EDUCATIE 11 octombrie 2021

Primul atelier-școală de cusut ii a debutat la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 4374 vizualizări

Cursuri au loc în fiecare joi, la Liceul „Constantin Brâncuși”

Primul atelier-școală „ÎNVĂȚĂM SĂ COASEM IE”, unde cei interesați pot afla secretele din spatele creării costumelor populare românești, a avut loc joi, 7 octombrie 2021. Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu și este coordonat de Zorica Donțu din Ozun. Asemenea cursuri vor fi organizate în fiecare zi de joi, la ora 17:00,  într-o sală, la Liceul tehnologic „Constantin Brâncuși”. 

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări ale genezei istorice, etapele principale de evoluție, formele contemporane și aria de răspândire. Se caută și se pune în valoare originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuția lui în procesul de geneză al unui popor.

Portul popular reprezintă identitatea și valorile naționale ancorate în diferite perioade istorice, în tipurile de munci efectuate sau de sărbătoare religioasă, socială, familiară. De asemenea, cu precădere, portul popular feminin reprezintă perioade corespunzătoare statutului său social, necăsătorită, căsătorită, mamă, persoană în vârstă sau poziția sa  în cadrul comunității.

Indiferent de aceste precizări, trebuie să recunoaștem hărnicia și inventivitatea poporului român de a folosi resursele naturale, de a-și crea unelte, instrumente muzicale, să cunoaștem meșteșugurile care le-au permis să-și asigure traiul zilnic, să-și înfrumusețeze casa, împrejurimile, viața.

Meșteșugul, sub orice formă, este o artă cu o valoare în sine, care se revarsă în esența tradițiilor, în consecvența și pasiunea cu care se transmite generațiilor tinere, pentru a promova o parte a spiritualității neamului românesc.

La inițiativa și cu concursul doamnei Zorica Donțu din Ozun, cu sprijinul  Conducerii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe  a luat ființă primul atelier - școală,  ÎNVĂȚĂM SĂ COASEM IE – 7 octombrie 2021.

După câteva cuvinte de salut, adresate de dna Maria Peligrad, președinte Fundația „Mihai Viteazul” și dna directoare a liceului, prof. Liliana Constantinescu, a urmat expunerea doamnei  Zorica Donțu.

Dânsa a captivat atenția publicului numeros, alcătuit din cadre didactice, eleve în frumoase costume populare, persoane din Ozun și Sfântu Gheorghe, cu prezentarea de costume populare pentru femei și bărbați, din județul nostru și alte arii folclorice, aflate în colecția sa particulară. Prezentarea a stârnit interesul și dorința de a învăța  să coasem ie (modele românești tradiționale). De altfel, au fost prezente persoane care au venit deja cu lucrul început acasă. Admirabil!

În mod voluntar, doamna Zorica Donțu va fi prezentă în fiecare zi de joi la ora 17,  într-o sală, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, amabilele noastre gazde, împreună cu persoanele  care sunt invitate și doresc să aducă un prinos de cinstire neamului românesc.

Întreaga activitate se va desfășura ținând cont de situația epidemiologică existentă în județ.

Mulțumim tuturor pentru participarea la acest proiect valoros, căruia îi dorim viață lungă”, se arată într-un comunicat de presă trimis de președintele Fundației „Mihai Viteazul”,  prof. ing. Maria Peligrad. 

În 18 septembrie, Fundația a organizat și proiectul „Instrumente muzicale tradiționale românești”. Într-o conferință organizată tot la Sfântu Gheorghe, în sala de conferințe AFACOV Consulting Group, o impresionantă colecție a fost prezentată în debutul conferinței, urmată de prezentări cu date istorice despre acestea.

Foto: Dan Ardelean

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.