EDUCATIE 15 iunie 2011

Tradiţie şi actualitate în Transilvania multiculturală

de Covasna Media | 726 vizualizări
Sub acest titlu a demarat proiectul de parteneriat dintre Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe şi Şcoala cu clasele I-VIII ,,Simion Bărnuţiu” din Blaj-Tiur. În acest proiect sunt implicaţi elevii claselor a III-a A şi B şi a IV-a C coordonaţi de cadrele didactice care predau la aceste clase, prof. înv. primar Rodica Floroian, înv. Doina Gheorghincă, înv. Valeria Păcală, Direcţiunea CN “Mihai Viteazul” şi elevii

Sub acest titlu a demarat proiectul de parteneriat dintre Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe şi Şcoala cu clasele I-VIII ,,Simion Bărnuţiu” din Blaj-Tiur.

În acest proiect sunt implicaţi elevii claselor a III-a A şi B şi a IV-a C coordonaţi de cadrele didactice care predau la aceste clase, prof. înv. primar Rodica Floroian, înv. Doina Gheorghincă, înv. Valeria Păcală, Direcţiunea CN “Mihai Viteazul” şi elevii claselor I-IV de la Şcoala “Simion Bărnuţiu”, coordonaţi de prof. înv. Primar Mihaiela Ionescu, înv. Raluca Bugnean, înv. Lucreţia Prihoi, înv. Eugenia Bogdan şi dir. prof. Ana Zehan Platon.

Ideea parteneriatului s-a născut din dorinţa ca elevii celor două unităţi de învăţământ să se cunoască reciproc, să desfăşoare activităţi extracurriculare împreună, să se familiarizeze cu natura şi cu obiectivele turistice şi multiculturale din cele două judeţe. În acest sens în zilele de 10 şi 11 iunie am realizat o excursie tematică pe traseul Sf. Gheorghe – Sighişoara -  Blaj - Alba Iulia - Sibiu, excursie care sigur a însemnat pentru elevii noştri o experienţă de neuitat. Deşi vremea ne-a fost potrivnică în prima zi, am reuşit să învingem acest impediment când am descoperit Blajul, “Mica Romă” a lui Eminescu, şi am fost întâmpinaţi de gazdele noastre de la şcoala din Tiur care ne-au primit cu căldură şi ne-au împărtăşit momente din activitatea lor prezentându-ne un scurt program artistic. Elevii au schimbat între ei cadouri realizate la orele de abilităţi practice, s-au familiarizat unii cu alţii şi au descoperit pasiuni şi preocupări comune. După ce ne-am despărţit de partenerii noştri, am continuat călătoria pe drumuri încărcate de istorie şi am ajuns la Alba Iulia, locul unde am descoperit că se aduce cel mai concret tradiţia în actualitate deoarece am asistat la ceremonialul de schimbare a gărzilor de la cele trei porţi ale cetăţii. Fast, emoţie, entuziasm ar fi doar câteva dintre cuvintele care s-ar potrivi cu descrierea sentimentelor trăite de noi în acest timp, momentul fiind de departe punctul forte al călătoriei.

Suntem convinse că acest prim pas făcut în cadrul proiectului de parteneriat a însemnat pentru copii o poartă deschisă spre cunoaşterea istoriei neamului românesc şi le-a trezit dorinţa de a explora trecutul şi prezentul.

Proiectul de parteneriat are ca scop transformarea reală a elevilor în actori principali ai demersului educaţional şi el va continua pe parcursul anului şcolar următor când noi, cei de la CN ”Mihai Viteazul”, vom fi gazde pentru cei din Blaj.

Mulţumim pe această cale conducerii celor două şcoli implicate în proiect, cadrelor didactice coordonatoare, copiilor care au participat la această acţiune şi nu în ultimul rând părinţilor care au sprijinit acest proiect.

Inv. Doina Gheorghincă

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.