Fotografiile celebrului Robert Capa, expuse la Arcuş
La Centrul de Cultură Arcuş a fost deschisă ieri expoziţia de fotografie „D Day” a celebrului fotoreporter Robert Capa, lucrările expuse făcând parte din colecţia Muzeului de Artă Fotografică din Kecskemét (Ungaria).
Organizatorii expoziţiei Centrul de Cultură Arcuş şi fotograful Henning Janos au ales pentru deschiderea expoziţiei ziua de 6 iunie, zi în care în urmă cu 66 de ani, Forţele Aliate au debarcat în Normandia, în prima linie aflânduse şi Robert Capa cu aparatul său de fotografiat.
„De acum doi ani mam gândit că ar trebui să aducem această expoziţie şi în România, după ce în 1986 am văzut acest material expus în Budapesta, atunci când fratele lui Robert Capa a dăruit aceste forografii Muzeului Fotografiei Maghiare. De atunci am tot încercat să organizăm şi iată că, pentru prima oară în România, am reuşit să expunem lucrările lui Robert Capa, cel care este considerat fotograful care a pus bazele fotojurnalismului modern. Lucrările
sale sunt axate pe oamenii care participă la un anumit moment, de aceea fotografiile sale sunt foarte dramatice”, a declarat Henning Janos.
O mină i-a curmat viaţa
În Galeria de la Arcuş se află expuse 77 de fotografii realizate de Robert Capa, fotograful care a fost în cinci războaie şi a murit în timp ceşi făcea meserie, călcând pe o mină.
Robert Capa sa născut sub numele de Friedmann Endre pe 22 octombrie 1913, la Budapesta. La 18 ani a plecat în Germania, unde a urmat facultatea, ajungând apoi să lucreze ca laborant la o agenţie foto. Prima sa lucrare vândută către o agenţie de presă, a fost o fotografie pe care ia făcuto în Spania lui Leon Troţki, în timpul unei expuneri la o universitate. A participat apoi, în 1936, în Războiul Civil din Spania, unde a realizat celebra fotografie „Moartea unui soldat spaniol loialist", aceasta transformândul practic pe Capa în cel mai celebru fotograf de război din lume, chiar dacă a iscat controverse apoi, unii susţinând că instantaneul ar fi fost de fapt regizat şi nu unul real. Robert Capa a fotografiat apoi în alte războaie, iar în cel deal Doilea Război Mondial a fost trimisul special al revistei Life pe fronturile din Africa, Sicilia şi Italia.
Printre realizările sale memorabile se numără imaginile invaziei normande. A fost ucis în 1954 de o mină de teren, în timp ce fotografia pentru Life în războiul din Indochina franceză.
Monica Vajna