EDUCATIE 9 iunie 2021

Transformarea fostului Hotel Malnaș în școală ar putea costa peste 24,6 milioane de lei

de Iulia Drăghici - Taraș | 31309 vizualizări

Consilierii județeni au aprobat actualizarea devizului în cea mai recentă ședință, dar nu în unanimitate 

Planul autorităților covăsnene de a transforma fostul Hotel Malnaș în centru de formare a specialiștilor în domeniul balnear, proiectul coordonat de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, suferă modificări la capitolul costuri. Dacă inițial, în octombrie 2019, s-a anunțat că investiția se va ridica la aproximativ 18 milioane de lei, în ședința Consiliului Județean de la finele lunii mai s-a votat o actualizare a devizului, care prevede o sumă totală de peste 24,6 milioane de lei.  

Creșterea costurilor investiției este cauzată, printre altele, de modificările prețurilor, se arată în documentele aprobate în cadrul CJ. 

Având în vedere faptul că indicatorii tehnico-economici precum și devizul investiției a fost aprobată (sic!) în urmă cu aproape 2 ani, se impune actualizarea acestora. În acest sens S.C. PLANSHOW SRL din Sfântu Gheorghe-proiectantul general prin adresa nr. 860/14.04.2021, înregistrată la Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe sub nr. 198/14.04.2021 înaintează devizul actualizat precum și motivația modificării prețului din cadrul capitolelor din devizul general. Modificarea prețului la capitolul 1, 2 și 4 se datorează modificării prețurilor de pe piață raportat la prețurile din aprilie 2021. La Capitolul 3 din devizul general prețurile au fost modificate luând în considerare valoarea serviciilor deja achitate precum și complexitatea serviciilor de proiectare. Prețurile din capitolul 5 au fost majorate procentual față de creșterea valorii investiției de bază, respectiv al valorii C+M.

Valoarea inițială a investiției din devizul general din cadrul Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) este de 17.796.606,20 lei, fără TVA, din care valoarea C+M este de 13.196.004,57 lei, fără TVA.

Valoarea investiției în urma actualizării devizului general în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) este de 24.641.126,29 lei, fără TVA din care valoarea C+M este de 18.550.626,33 lei, fără TVA”, se arată în raportul privind aprobarea devizului general actualizat precum și a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiție „Reabilitare ansamblu, demolare parțială, extindere și branșamente la utilități la sediul Centrului de formare profesională în domeniul balneoturismului”. 

Hotărârea de actualizare a devizului și implicit a costurilor investiției nu a fost acceptată în unanimitate. 

În ședința de specialitate, am solicitat câteva precizări cu privire la sumele care sunt prezentate în devizul general al obiectivului. Nu a avut cine să le prezinte, din păcate. În cursul zilei de azi mi s-au transmis câteva informații în legătură cu acest obiectiv, dar din punctul meu de vedere au fost insuficiente. Nu ne este foarte clar ce reprezintă parte din sumele care sunt în acest deviz, valoarea totală fiind una totuși destul de mare. Este vorba de 24,6 milioane de lei fără TVA. Deci aproximativ 30 de milioane de lei. Sunt câteva chestiuni care trebuiau oarecum argumentate. E vorba de punctele din deviz care se referă la amenajarea terenului, la utilități, la partea de proiectare, de cheltuieli diverse și neprevăzute și pentru că totuși nu avem aceste date, noi ne vom abține de la acest vot”, a spus consilierul județean Olimpiu Floroian, în cadrul ședinței din 27 mai. 

Astfel, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 25 de voturi pentru și patru abțineri. 

Directorul Școlii de Arte și Meserii, Gáj Nándor, care este și consilier județean, a spus că, într-adevăr, sunt la mijloc sume foarte mari, dar și că e vorba de o reabilitare completă a clădirii, interior, exterior, inclusiv rețea electrică, apă, încălzire și altele.  

Da, este o sumă foarte mare, din mai multe motive. În primul rând este vorba despre 3.700 de metri pătrați care trebuie refăcut. Această refacere înseamnă, în afară de pereți, tot ce înseamnă electricitate, apă, tot trebuie refăcut. Sumele mari de fapt sunt sumele privind încălzirea, spre exemplu, care poate fi o încălzire verde, prin electricitate și foraj subteran. (...) Este și amenajare exterioară, pentru că acolo trebuie reamenajat tot. (...) În al doilea rând, prețurile sunt mari, având în vedere că după informațiile pe care le-am primit se va face din finanțare pe proiect, care va începe peste doi-trei ani și nu vrem să ne trezim că sumele incluse acum să nu fie îndeajuns peste trei ani. (...) Prețurile, în doi, trei ani au crescut cu 10, 15%”, a explicat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii. 

Olimpiu Floroian i-a răspuns la rândul său că nu contestă buna intenție vizavi de investiție, dar că nici nu se pot propune sume mari, doar de teama majorării prețurilor de peste câțiva ani.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a spus în același context că proiectul a fost inclus pe lista sinteză a CNI și că oricum, până va primi finanțare, vor fi discutate și clarificate toate discuțiile, inclusiv la nivelul Ministerului Dezvoltării. 

Cu siguranță o să mai revenim, pentru că sunt mai multe etape. Nu sunt specialist în tehnică, dar știu posibilitățile. Este vorba despre o clădire construită acum 50 de ani, din care numai scheletul de beton o să mai rămână, pentru că nu mai este valabil standardelor actuale. Această investiție și această oportunitate au mai fost discutate în cadrul Consiliului, care a votat predarea imobilului și lucrării la Compania Națională de Investiții. Compania Națională de Investiții ne-a anunțat că ne-a inclus pe lista de sinteză, a solicitat totodată actualizarea devizului general. Am actualizat acest deviz general, după ce va intra în etapa doi la CNI, o să mai clarificăm și după aceea va intra și în Comisia Tehnică Economică a Ministerului”, a declarat și președintele CJ Covasna. 

Fostul Hotel Malnaș Băi din comuna covăsneană Malnaș va fi reabilitat și transformat în centru de formare a specialiștilor în domeniul balnear, practic o școală, cu 60 de locuri de cazare, sală de mese și săli de conferințe. 

În aceeași ședință, din 27 mai, s-a aprobat un alt studiu de fezabilitate, care vizează Spitalul Județean, respectiv extinderea corpului policlinicii, investiție care se va ridica la 18 milioane de lei, mai puțin decât reabilitarea fostului hotel Malnaș. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.