Expoziţie foto-documentară despre comunităţile româneşti din judeţ, itinerată în mai multe localităţi
#CentenarulMariiUniri Covasna
O expoziţie foto-documentară având ca temă „Comunităţi româneşti din judeţul Covasna. Arc peste timp: 1918-2018” a fost deschisă la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe şi va fi itinerată anul viitor în mai multe localităţi din judeţ.
Directorul ştiinţific al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat luni că expoziţia prezintă „în oglindă” comunităţile româneşti din judeţul Covasna în anii 1918 şi 2018.
„Prin graiul specific al documentelor, expoziţia vorbeşte despre viaţa culturală, spirituală şi cotidiană a românilor din comitatul Treiscaune, azi judeţul Covasna, în anul 1918 şi despre zestrea lor publică din anul 2018. Sunt eliminate astfel unele clişee şi prejudecăţi existente în mentalul colectiv maghiar despre existenţa românilor în această parte de ţară şi despre contribuţia lor la formarea patrimoniului judeţului, alături şi împreună cu concetăţenii maghiari, atât înainte de anul 1918, cât şi în cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Ioan Lăcătuşu.
Acesta a ţinut să sublinieze că până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, comunitatea românească nu a avut publicaţii proprii în limba română, nu a avut niciun monument de for public şi nicio denumire de instituţie sau stradă în limba maternă, deşi reprezenta aproape 20% din populaţia totală din Treiscaune, iar limba română nu putea fi folosită în viaţa publică a comitatului.
De asemenea, a amintit, printre altele, că dacă acum 100 de ani, cei 28.830 de români ortodocşi şi greco-catolici, care reprezentau 18,58% din totalul populaţiei comitatului Treiscaune, locuiau în 52 de localităţi în comunităţi mai mari de 100 de membri, iar în ziua de azi cei 51.790 români, reprezentând 23,3% din populaţia totală a judeţului Covasna, locuiesc în doar 21 de localităţi de peste 100 de locuitori.
„Prin urmare, în 31 de localităţi în care acum un secol existau peste 100 de români, numărul acestora s-a diminuat până la dispariţie”, a mai spus dr. Ioan Lăcătuşu.
Expoziţia va putea fi văzută la sediul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe până pe data de 14 ianuarie 2019, după care va fi itinerată în mai multe localităţi din judeţ.