CULTURA Acum 2 ore, 47 minute

O altă ediție ActorFest s-a încheiat: Toți participanții sunt câștigători pe scena teatrului

de Ștefania Găvăneci | 121 vizualizări

Căminul Cultural din Sita Buzăului a fost duminică, 17 noiembrie, gazda celei de a VII-a ediții a festivalului - concurs „ActorFest - Teatru în comuna ta”. Pe scenă au urcat 198 de elevi de gimnaziu, coordonați de 28 de cadre didactice, atât din județul Covasna, cât și din Buzău, Sibiu și Bistrița. 

„Teatrul se hrănește din poveste, iar povestea  ActorFest sunteți voi, participanții fiecărei ediții, copii entuziaști, dascăli motivați, care insuflă copiilor gustul pentru cultură, prin pregătirea minuțioasă a acestor acte artistice”, a spus, pe scena festivalului, coordonatoarea evenimentului, Otilia Buzea.

Cele 22 de momente artistice au fost prezentate pe scenă atât pentru publicul din sală, cât și pentru cel de acasă, prin transmisie live pe pagina de Facebook a festivalului timp de mai mult de 8 ore.

Premianți, dar toți câștigători

Deși premiile oferite de juriu au răsplătit excelența, spiritul festivalului a fost cel al unei competiții în care toți participanții au fost câștigători ai unor experiențe memorabile.

„Toți sunteți câștigători pentru că aveți curajul și implicarea necesară de a urca pe scenă și de a ne aduce în față o piesă sau un colaj din arta teatrală”, a punctat Inspectorul Școlar Adjunct, Luminița Bobeș. 

Momentele premiate în cadrul festivalului-concurs: 

  • Trofeul ActorFest - „O noapte furtunoasă” - Trupa AS a Școlii Gimnaziale ,,Andrei Șaguna", Barcani;

  • Locul I - „Cine a luat Troia?” - Trupa N.R.- Be You a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, Sita Buzăului;

  • Locul II - ,„Vrăjitorul din Oz” - Trupa „Cireșarii” a Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu" Întorsura Buzăului;

  • Locul III - „Chirița la Iași” - Trupa As a Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, Barcani.

Premiile individuale au adus recunoașterea talentelor remarcabile, cum ar fi Fabian Borcea, desemnat cel mai bun actor și Ioana Dobrinaș, cea mai bună actriță. De asemenea, juriul a mai acordat un premiu special lui Samir Dragomir pentru interpretarea rolului „femeii de serviciu” din piesa „Regizorul nemulțumit”.

Au mai fost acordate încă 3 premii speciale pentru: piesa „Androchel - legenda satului dispărut”  -  Școala Gimnazială „Aviator Ioan Sava” din Alțâna; locul I la secțiunea specială - „Regizorul nemulțumit” - Casa familială nr.2, Întorsura Buzăului și Locul II la secțiunea specială - ,„Prizonierii ecranelor” - Casa familială nr.1, Întorsura Buzăului.

Juriul a fost compus din: Anna Maria Popa - managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Marius Popa - muzician și compozitor, Maria Bularca - profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Mariana Pachis - regizor și scenograf și Gabi Drochioiu - profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

Ediția din acest an a reunit pe scenă elevi talentați de la 7 școli din județul Covasna: Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani, Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 3 din Sita Buzăului, dar și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. 

Li s-au alăturat participanți din județele Buzău, Sibiu și Bistrița: Școala Gimnazială din Cândești, Liceul Tehnologic „Sf. Mucenic Sava” din Berca, Școala Gimnazială „Aviator Ioan Sava” și Școala Gimnazială Șieu. 

Ca și anul trecut, au participat și cele două case familiale din Întorsura Buzăului. 

Pe lângă experiențele câștigate, copii au obținut și premii în valoare totală de 2.800 de lei, dulciuri, pixuri, brelocuri, diplome de participare, dar și abonamente la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. 

Toate reprezentațiile de pe scenă pot fi urmărite online aici

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Brâul Sitean în parteneriat cu Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, Primăria comunei, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Căminul Cultural și Biblioteca din Sita Buzăului.

Vă reamintim că la Gala Superlativelor CovasnaMedia, ActorFest a fost recunoscut ca „Evenimentul Anului în Mediul Rural” în 2023.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.