EDUCATIE 16 iulie 2017

Șanse de practică în administrația locală pentru tinerii covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2341 vizualizări

Tinerii interesați se mai pot înscrie până joi, 20 iulie

Unul dintre cele mai populare programe de practică în administrația publică adresat tinerilor ajunge în premieră vara aceasta, în perioada 24 iulie – 22 septembrie, și în județul Covasna. Șase instituții județene au scos la „concurs” nouă poziții pentru tinerii cu vârstă de până în 25 de ani care vor să cunoască îndeaproape administrația publică locală covăsneană și să câștige experiență de lucru certificată la nivel național de Guvernul României.

Programul oficial de Internship al Guvernului României, ajuns la a V-a ediție la nivelul Bucureștiului, se extinde vara aceasta și la nivelul județului Covasna. Astfel, nouă tineri covăsneni primesc șansa de a participa în programul care oferă tinerilor studenți sau absolvenți de studii superioare posibilitatea să câștige experiență de muncă în administrația publică. Șase instituții covăsnene au aderat la proiect și au oferit în total nouă posturi prin care tinerii vor putea să își pună în practică abilitățile și să cunoască efectiv ce presupune un loc de muncă.

Instituțiile covăsnene participante și posturile disponibile

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, instituția care a reușit performanța de a aduce unul dintre cele mai populare programe de practică pentru tineri și la nivel local, le propune acestora o poziție de internship în cadrul Compartimentului de Tineret.

Două posturi la Serviciul Autorizare Plăţi şi Centre Locale sunt deschise și de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Covasna.

De asemenea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna vine în ajutorul tinerilor care caută experiență în piața muncii cu două posturi, unul la Compartimentul Monitorizare Proiecte Finanţate din FSE / Informatică şi Managementul Bazelor de Date și altul la Compartimentul de Relaţii cu Publicul.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Covasna scoate un post pentru practică în cadrul Biroului Secretariat și Relații cu Publicul.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Covasna a pregătit un post pentru un tânăr care vrea să cunoască ce înseamnă munca în Biroul Secretariat – Arhivă.

Tinerii specializați în măsurători și cadastru au la dispoziție două posturi de practică în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Covasna la Serviciul Cadastru / Compartimentul Avize şi Recepţie.

„Noi am încercat să ne deschidem către tinerii din județul Covasna și să le dăm șansa să vadă ce se întâmplă într-o instituție publică, să dobândească experiență în domeniul studiilor lor chiar la ei acasă, fără cheltuieli suplimentare. Aceștia vor putea fi implicați în proiecte și în vizite la nivelul județului, dar și la București, prin întâlniri cu diplomați și membri ai Guvernului. Este important ca și tinerii din Covasna să aibă această șansă, exact cum au și alți tineri din această țară”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, consilierul în cadrul Compartimentului de Tineret al DJST Covasna, Cătălin Lazăr.

Înscriere online

Înscrierea se face online, pe site-ul www.internship.gov.ro/alte-oportunitati/, iar data limită este 20 iulie, inclusiv. Tinerii vor fi anunțați până în 23 iulie dacă au primit sau nu postul de stagiar.

Lansarea oficială a programului în județul Covasna va avea loc în 24 iulie, în prezența reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului din capitală și cei ai instituțiilor locale implicate în program.

Condiții de participare

Programul este destinat studenților și tinerilor absolvenți români cu vârsta de maximum 25 de ani la momentul începerii stagiului (24 iulie 2017). Aceștia trebuie să îndeplinească minim trei condiții pentru a putea aplica: să aibă cetățenia română; vârsta maximă admisă – data naşterii după 24 iulie 1991; calitatea de student/recent absolvent al unei universităţi din România sau din străinătate.

Pe lângă acestea, participanţii la programele de internship din Covasna trebuie să îndeplinească cerinţele specifice instituţiei-gazdă pentru care candidează, în materie de pregătire academică şi competenţe lingvistice şi digitale şi să nu fie încadraţi pe piaţa muncii.

Avantaje

Stagiul de practică se derulează pe durata a două luni, timp în care tinerii selectați vor desfășura activitățile de serviciu timp de minim 6 ore pe zi. Internshipul nu este plătit, dar oferă tinerilor atât experiență de lucru în administrația publică locală, dar și certificate de participare și scrisori de recomandare din partea coordonatorilor instituțiilor unde a avut loc stagiul.

„Dincolo de activitatea zilnic desfășurată în instituțiile publice participante menită a familiariza stagiarii cu provocările din sistemul public, tinerii au oportunitatea de a se deplasa la Bucureşti pentru a participa la întâlniri și discuții cu miniștri, înalți oficiali ai statului și reprezentanți diplomatici ai altor state la București. Vor întreprinde vizite comune la alte entități ale statului și vor lucra individual și în comun pentru a găsi soluții inovatoare pentru problemele specifice administraţiei publice.

După cele două luni, absolvenţii vor primi un certificat din partea organizatorilor şi, la cerere, o scrisoare de recomandare din partea coordonatorului instituţional de practică care să ateste participarea lor şi abilităţile deprinse în cadrul stagiului.

Absolvenții se vor alătura unei comunități alumni de lideri emergenți şi vor putea continua interacțiunea profesională și personală inclusiv după finalizarea stagiului”, transmit coordonatorii programului la nivel național, potrivit site-ului Guvernului, www.internship.gov.ro.

Programul Oficial de Internship al Guvernului României se află la ediţia a V-a. Acesta a debutat în anul 2013 cu 25 de interni care au parcurs acest Program la nivelul structurilor din Palatul Victoria. În anii următori, Programul a fost extins succesiv la nivelul ministerelor și instituțiilor subordonate, astfel încât, aflat în pragul celei de-a cincea ediţii, în rândul absolvenţilor Programului InternshipGovRo se numără 684 de tineri. În ultimii ani, circa 6.000 de candidați au aplicat în fiecare vară pentru pozițiile deschise în cadrul proiectului.

În anul 2017, în premieră națională, inițiativa s-a extins și la nivel local atât în Covasna, cât și în Maramureș. Dacă la nivelul județului Maramureș programul este implementat prin intermediul Prefecturii, în Covasna Direcția Județeană pentru Tineret și Sport este cea care a făcut posibil acest lucru.

„Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, prin Compartimentul de Tineret, oferă oportunități de dezvoltare și de integrare socio-profesională a tinerilor. Acest demers al nostru, demarat anul trecut, nu face altceva decât să completeze și să vină în sprijinul a ceea ce noi trebuie să facem. (...) Noi am considerat că tinerii, indiferent dacă sunt de la București sau sunt din Covasna, au aceleași calități, aparțin aceleiași țări și ca atare trebuie să beneficieze de aceleași oportunități. Tinerii care vor fi selectați de noi pentru a participa la program la nivel local au același statut ca tinerii care participă la programul din București. Nu doar tinerii au de câștigat din acest program, ci și autoritatea publică locală, pentru că va beneficia de o expertiză din partea tinerilor și de plus valoare”, ne-a mai spus Cătălin Lazăr.

„Încurajăm toți tinerii să aplice pentru că prin înscrierea la acest program ei vor convinge autoritățile că este nevoie de asemenea oportunități și că sunt necesare aceste șanse pentru ca ei să se dezvolte. În acest fel vor pune umărul la dezvoltarea unui program util și frumos”, ne-a declarat și directorul DJST Covasna, Marian Știopu.

Detalii suplimentare despre program și oportunități pe site-ul: http://internship.gov.ro/alte-oportunitati/.

Teme articol: tineri administratie practica
Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.