EDUCATIE 14 iunie 2019

Programul Școală după Școală poate reduce abandonul din educație

de Iulia Drăghici - Taraș | 1141 vizualizări

Peste 1.000 de copii din județul Covasna au beneficiat de proiectul Diakonia

Programul Școală după Școală are șanse mari să contribuie la reducerea abandonului în rândul elevilor din medii defavorizate, potrivit bilanțului făcut de fundația Diakonia, ca urmare a proiectului derulat împreună cu o fundație elvețiană în 14 localități covăsnene. Peste 1.000 de copii din 16 școli covăsnene au luat parte la programul „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile” și mulți dintre aceștia, dacă nu chiar toți, au arătat o nouă apreciere față de sistemul educațional și față de carte, arată rezultatele prezentate joi, într-o conferință de presă de coordonatorii proiectului.

Implementarea acestuia a început în anul școlar 2015 – 2016. Anul școlar 2018-2019 este unul de bilanț, fiind cel în care se pune capăt, deocamdată, acestui parteneriat.

Anul trecut s-au cheltuit peste un milion de lei pentru susținerea acestui proiect, iar în ultimii patru ani suma se ridică la peste un milion de euro. Cea mai bună investiție, spun, fără urmă de îndoială, coordonatorii.

„Noi considerăm că Școală după școală nu este și nu ar trebui să fie complementar sistemului educațional, ci să facă parte din el. Pe baza experienței noastre am încercat să vorbim în acest sens cu factorii de decizie ai  învățământului să facă posibil ca Școală după școală să devină parte integrantă a sistemului școlar”, ne-a spus coordonatorul proiectului, Makai Péter.

Copiii din program au putut servi o masă caldă după finalizarea orelor de curs și apoi, chiar să se joace și să socializeze sau să facă teme.

„Componenta cuprinde programe de școală după școală, servicii de suport precum: activităţi remediale şi ajutor în efectuarea temelor, masă caldă la prânz, consiliere psihologică, activităţi interculturale educaţionale, activități de dezvoltare personală, activități de recreere și de petrecere a timpului liber, cursuri de formare  pentru cadrele didactice din școlile partenere și asistenți sociali, psihologi și pedagogii angajați ai Fundației”, au transmis liderii programului.

În perioada 2015-2017, în proiect s-au distribuit 52.214 de porții de mâncare pentru programul „masă caldă” și s-au acordat 4.466 de ore pentru educarea și sprijinirea copiilor din județul Covasna.

Perioada 2017-2019, înseamnă peste 100.000 de porții de mâncare la „masa caldă” și peste 10.000 ore pentru educare, spun coordonatorii.

Se vor deschide noi linii de finanțare pentru continuarea programului, iar reprezentanții Fundației Diakonia din Sfântu Gheorghe sunt optimiști că vor putea duce mai departe succesul acestui program.

Proiectul a fost implementat de Consorţiul HEKS/EPER Elveţia (coordonator), Fundaţia FAER Reghin, Fundaţia Creştină Diakonia Cluj Napoca, alături de partenerii de implementare Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba, Fundaţia Creştină Diakonia Covasna şi Asociaţia „Caritas - Asistenţă Socială” Filiala Organizației Caritas Alba Iulia.Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Pe lângă aceștia, și autoritățile județene și locale, alături de părinții copiilor implicați au contribuit la sprijinirea programului.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.