Întorsura Buzăului, din nou școală a dansului popular românesc
Proiectul național itinerant de cercetare a folclorului coregrafic românesc „Mlădițe Românești” a ajuns la ediția a V-a
O nouă ediție, a V-a, a proiectului național itinerant de cercetare a folclorului coregrafic românesc „Mlădițe Românești” a avut loc în perioada 8 – 12 decembrie a.c. la Întorsura Buzăului. În această perioadă, la Clubul Copiilor din oraș, formații din mai multe zone din țară (Brăila, Ploiești, Găești, Costești) au făcut schimb de experiență și de secrete în ale dansului popular cu dansatorii din zona Întorsurii Buzăului și invers. În final, activitatea s-a încheiat cu un spectacol comun transmis pe Facebook.
„Folclorul coregrafic românesc este extrem de divers, din acest motiv se desprinde necesitatea studierii amănunțite a tuturor zonelor şi subzonelor folclorice în vederea păstrării formei autentice precum şi însușirea stilului, amprenta specifică fiecărei zone folclorice a țării noastre.
Din aceste considerente „Mlădițe românești” este un proiect național itinerant de cercetare a folclorului coregrafic românesc în vederea asigurării unei baze documentar folclorice autentice pentru copii şi tineret.
Acest proiect s-a desfășurat pe durata a patru zile cu participarea grupului de lucru alcătuit, din cauza legislației în vigoare, din 2-4 reprezentanți, din 10 formații sau ansambluri de copii și tineri din diferite zone folclorice - ansambluri ale Palatelor și Cluburilor Copiilor din România, alături de alte persoane din afara sistemului, capabile pentru implicare în aceste acțiuni.
Activitatea principală a proiectului s-a desfășurat în incinta Clubului Copiilor Întorsura Buzăului şi a constat din studiul folclorului coregrafic românesc pe zone şi/sau subzone și a culminat cu organizarea unui spectacol comun cu denumirea de „Mlădițe românești”.
Printre alte beneficii, acest proiect contribuie la optimizarea procesului de predare–învățare a dansului popular, a procesului de instruire, muncă de documentare şi culegere, scriere coregrafică, descompunere ritmică, adună alături copii şi tineri dansatori, din toate zonele şi subzonele folclorice situaţie care favorizează cunoaşterea şi socializarea, schimburile culturale, înţelegerea şi legarea de prietenii, oamenii putându-se cunoaşte mai bine şi înlătura, dacă nu integral, măcar o parte dintre prejudecăţi. Totodată în cadrul proiectului se îmbină competenţele specifice, ale educaţiei, cu activităţile de loisir (de plăcere, distracţie în timpul liber).
Intenţia proiectului a fost și este promovarea şi implementarea educaţiei prin cultură/folclor, raportarea acesteia la cerinţele şi nevoile actuale prin alăturarea într-o activitate complexă a componentelor educaţiei, promovarea acestora, cu finalizare printr-un studiu al folclorului coregrafic românesc și un festival care anul acesta, din cauza situației în care se află omenirea, s-a desfășurat în incinta Clubului Copiilor Întorsura Buzăului, fiind transmis live pe paginile de socializare Facebook.
Scopul proiectului și al festivalului a fost contribuția privind optimizarea procesului de predare-învățare a dansului popular în vederea păstrării formei sale autentice, atingerea unui grad cât mai înalt de imitare a stilului de interpretare, din vatra folclorică de origine, a jocului popular în cauză, asigurând astfel viitorii specialiști în coregrafie şi instruire cu mijloacele specifice educației non-formale.
A fost, este şi sperăm să devină o acţiune tradiţională atât pentru zonă cât şi la nivel național, perfectibilă, pe care o propunem, ca în anul care bate la ușă să cuprindă reprezentanți ai tuturor zonelor țării, din cât mai multe județe.
Zona Întorsura Buzăului are un potențial natural și turistic remarcabil, de un pitoresc deosebit, care necesită cunoscute și promovate.
Mulțumim organizatorilor, participanților, părinților, profesorilor, autorităților locale și județene pentru reușita proiectului și cu această ocazie Palatul Copiilor Sf. Gheorghe și Clubul Copiilor Întorsura Buzăului vă urează sărbători fericite și la mulți ani”, a transmis directorul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, Kerekes Jenő.
Pe lângă Ansamblul Folcloric „Mlădițe românești” al Clubului Copiilor Întorsura Buzăului (coordonator prof. Rodica Boieru), la eveniment au mai fost prezente: Ansamblul Folcloric „Mugurașul” – Palatul Copiilor Brăila, Ansamblul Folcloric „Mugurelul” – Casa de Cultură Costești, Argeș, Grupul Folcloric „Codrulețul” al Clubului Copiilor Găești, Dâmbovița și Grupul Folcloric „Rapsodia Prahovei” – Palatul Copiilor Ploiești.
Festivalul „Mlădițe Românești” a fost organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, cu sprijinul Primăriei Întorsura Buzăului.