reflectoarelor pe tinerii actori. Câștigătoare a ediției și a unui contract de angajare cu TAM pentru o perioadă de un an a fost Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Toate informațiile despre eveniment și programul complet, sunt disponibile pe Facebook, pe pagina DButantT.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.