CULTURA 23 iulie 2017

Distracție 100% românească la Sântilia covăsneană din weekend

de Iulia Drăghici - Taraș | 2575 vizualizări

Turiștii aflați în acest sfârșit de săptămână la Covasna au plecat acasă cu sufletul plin de amintiri de neuitat despre ce înseamnă autentic și românesc

Nedeia Mocănească a Voineștenilor a marcat în acest sfârșit de săptămână, 22 – 23 iulie, încă o ediție plină de autenticitate, valori și obiceiuri pur românești,  în prezența a sute sau poate mii de persoane, turiști și localnici deopotrivă.

Valea Zânelor din Voineștii Covasnei a fost din nou bună-gazdă a uneia dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic, Sântilia - Nedeia Mocănească a Voineștenilor. Timp de două zile, evenimente speciale – culturale au umplut atmosfera de bucurie, tipic românească. Pe lângă programele de la scenă sau de la Casa Nedeii, participanții s-au bucurat de aer curat, vreme bună, mâncare pe alese, tradiții și bună dispoziție.

Turiștii care s-au aflat pentru prima dată aici au putut să se lase purtați în trecut, în autentic și să admire zeci de modele de costume populare, dar nu doar de prezentare, la tarabele comercianților, ci chiar purtate cu mândrie de persoane de toate vârstele.

„Niciodată nu am mai văzut atât de mulți oameni îmbrăcați în costume naționale. Eu vin din sudul țării și recunosc cu părere de rău că la noi s-au pierdut tradițiile. Costume naționale mai poartă doar copiii la serbarea de sfârșit de an de la grădiniță. Mărturisesc că așa m-a emoționat  ce am văzut azi aici, că mi-au dat lacrimile. Am observat totuși un amestec de costume, în sensul că sunt modele din toate zonele țării. Probabil că nici aici tradiția nu se mai păstrează 100%, dar tot e bine că nu este lăsată să moară. Nunta care a început dimineață mi-a plăcut foarte mult. M-a făcut să mă gândesc la bunica mea, la viața ei de la țară, le curățenia morală și la consecvența față de valorile și învățăturile moștenire și păstrate de la bătrâni. Progresul omenirii, globalizarea, tehnologia, toate au schimbat radical lumea în care trăim și nu neapărat în bine. Dar, ca să păstrez nota optimistă a sărbătorii, vă spun că a fost o surpriză și o mare bucurie să pot fi azi aici. Chiar e un concediu pe care nu am să îl uit curând”, ne-a spus o turistă.

Poate cel mai așteptat moment al evenimentului, pe lângă concertul invitatului special al ediției, de această dată Sofia Vicoveanca, este, de fiecare dată, cel al nunții tradiționale de la Casa Nedeii. Despre acesta, dar și despre rolul pe care tradițiile și cultura le au în păstrarea unui popor a vorbit primarul orașului Covasna, Gyerő József, în discursul său din debutul evenimentului.

VIDEO - Nuntă la sărbătoarea Sântiliei

„În Poiana Nedeii din Voineștii Covasnei prinde viață atmosfera de poezie și de basm, descrisă cu deosebit har literar și cuvintele alese de către poetul nepereche, Mihai Eminescu, și poetul țărănimii, George Coșbuc, în poemele bine-cunoscute de către noi toți, Călin – file din poveste și Nunta Zamfirei, citând și parafrazând versurile acestor capodopere ale literaturii românești, vă invit, doamnelor și domnilor, să vă așezați toți la masă, cum vi-s anii, cum vi-i rangul, aici în Poiana din Valea Ilenei Cosânzeana, unde «prin mândrul întuneric al pădurii de argint vezi izvoare zdrumicate peste pietre licurind, care suspină-n flori molatic, când coboară-n ropot dulce din tăpșanul prăvălatic». (...) Cultura, arta, folclorul, tradițiile, obiceiurile, datinile seculare ca formă de exprimare a spiritului și sensibilității colective sunt comorile cele mai de seamă ale fiecărui popor”, a  fost mesajul edilului covăsnean.

Organizatorii, neobosiți ca niște furnici, au respectat în mare parte programul impus la scenă și au reușit să insufle în inimile participanților iubirea pentru tot ceea ce înseamnă România.

VIDEO - În popor se crede că dacă jarul se stinge repede, dansând pe el, noua familie va trăi în armonie

„Încercăm să aducem această manifestare din zona ludicului, a plăcerii, în zona aceasta a culturalului. (...) Aici este o echipă foarte dedicată acestei sărbători, o asociație care își face treaba și nu abdică de la statutul prin care își asumă această sărbătoare. De asemenea, aici este un focar bun de românism care vrea să se perpetueze și să rămână la fel. (...) Majoritatea participanților sunt turiști și foarte multă lume vine în special pentru acest eveniment. Sunt oameni care vin de departe, din țară și care vor neapărat să participe la acest eveniment, iar pe noi acest lucru ne bucură foarte mult. Eu știu acest eveniment de când eram copil, iar acum am 62 de ani. Cu toate că nu se desfășura așa ca acum, ci era o serbare câmpenească la care oamenii veneau și se simțeau bine, asemănarea este că lumea se bucura, pentru că de fapt acesta este sensul evenimentului”, ne-a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Mihai Tozlovanu.

Sântilia, Nedeia Mocănească a Voineștenilor a fost organizată și în acest an de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna și Asociația Crescătorilor de Ovine din Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.