Reorganizare culturală în Târgu Secuiesc
În municipiul Târgu Secuiesc, Casa de Cultură „Vigadó” a trecut printr-o reorganizare completă și a preluat Teatrul „Udvartér” în administrarea sa. Astfel, a devenit Centru Cultural cu dublu rol. Directorul instituției, Lung László Zsolt, a prezentat joi, 7 septembrie a.c., într-o conferință de presă, noua imagine a teatrului, planul stagiunii care va fi format din 15 producții, precum și colaboratorii și creatorii acesteia. Totodată, a anunțat că plănuiește un festival de teatru de vară la final de stagiune, pe care l-ar implementa începând de anul viitor. Evenimentul va fi organizat în noua clădire a cazărmii în perioada 22-26 iunie, înainte de festivalul orașului, „Sokadalom”, potrivit unui comunicat de presă al autorităților locale.
Reorganizarea va avea ca rezultat un sezon bine construit și regândit în viața culturală a orașului breslelor, au declarat în cadrul conferinței primarul municipiului, Bokor Tibor, și directorul Centrului Cultural „Vigadó”, Lung László Zsolt, conform comunicatului de presă.
Edilul Bokor Tibor a subliniat, la începutul discursului său, că nu a avut niciodată intenția de a închide teatrul din Târgu Secuiesc, dar că este convins că a fost necesar să regândească funcționarea acestuia și că situația actuală este mai mult decât încurajatoare pentru viața culturală a municipiului, se arată în comunicat.
Întregul proces de reorganizare s-a finalizat la 1 iunie a.c., iar „Vigadó” este acum o instituție independentă din punct de vedere juridic și financiar, deși autoritățile locale spun că o vor susține financiar în continuare.
„Am început să căutăm forme juridice care să asigure o funcționare stabilă a Casei de Cultură Vigadó, astfel încât Teatrul Udvartér să supraviețuiască și cele două instituții să poată lucra împreună. Acest proces a fost finalizat la 1 iunie, iar Vigadó a fost separată de organigrama primăriei, după ce anterior fusese un fel de suboficiu cultural, iar acum este o instituție independentă din punct de vedere juridic și financiar. Aș dori să subliniez faptul că nu am «abandonat» instituția Vigadó, continuăm să o susținem financiar, dar în acest fel am reușit să ne asigurăm că Teatrul Udvartér poate funcționa ca o «subinstituție». Sunt convins că Târgu Secuiesc merită o instituție culturală de calitate, merită cultură și teatru de calitate și – în ciuda zvonurilor – nu am fost niciodată în situația de a închide instituții culturale. Da, situația economică este dificilă în toată țara, dar sper că nu va exista nicio decizie guvernamentală care să ne împiedice să ne continuăm ideile. La urma urmei, fără cultură vom fi un oraș foarte sărac”, a explicat primarul, citat în comunicatul de presă.
Instituția nou creată are 27 de posturi, dintre care 18 au fost ocupate pentru stagiunea 2023 – 2024. Dintre aceștia, patru sunt actori, iar ceilalți au sarcini organizatorice, creative, administrative și operaționale. În funcție de situația economică însă, vor urmări creșterea numărului de angajați.
Lung László Zsolt i-a prezentat pe cei patru actori din staff: Gecse Noémi și Kiss László, precum și masteranzii Elek Ágota și Mihály János. Acestora li se vor alătura artiști invitați, pentru a completa echipa.
Noua stagiune culturală din Târgu Secuiesc a început pe 4 septembrie a.c. cu un workshop și cu repetiții de lectură pentru primul spectacol.
Campania de publicitate pentru abonamente va fi lansată în curând. Biletele vor putea fi achiziționate și online prin intermediul platformei bilete.ro.
Teatrul „Udvartér” este fostul Teatru Orășenesc și a fost administrat anterior de Fundația Culturală „Vigadó”, potrivit comunicatului de presă.
Teatrul Orășenesc a fost înființat în octombrie 2009 și a funcționat de atunci în clădirea Casei de Cultură „Vigadó”, o construcție frumoasă și impozantă ce datează din anul 1904.
Foto: Dénes Botond, Szegeti Abigél