Cinci biblioteci stradale, inaugurate la Întorsura Buzăului
Cinci biblioteci stradale au fost inaugurate, la finalul săptămânii trecute, la Întorsura Buzăului. Acestea oferă acces simplu și gratuit la lectură întregii comunități. Rafturile au fost umplute cu volume atât de la biblioteca locală, cât și de la cetățeni dornici să împărtășească bucuria lecturii. Cititorii pot utiliza bibliotecile gratuit, însă restituirea cărților este obligatorie.
Primarul Raul Urdă a subliniat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, importanța acestor noi resurse culturale.
„Dacă un singur copil va deschide ușa bibliotecilor stradale și va răsfoi o carte, această comunitate este mai bogată! În fiecare din cele cinci biblioteci stradale inaugurate ieri (vineri - n.red.)am ascuns câte o comoară, pe care vă invit să o descoperiți. Ieri, împreună cu domnul parlamentar Dan Barna, domnul europarlamentar Vlad Botoș și membrii asociației Românașul, am mai pus o cărămidă la formarea unei comunități. Folosiți aceste biblioteci stradale cu responsabilitate și haideți să dăm dovada încă odată ca la Întorsura Buzăului avem o comunitate educată și civilizată”, a transmis, primarul Raul Urdă.
Edilul ne-a spus că volumele sunt de la bibliotecă, dar și de la cetățeni. Conform acestuia, prețul unei astfel de biblioteci este de 450 de lei cu TVA.
Autoritățile locale îndeamnă comunitatea să contribuie la îmbogățirea colecției prin donații din bibliotecile personale. Utilizarea cărților este gratuită, însă returnarea este obligatorie. Atât cărțile, cât și biblioteca, trebuie tratate cu grijă, mai transmit cei care au venit cu ideea.
Programul bibliotecii este non-stop și oferă astfel acces continuu în lumea lecturii. Nu există un termen fix pentru restituire, însă acesta trebuie apreciat cu onestitate de către fiecare cititor, mai spun autoritățile.
O idee similară a fost implementată și la Sfântu Gheorghe, în 2020. Mica bibliotecă, amenajată într-un dulap, se află pe strada Libertății, lângă magazinul Amigo din centrul municipiului.
Demersul a fost apreciat de comunitate, însă în timp rafturile au ajuns să fie aproape goale. Pentru ca biblioteca să prindă viață din nou, Asociația Izsák Művek a umplut luna trecută dulapul cu cărți din centru cu peste 300 de volume. Pe parcursul săptămânii trecute, reprezentanții asociației au transmis că, din păcate, geamul din sticlă al bibliotecii a fost spart de persoane necunoscute.
Sursă foto: Raul Urdă