EDUCATIE 30 martie 2011

Secretele bucătăriei chinezeşti

de Covasna Media | 710 vizualizări
Un eveniment inedit a avut loc ieri în laboratorul de gastronomie al Grupului Şcolar “Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe. La invitaţia prof. ing. Carmen Tordai, maeştrii în arta culinară Nicolaie Urs şi Dumitru Coman, de la un restaurant chinezesc din Braşov, s-au deplasat la Sfântu Gheorghe pentru a face o demonstraţie de artă culinară elevilor din clasa a-XII-a A, rută progresivă, specializarea tehnician în gastronomie.

Un eveniment inedit a avut loc ieri în laboratorul de gastronomie al Grupului Şcolar  “Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe. La invitaţia prof. ing. Carmen Tordai, maeştrii în arta culinară Nicolaie Urs şi Dumitru Coman, de la un restaurant chinezesc din Braşov, s-au deplasat la Sfântu Gheorghe pentru a face o demonstraţie de artă culinară elevilor din clasa a-XII-a A, rută progresivă, specializarea tehnician în gastronomie. Pregătiţi cu vase şi ustensile speciale (tigaia wok, vasele de bain-marie, cuţite şi castroane) precum şi cu colecţia de condimente ce se utilizează în bucătăria chinezească, maeștrii au pregătit în faţa elevilor şi cadrelor didactice de specialitate şapte preparate chinezeşti (de la supa păcii - He ping până la Pui Shanghai, Pui cu lychees, cu legume şi chiar Pui cu alune). Demonstraţia în forţă realizată de cei doi bucătari a fost însoţită de explicaţii ale modului de preparare, prezentarea istoricului bucătăriei chinezeşti şi secrete ale bucătăriei chinezeşti pe care numai o personalitate a gastronomiei româneşti în persoana lui Nicolae Urs (care a învăţat secretele bucătăriei chinezeşti chiar în China timp de şase luni, iar de peste treizeci de ani o practică cu multă pasiune în propriul restaurant cu specific chinezesc din Braşov) o putea face. În timpul demonstraţiei, elevii au fost invitaţi de către cei doi maeştri în arta culinară să încerce şi ei să realizeze elemente de decor din morcovi, ridichi şi ceapă verde, să taie legume, să trateze termic parţial materiile prime şi să ajute la diverse operaţii ce trebuiau executate. Secrete ale bucătăriei chinezeşti au fost dezvăluite de specialişti şi în unele cazuri demonstrate şi explicate, utilizarea beţişoarelor speciale pentru consumarea preparatelor a fost explicată, demonstrată iar elevii şi cadrele didactice au exersat pe preparatele care rând pe rând erau finalizate sub ochii acestora. Se poate spune că în trei-patru ore de demonstraţie în forţă, elevii au învăţat, au căpătat deprinderi şi şi-au format competenţe cât într-o lună de şcoală. Cadre didactice din şcoală, dar şi elevi de la alte calificări şi specializări, au vizitat laboratorul de gastronomie pentru a se minuna de arta culinară chinezească şi de a savura preparatele chinezeşti.

Cu o dedicaţie şi o pasiune profesională ieşite din comun, Nicolae Urs a promis conducerii şcolii că va mai reveni în Sfântu Gheorghe şi cu alţi colegi de breaslă de la restaurantele din Braşov, pentru a împărtăşi generaţiilor tinere de gastronomi din vasta lor experienţă şi pentru a-şi lăsa amprenta personală în formarea profesională a generaţiilor ce vin din urmă. Nu ne rămâne decât să-i felicităm pentru amabilitatea cu care au dat curs invitaţiei şi pentru profesionalismul şi dragostea cu care au instruit timp de câteva ore pe cei ce acced  la o specializare nobilă în domeniul gastronomiei!

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.