EDUCATIE 17 septembrie 2024

Primăria copiilor din Barcani

de Ștefania Găvăneci | 1202 vizualizări

Primarul din Comuna Barcani, Nicolae Pastor a lansat un proiect prin care va implica direct copiii în administrația publică locală. Prin „Primăria Copiilor”, elevii din gimnaziu vor avea ocazia să participe la alegeri pentru funcțiile de „Primar” și „Viceprimar”. Până la sfârșitul lunii decembrie 2024, echipele câștigătoare vor redacta și depune un proiect propriu, ce va fi implementat anul următor, cu sprijinul administrației locale și al cadrelor didactice. 

Educația pentru noi e pe primul loc! Degeaba avem zeci de investiții în infrastructură dacă nu investim în generațiile tinere care vor contribui la dezvoltarea comunității peste ceva timp. 

Tocmai de aceea am gândit un proiect prin care copiii să aibă acces în administrația publică locală, mai exact în ședințele de Consiliu Local, pentru că ne dorim să formăm viitori lideri”, a spus primarul într-o postare pe Facebook.

Importanța proiectului a fost subliniată, într-un interviu pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, de către Nicolae Pastor.

Consider că în programul copiilor ar trebui introduse și astfel de ore, deoarece primăria e stâlpul comunității, iar dacă nu există cunoștințe despre ce înseamnă administrația publică, e foarte ușor de judecat de pe margine. Fiindcă nu există asemenea ore, ne-am gândit să ne implicăm noi prin acest proiect.

Îmi doresc ca acești copii să înțeleagă administrația publică, eventual, dacă au sugestii sau întrebări să le adreseze. Ținta este să împărtășească totul cu colegii lor”, a spus edilul. 

Cum se desfășoară proiectul

„Campaniile electorale” au început deja încă din prima zi de școală și se vor desfășura până în data de 30 septembrie. Acestea implică desemnarea unui reprezentant al fiecărei clase de gimnaziu din cele două școli gimnaziale ale comunei, Barcani și Lădăuți. 

Reprezentanții vor candida la funcțiile de „Primar” și „Viceprimar” al copiilor. Alegerile vor avea loc pe 1 octombrie. 

Cei aleși vor beneficia de bugete pentru proiecte educaționale în valoare de 10.000 de lei pentru școala din Barcani și 5.000 lei pentru școala din Lădăuți.

Implicarea copiilor în proiecte: sămânța dezvoltării viitoare

Părinții sunt încântați de ideea ca cei mici să fie implicați în deciziile care privesc comunitatea. Printre cei cu care am vorbit, spun că și dacă roadele nu se văd pe loc, acțiunea va avea efecte pe viitor, cu siguranță.

„Foarte bună ideea pentru că îi implică și pe copii în alte proiecte. Cel mai mare avantaj, zic eu, este al copiilor. Avem copii talentați în diferite domenii la noi. Sunt copii care nu au fost încă descoperiți.

Sunt elevi cărora le place să vorbească, le place să se implice în astfel de activități, dar nu au avut ocazia până acum. În afara școlii, nu au avut ocazia să iasă în evidență. Acum, acest proiect le oferă celor curajoși posibilitatea să se descopere.

Este extraordinar cât de mult a oferit primăria școlii. 

Sunt copii deștepți, cu inițiativă, cu idei și sunt dornici să se implice. Am văzut acest lucru când s-au organizat alegerile pentru primar, la care ei au participat activ, discutând între ei. Acum, că li s-a oferit această posibilitate, este extraordinar. Să participe la ședințele Consiliului local, să fie curioși, să descopere ce vor face când vor fi mari.

Ei văd ce se întâmplă acolo. Poate cineva dintre ei își va dori să devină primar sau să se implice în administrație. E un lucru mare. Fără aceste proiecte nu ar avea ocazia să descopere aceste lucruri.

Poate nu se vor vedea rezultatele imediat, dar peste ani și ani, cu siguranță, vor apărea. Roadele nu se văd pe loc. Sunt ca o sămânță: când o pui în pământ, nu vezi imediat culoarea florii sau cât de mare va crește, câte flori va face. Nu atunci se vede. Pui sămânța, o uzi, îi pui îngrășăminte, multe lucruri adaugi pe lângă acea sămânță. Și abia apoi vezi cât de frumos înflorește”, ne-a spus Mihaela, o mamă ai cărei copii învață la una dintre școlile implicate în proiect. 

Un pas spre responsabilizare și dezvoltare

O altă parte importantă în desfășurarea proiectului o reprezintă și cadrele didactice, care îi vor ajuta pe elevi în parcursul „electoral”. Am discutat și cu directorul școlilor din proiect, care ne-a vorbit despre importanța implicării copiilor, încă de la vârste fragede, în viața politică, dar și cum văd profesorii această inițiativă.

„Avem de-a face cu un proiect în care, practic, deși imperfect, sistemul democratic este scos în evidență. Și atunci consider că este un lucru extraordinar de benefic, mai ales pentru că în ultima vreme, vedem tineri din ce în ce mai puțin implicați în viața politică, mai puțin interesați de aceste aspecte, ceea ce nu reprezintă un lucru foarte bun.

Sunt absolut convins că acest proiect va da viziune elevilor, tinerilor, și adulților de mai târziu, și va reuși să-i facă mai responsabili și, chiar, mai atrași de fenomenul acesta politic, de care cu toții depindem. Cadrele didactice au îmbrățișat foarte bine acest proiect și îi încurajează să se reprezinte pe ei, să reprezinte școala, interesele școlii și interesele lor de a-și atinge obiectivul pe care și-l vor stabili.

Este un proiect inedit și o idee extraordinară. Cred că lucrurile se vor dezvolta foarte frumos și foarte bine”, ne-a spus directorul școlilor implicate în proiect, Cătălin Petcu. 

Implicarea directă în deciziile locale 

Cei patru copii aleși în funcțiile de „Primar” și „Viceprimar” vor participa la ședințele Consiliului Local și vor avea ocazia să adreseze întrebări, dar și să facă propuneri pe marginea proiectelor discutate. 

Până la sfârșitul lunii decembrie 2024, micii „Primari” și „Viceprimari” vor redacta și depune un proiect propriu, care va fi implementat anul următor, cu sprijinul administrației locale și al cadrelor didactice.

Urmărim prin asta să creștem lideri, implicarea, dar și competitivitatea în rândul copiilor. Tocmai de aceea am propus și sprijin financiar, încât această simulare să aibă toate ingredientele”, ne-a mai spus primarul. 

Un proiect asemănător a fost desfășurat și în comuna Ciugud, din județul Alba, unde elevii nu doar că au fost implicați în administrația publică locală, dar au și reușit să implementeze primele proiecte. Această inițiativă a demonstrat că tinerii pot aduce o schimbare reală la nivel local. 

La fel ca în Ciugud, copiii din Barcani vor putea participa activ la viața comunității, să își transforme ideile în proiecte reale, dar și să înțeleagă mai bine ce înseamnă cu adevărat administrația publică.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.