Proiect educațional interjudețean. Viitorul începe azi!
Proiectul educativ “Viitorul începe azi” a fost inițiat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Brașov, iar în acesta au fost implicate 15 școli brașovene și elevi de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu-Gheorghe. Proiectul s-a desfășurat pe parcursul anului școlar 2010-2011, iar obiectivul principal a fost dezvoltarea dragostei pentru natură, crearea unui mediu curat, sănătos.
Acest proiect a vizat transformarea reală a elevilor în actori principali ai demersului educațional, urmărindu-se atingerea unor obiective de natură formală, informală, sociocomportamentală, prin construirea unui cadru propice acumulării de abilități, deprinderi, precum și valenţe noi în ceea ce privește comunicarea și necesitatea protejării mediului inconjurător.
Dragostea pentru natură trebuie să fie o componentă esențială a comportamentului uman. Copiii tebuie să cunoască și să ocrotească natura, să iubească plantele și animalele, să aibă un comportament adecvat în raport cu mediul înconjurător. Începută de timpuriu, educația ecologică are șanse mari. Copiii rămân cu convingeri clare în ceea ce privește necesitatea protejării mediului, se implică activ și se dezvoltă stilul de inițiativă, simțul responsabilizării. Din păcate, noi dascălii nu avem posibilitatea de a opri activitățile care afectează mediul la scara mondială, dar avem abilitățile de bază pentru a face primul pas, de a fi modele demne de urmat, de a modela și a insufla elevilor respectul pentru mediul înconjurător fără de care nu putem vorbi despre o şcoală care se dorește a fi europeană.
În cadrul acestui prioect s-a lucrat pe ateliere de lucru, expoziții de desene, colaje, activități practice, carnavale, lucrări din deșeuri, măști din materiale reciclabile, iar pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, a fost lansată revista realizată de elevi ai școlilor partenere - ,,Micul Ecologist”.
Evaluarea și finalizarea proiectului s-a realizat în perioada 30 mai-9 iunie, prin prezentarea materialelor finale pe calculator și realizarea unei expoziții cu lucrările realizate de elevi. Elevii claselor I A, a II-a C și a X-a F, profil pedagogic, coordonate de prof. Mioara Dobrilă, intitutor Camelia Onofrei și prof. Olga Mitroi, au vizitat școala parteneră, au cunoscut elevii, au văzut expoziția realizată de școlile partenere.
Întâlnirea a fost emoționantă, copiii școlii noastre au interacționat cu cei ai școlii gazdă, oferindu-le jucării confecționate chiar de ei. Bucuria din ochii copiilor, prietenia și lumina care se puteau citi pe chipurile lor au demonstrat eficiența parteneriatului, nevoia, dorința de comunicare și de protejare a mediului.
În revista ,,Micul Ecologist” ne-am bucurat să regăsim desene, colaje, lucrări confecționate de elevii noștri, compuneri, poze reprezentând activitățile desfășurate.
În continuare, elevii școlii noastre au putut vizita Prima Școala Românească din Brașov și frumusețile nemărginite de la Cheile Dâmbovicioarei, Peștera Dâmbovicioara, Casa memorială G. Topârceanu, Mănăstirea de la Nămăiești și Mausoleul de la Mateiaș. A fost o zi de neuitat, în care am avut multe de văzut și de învățat, mai ales că natura este singura carte în care fiecare filă păstrează câte un adevăr.
Prof. Mioara Dobrila