EDUCATIE 22 noiembrie 2019

Sute de elevi din Sfântu Gheorghe, în programul „Poarta de Soare”

de Daniela Luca | 2151 vizualizări

Un număr de 60 dintre ei vor fi selectați pentru a participa la împădurire 

Aproximativ 600 de elevi din Sfântu Gheorghe s-au implicat pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie în partea educațională a programului de împădurire „Poarta de Soare”, lansat toamna aceasta de Fundația Comunitară Covasna. Totodată, înscrierile încă sunt deschise, precizează organizatorii. Dintre elevii care vor trece de această etapă, vor fi aleși 60 de voluntari care vor planta în luna martie a anului viitor un număr de peste 5.000 de puieți la ieșirea din orașul Sfântu Gheorghe spre stațiunea Șugaș Băi.

Mesajul programului de protecție a mediului de lungă durată „Poarta de Soare” a ajuns deja la aproximativ 600 de elevi din reședința de județ, spun organizatorii. Totodată, înscrierile pentru alte școli și licee încă sunt deschise. 

Până pe 20 decembrie, în fiecare zi de vineri, între orele 11:00 și 12:00, inițiatoarea programului, Tulit Éva, și un inginer silvicultor vor fi prezenți la Cinema Arta pentru a le oferi elevilor detalii despre importanța împăduririi, dar și despre cum se plantează corect un puiet. 

Vinerea aceasta este rândul elevilor de la școala Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe să vizioneze animația cu tematica ocrotirii mediului și plantării puieților. 

Durata programului este de 50 de minute, iar organizatorii pot primi maxim trei clase în aceeași zi. Profesorii trebuie să facă programarea cu cel puțin o săptămână înainte la numărul de telefon 0742 769 628 -  Endre Lázár-Prezsmer. 

După finalizarea programului educațional, la care sunt așteptați să participe în total aproximativ 900 de elevi, la sfârșitul anului vor fi selectați 60 dintre aceștia pentru a participa la plantarea din martie.

Covăsnenii nu sunt indiferenți când este vorba de împădurire  

Pe lângă sutele de elevi, și alți covăsneni s-au implicat activ în programul de împădurire, precizează directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

„Oamenii sunt deschiși și se vede că locuitorii consideră că această temă a ocrotirii mediului, a pădurilor, este importantă și se bucură că se derulează un astfel de program. Ieri a fost un eveniment cultural realizat la Castelul din Zăbala unde a avut loc un recital din versurile poetului Radnóti Miklós și acompaniat de pian. Scopul acestui eveniment cultural a fost strângerea de fonduri pentru programul de împădurire. Au fost în jur de 70 de persoane, deci au participat foarte mulți. După cum am observat oamenii au fost impresionați atât de programul cultural, cât și de obiectivul acestuia. După ce s-a terminat programul, oamenii au avut ocazia de a contribui și au fost multe donații, dar deocamdată nu știm suma exactă”, ne-a spus Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, chiar după lansarea programului, la începutul lunii octombrie, și reprezentanții Ocolului Silvic Șugaș s-au oferit să sprijine inițiativa Fundației. 

Pentru a acoperi cheltuielile împăduririi care va avea loc în luna martie a anului viitor la ieșirea din oraș spre stațiunea Șugaș Băi, în paralel se organizează și strângerea de fonduri în cutiile cu donații amplasate în magazinele Bertis din județ. Costurile unui puiet se ridică la 13 lei.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Instituția Culturală Maghiară, Primăria Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám și Tega S.A. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.