EDUCATIE 25 iunie 2013

Școala din Belin, fruntașă la proiecte educaţionale

de Covasna Media | 1146 vizualizări

Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” din Belin a fost inclusă în Programul EBC (Economia Bazată pe Cunoaștere), derulat de Ministerul pentru Societatea Informațională în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și finanțat de Banca Mondială și Guverul României. Prin componenta sa „Asistență tehnică pentru utilizarea TIC în școli și biblioteci locale”, programul EBC s-a desfășurat în perioada 2011 – 2013. De proiect au beneficiat 229 de comune și orașe mici din România, dezavantajate din punct de vedere al accesului la cunoaștere, iar singura comunitate din județul nostru care a beneficiat de acest proiect este comuna Belin.

Proiect cu bătaie lungă pentru școală și comunitate

În cadrul proiectului de asistență tehnică au fost definite principalele direcții de acțiune și de intervenție, printre care asigurarea asistenței pentru profesori în scopul de a integra instrumentele TIC în activitatea de predare-învățare-evaluare, integrarea strategiei de utilizare a TIC în activitatea școlară, realizarea proiectului eCultura în cadrul bibliotecii școlare și comunale, cursuri de specialitate cu precădere pentru scrierea și depunerea de proiecte cu finanțare externă, schimburi de experiență naționale și internaționale, participarea la tabere de creație și la concursuri de proiecte și organizarea competiției eVacanța.

Proiectul a fost implementat de 25 de facilitatori e-educație la nivel național, profesori și experți cheie, dar și câte patru cadre didactice din cele 229 de școli EBC. Prof. Victor Sibianu a fost desemnat facilitatorul pentru zonele Covasna, Harghita și Mureș, iar echipa EBC a școlii din Belin a fost formată din profesorii Dorel Păcurar (directorul unității de învățământ), Romeo Iștoc (responsabilul EBC pe școală), Anamaria Sibianu, Dorina Bădescu, Vajda Andrea și Szabó Tünde.

Concurs educational Scoala Belin iunie 2013 - 03

Proiectele au adus bani pentru școală

Școala din Belin și comunitatea au obținut rezultate remarcabile în cadrul acestui proiect, Programul EBC având un impact deosebit în rândul profesorilor, elevilor, părinților și comunității în general, școala participând încă din anul 2009 la competiția e-Vacanța.

Cele mai importante rezultate obținute prin intermediul acestui proiect au fost participarea cu 16 proiecte curriculare la cele două ediții ale concursului de proiecte, din care trei au fost câștigătoare: la Limba română, Educație plastică și Educație muzicală. Premiile obținute au constat în câte o tabletă performantă Samsung. Profesorii din Belin au obținut trei din cele zece premii acordate la nivel național. Proiectul e-Cultura, intitulat Cultură, Tradiție online în comunele Belin și Păsăreni a avut un impact mare nu numai în cadrul bibliotecii comunei Belin, dar și în cadrul comunității de tineret din localitate.

În cadrul competiției e-Vacanța – ediția 2012, Școala din Belin a obținut locul I și un premiu constând în echipamente digitale în valoare de 5000 de dolari, iar apoi, în anul școlar 2012-2013 Școala, prin implementarea proiectului EBC, a reușit să depună mai multe proiecte cu finanțare externă: un proiect depus în cadrul Programului Țara lui Andrei, proiecte Comenius, participări la conferințe, tanere și vizite internaționale de studiu.

„Succesul comunității din Belin are o conotație exemplară și dintr-o altă perspectivă: majoritatea activităților proiectului au fost realizate prin includerea copiilor de etnie romă. Este un lucru impresionant să vezi cum elevi de clasa a III-a, dintr-un mediu rural, își țin lecții asistate la calculator, într-un laborator de informatică și lecția este filmată ca exemplu de bună practică… Deci, se poate și așa!”, a declarat facilitatorul EBC, prof. Victor Sibianu.

La finalul Programului EBC au fost editate trei ghiduri în care se regăsesc performanțele deosebite ale echipei EBC Belin, exemple de bune practici, proiecte curriculare cu dimensiune virtuală, impresii din cadrul proiectului, iar aceste ghiduri au ajuns la toți participanții din proiect. Din cele 229 de comunități participante la Programul EBC, comunitatea și profesorii din Belin s-au clasat printre primele zece comunități EBC din țară.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.