Festivalul Tinere Talente s-a încheiat în weekend
Sâmbătă, 11 iunie, în sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, s-a desfășurat cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Tinere Talente, organizat anual de Fundația „Mihai Viteazul”. 11 formații cu membri având vârste cuprinse între 6 și 30 de ani și-au etalat talentul în fața unui public care i-a răsplătit cu aplauze.
Timid, după doi ani de pandemie și după ce anul trecut s-a desfășurat online, Festivalul Tinere Talente a reușit să ajungă anul acesta la cea de-a XXIX-a ediție. Evenimentul, programat să se desfășoare în perioada 15 mai-15 iunie, a cuprins secțiuni de desen pe asfalt, pictură și momente artistice. Acestea din urmă au putut fi urmărite sâmbătă, în cadrul unui spectacol de încheiere, care a prezentat dansuri moderne și populare, concerte solo și în duet, precum și momente poetice.
„Festivalul Tinere Talente a început sub egida doamnei Stela Buda, președinta de atunci a Fundației „Mihai Viteazul”, și a constat la început în diferite concursuri pe discipline între liceu și gimnaziu, chiar concursuri naționale, după care au avut loc expoziţii, simpozioane, concursuri de eseuri și, bineînțeles, partea artistică, evoluția copiilor mici și mari”, a explicat Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, care a precizat totodată că rolul acestui eveniment este acela de a transmite mai departe, către generațiile ulterioare, moștenirea culturală, tradițiile și obiceiurile românilor, precum și acela de a cultiva sentimentul patriotic în rândul celor mici și a stimula dorința lor de a conecta trecutul cu viitorul.
La spectacolul de sâmbătă au participat formații din grădinițe, școli și licee, care s-au calificat la probe similare susținute anterior. Între formațiile participante, cel mai lung și mai spectaculos program artistic l-a avut formația de dansatori de muzică populară Cununa Carpaților, din Întorsura Buzăului.
Un neajuns cu care s-au confruntat organizatorii, dar cu care se confruntă în general în Sf. Gheorghe și alți organizatori de evenimente culturale, l-a reprezentat sonorizarea. Nefiind destinată evenimentelor artistice, sala de sport de la CNMV este o variantă de compromis, la care mai mulți operatori culturali sunt obligați să apeleze din lipsă de spațiu corespunzător la nivel de oraș.
Prin eforturile depuse, organizatorii au reușit totuși să realizeze o ediție onorabilă a acestui festival, depășind cu succes impedimentul acusticii defectuoase a sălii.
La eveniment, a fost prezentă și fondatoarea Fundației „Mihai Viteazul”, Stela Buda, care a surprins prin vitalitate și eleganță, în ciuda vârstei sale avansate.