Spiritul sărbătorilor de iarnă la Grup Şcolar „Nicolae Bălcescu”
„Iarna este anotimpul în care oamenii încearcă să îşi păstreze casa la fel de caldă ca şi vara”. Şi cu toate că “suntem ataşati de lunile calde de vară, iarna ne formează caracterele şi scoate la iveală tot ce avem mai bun în noi.” De căldura sufletească şi de formarea caracterelor s-a ocupat Grup Şcolar „Nicolae Bălcescu“ din Întorsura Buzăului în această a doua săptămână de iarnă, oferind activităţi şi spectacole distractiv-educative atât elevilor, cât şi profesorilor şi părinţilor adolescenţilor. Lunea trecută a fost motiv de dublă sărbătoare pentru întreg colectivul liceului tehnic din Întorsura Buzăului. Pe de o parte, a fost retrezită atmosfera copilăriei timpurii, atunci când fiecare îşi lustruia cu mare grijă ghetuţele şi-l aştepta cu sufletul la gură pe Moş Nicolae. Amintirile au curs lin şi au adus zâmbetul pe buze chiar şi celor mai năzdrăvani care obişnuiau să primească nuieluşe în ghete.
Copiii au pregătit şi au schimbat între ei cadouri simbolice, fapt ce a legat multe prietenii şi a gonit orice umbră de neînţelegere.
Pe de altă parte, un motiv de sărbătorit mai întemeiat şi mai înrădăcinat în realitate a fost ziua Grupului Şcolar “Nicolae Bălcescu”. Acesta a aniversat 42 ani de la înfiinţare şi a pregătit zeci de generaţii pentru drumul vieţii mature. Organizatorii s-au implicat cu maximă seriozitate şi au realizat un adevărat spectacol, care a cuprins printre altele o prezentare de modă cu posibile uniforme şcolare şi o serie de cântări diversificate menite să bine-dispună publicul al cărui invitat special a fost comitetul de părinţi al şcolii. Scopul acestei activităţi a fost în primul rând acela de a reaminti elevilor săi istoria şi evoluţia liceului în care învaţă şi cu care ar trebui să se mândrească. De asemenea, s-a subliniat semnificaţia nume lui de „Nicolae Bălcescu” pe care liceul tehnic îl poartă şi întreaga activitate a istoricului, scriitorului și revoluționarului român, ce a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea (1819-1852) şi al cărui exemplu ar trebui să genereze inspiraţie şi ambiţie. Spiritul de iarnă a fost cu adevărat completat vineri, 10 decembire, cu concursul „Miss şi Mister Crăciun”, organizat de clasa a XI-a DL. Din nou elevii au demonstrat că imaginaţia nu are limite, mai ales atunci când este vorba de distracţie în cadrul unor activităţi extra-şcolare. Astfel, „crăciuniţele“ şi „crăciuneii” au retrăit emoţia întâlnirii cu Moş Crăciun cel mult aşteptat de toţi copiii cuminţi. Concurenţii s-au duelat cu îndârjire atât la proba de îndemânare unde au fost nevoiţi să bărbierească un balon, cât şi la probele create în ton cu sezonul alb, probe precum împodobitul bradului sau poezia recitată cu glas tremurat în braţele bătrânelului cu barba albă şi costum roşu. Momentele artistice au întregit atmosfera; nu au lipsit cântecele interpretate de copii talentaţi ai liceului, dansul “streetpopu lar” sau o serie de scenete haioase. Veselia specifică iernii a dezgheţat amorţeala cauzată de frig deoarece se spune că „râsul reprezintă soarele care alungă iarna de pe feţele oamenilor.”
“Iarna nu este, de fapt, un anotimp, ci o ocupaţie.” Cu cât sunt mai multe activităţi extraşcolare la Grup Şcolar “Nicolae Bălcescu”, cu atât legătura elevi-profesori-părinţi este mai strânsă şi colaborarea mai bună în beneficiul unei educaţii cât mai eficiente a generaţiei următoare. Scopurile activităţilor au fost îndeplinite şi fiecare participant a rămas cu o morală şi cu un pachet de amintiri frumoase, căci cine are amintiri călduroase nu simte frigul iernii, nici chiar la unul dintre polurile frigului românesc, Întorsura Buzăului.
Loredana Bede