MNCR a demarat proiectul „Împreună prin labirintul preistoric”, destinat copiilor instituţionalizaţi
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe a demarat proiectul „Împreună prin labirintul preistoric” destinat copiilor instituţionalizaţi.
Potrivit muzeografului Andrea Deak, scopul proiectului este de a facilita venirea la muzeu a unui număr 150 de copii şi adolescenţi care trăiesc în centre de plasament şi case familiale din judeţul Covasna, respectiv din localităţile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Ilieni, Cernat, Mereni şi Întorsura Buzăului. Copiii vor avea acces gratuit în spaţiile muzeului şi vor putea participa la diverse ateliere de creaţie coordonate de specialişti sau de voluntari.
„Scopul nostru este de a diversifica cât mai mult activităţile MNCR şi de a atrage un public cât mai variat, fiind foarte importantă participarea la aceste activităţi şi a categoriilor de public care întâmpină dificultăţi în a ne vizita (...) Fiecare program în parte include vizitarea expoziţiei curente de la sediul central al MNCR - Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul cetăţii, cea mai modernă expoziţie din România la momentul actual din punct de vedere al prezentării şi punerii în scenă a rezultatelor cercetărilor arheologice, precum şi participarea copiilor şi tinerilor la două ateliere tematice legate de această expoziţie, unul de modelaj în lut şi altul de pictură pe vase ceramice (...) Celor 150 de copii incluşi în acest proiect le vom asigura şi transportul la Sfântu Gheorghe”, a declarat Andrea Deak. Proiectul se derulează în perioada septembrie-octombrie şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
MNCR a mai realizat în acest an o expoziţie pentru persoanele nevăzătoare intitulată „Atinge istoria”, iar în prezent pregăteşte un alt proiect ce are ca scop mărirea gradului de atractivitate a instituţiei prin folosirea teatrului ca mijloc de prezentare a patrimoniului.
„Fiecare obiect din muzeu are o poveste, iar noi încercăm să găsim poveştile din spatele lor şi să le transmitem publicului (...) Dorim să promovăm ideea că un muzeu este un spaţiu viu care le spune poveşti relevante pentru viaţa lor şi nu un spaţiu cu obiecte prăfuite şi plicticoase puse în vitrine”, a mai spus Andrea Deak.