CULTURA 8 octombrie 2024

Balul costumului popular la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 723 vizualizări

Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe organizează, la sfârşitul săptămânii viitoare, cea de-a XI-a ediţie a Balului costumului popular, eveniment ce îşi propune să promoveze şi să perpetueze tradiţiile şi portul popular românesc.

Preşedinta fundaţiei, Maria Peligrad, a declarat că fiecare ediţie este dedicată satului tradiţional românesc, iar de-a lungul timpului a avut bucuria de a constata o creştere a numărului persoanelor care participă la acest eveniment, dar şi a celor care poartă costume populare sau elemente ale acestuia pe stradă, la biserică sau la diverse manifestări organizate în aer liber.

„Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări ale genezei istorice, etapele principale de evoluţie, formele contemporane şi aria de răspândire, precum şi originalitatea sa în raport cu portul altor popoare. Costumul popular, cântecele şi dansurile tradiţionale sunt cei trei piloni pe care se sprijină folclorul românesc, de o frumuseţe fără seamăn. Costumul popular reprezintă inteligenţa, creativitatea şi hărnicia poporului român care a ştiut să folosească materialele aflate la îndemână pentru a-şi înfrumuseţa traiul cum a ştiut mai bine, reuşind să creeze piese şi ţinute de lucru sau pentru momente de sărbătoare, rezultând astfel o minunată diversitate a traiului în comun”, a spus Maria Peligrad.

Balul va avea loc pe 19 octombrie, de la ora 19, la restaurantul Balroom din Sfântu Gheorghe, iar la acesta pot participa, pe bază de înscriere prealabilă, atât persoane din judeţ, cât şi din afara acestuia.

Conducerea Fundaţiei „Mihai Viteazul” a anunţat, de asemenea, că a început înscrierile pentru două formaţii artistice, Ansamblul artistic „Speranţa”, adresat copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani şi Ansamblul de dansuri populare „Doina Covasnei”, adresat persoanelor adulte, care funcţionează sub egida Academiei de Dansuri Populare Româneşti din Sfântu Gheorghe.

„Dansul popular românesc este o manifestare a spiritului şi a identităţii naţionale. El este o manifestare plină de forţă, vitalitate, care exprimă specificul şi tradiţiile fiecărei regiuni in parte, sufletul şi trăirile noastre ca popor. Orice eveniment important din viaţa românilor, colectiv sau particular, sărbători naţionale, nunta, botezul, trecerea dintre ani, este marcat de dansurile populare, muzica populară şi portul popular. Dansurile populare româneşti, jocurile populare, ne oferă un bagaj artistic bogat şi variat, care se aşează în viaţa de zi cu zi, pe veselia şi temperamentul locuitorilor unui areal geografic. Bogăţia mişcărilor, corelate cu elemente de susţinere ale costumului popular, constituie o adevărată comoară cultivată din generaţie în generaţie, pe care avem datoria să o ocrotim şi să o lăsăm moştenire copiilor noştri, ca mărturie a istoriei şi a identităţii noastre naţionale”, menţionează Maria Peligrad, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Înscrierile se pot face la tel 0743.170877, profesor - coregraf Ion Gheorghe şi la adresa de email mpeligrad@yahoo.com.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.