Cercetătorii și arheologii, prezenți la „Noaptea Muzeelor”
Sfântu Gheorghe se înscrie și în acest an pe harta orașelor care s-au alăturat inițiativei
Cei care își doresc o altfel de experiență într-un spațiu muzeal, cu prilejul evenimentului intitulat „Noaptea Muzeelor”, vor avea posibilitatea să cunoască viața din spatele expozițiilor. Astfel, sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 17:00, vizitatorii Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, pe lângă faptul că vor putea vedea instrumentele care se folosesc în arheologia modernă, vor avea ocazia să interacționeze cu cercetătorii și arheologii prezenți la „Noaptea Muzeelor”.
Pentru a 12-a oară, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe participă la „Noaptea muzeelor”, eveniment în cadrul căruia participanții vor avea posibilitatea să viziteze gratuit expozițiile și atelierele instituției. Ediția de anul acesta va fi una deosebită, spun organizatorii, pentru că va încerca să conecteze vizitatorii cu procesul prin care trece o expoziție până ajunge în punctul în care poate fi văzută de publicul larg.
„Oamenii vor putea să afle și despre ceea ce înseamnă cercetarea în cadrul muzeului, cum au fost găsite aceste obiecte, care sunt metodele noi de descoperire a lor, că nu se mai face săpătura aceea clasică cu șpaclu, cu măturica. Vor fi prezenți cercetătorii care de obicei nu sunt prezenți în expozițiile muzeului. Ei vor veni aici și vor oferi date vizitatorilor despre ce instrumente folosesc în activitatea lor. Va fi un fel de întâlnire a oamenilor cu cercetători, arheologi, cumva viața din spatele unei expoziții, ce înseamnă de fapt muzeul în afara expoziției. (...) Colegul meu de la București, Dan Ștefan, va prezenta metode moderne de cercetare non-invazive și va veni cu o serie de instrumente pe care le folosește în arheologia modernă. Încercăm să le expunem în curtea muzeului, sperăm să ne ajute și vremea”, ne-a spus Cristina Felea-Baubec, muzeograf PR la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Cei prezenți vor putea de asemenea să viziteze expozițiile permanente printre care Expoziţia tactilă „Atinge istoria - Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii” care a fost gândită ca un tur muzeal special adresat persoanelor nevăzătoare.
În curtea muzeului se vor desfășura activități interactive, prezentări, ateliere și jocuri distractive ca țărușul, moara/țintarul, elasticul, coarda, petanque sau mollky.
Între orele 17:00 și 20:00 cei prezenți vor putea afla informații noi despre detectorul de metale. O parte din deținătorii autorizați de detectoare de metale din Sfântu Gheorghe vor prezenta publicului aparatura specifică și obiectele descoperite în cadrul activităților de detecție. De asemenea, vor fi organizate și câteva demonstrații de utilizare ale acestor aparate cu ajutorul cărora sunt descoperite metalele aflate sub pământ.
În plus, de la 21:00 va fi proiectat filmului documentar „Tabla Buţii 1916”. Acesta este realizat după o poveste adevărată din Tranşeele Primului Război Mondial - proiect realizat de M.N.C.R în cadrul Programului Național Centenarul Marii Uniri.
Mai multe detalii despre program pot fi vizionate pe pagina de internet www.mncr.ro sau pagina de Facebook www.facebook.com/mncro.
În „Noaptea Muzeelor” pe strada Gróf Mikó Imre, nr. 11, va putea fi vizitată și „Expoziția Cinegetica a Ținutului Secuiesc”. Curbura Carpaților, Diorama Africa, Camera vânătorului sau Bârlogul ursului, toate aceste expoziții vor oferi celor curioși posibilitatea să cunoască animalele sălbatice, în special cele de interes cinegetic.