EDUCATIE 1 septembrie 2017

Premieră la „Plugor Sándor”: secție de teatru cu predare în română

de Iulia Drăghici - Taraș | 2177 vizualizări

Secția de dramă cu predare în limba română a Liceului de Artă „Plugor Sándor” ia ființă oficial anul acesta, odată cu debutul noului an școlar. Șase absolvenți de gimnaziu s-au înscris pentru concursul de admitere, care va avea loc în 4 septembrie. Cursurile se vor derula sub coordonarea profesorilor Fazakas Misi, care predă și la secția maghiară, și Anna-Maria Popa, sprijinită de personalul Teatrului „Andrei Mureșanu”.

Debutul anului școlar aduce la Sfântu Gheorghe o noutate în curricula educațională. Elevii vorbitori de limbă română iubitori de teatru au posibilitatea să își cultive pasiunea la un nivel profesionist pentru că Liceul de Artă „Plugor Sándor” înființează începând din acest an secția de dramă în limba română.

Înscrierile mai sunt deschise până vineri, 1 septembrie, inclusiv

În prezent, șase elevi de clasa a VIII-a sunt așteptați să participe la examenul de admitere de luni, 4 septembrie.

Dacă între timp sunt părinți și elevi care vor să opteze pentru această formă de școlarizare, potrivit conducerii liceului, mai au timp să se înscrie vineri, 1 septembrie, inclusiv, înainte de examenul propriu-zis de admitere.

Potrivit directoarei Sebestyén Lázár Enikő, admiterea constă în câteva probe de aptitudini, printre care mișcare scenică, probă de muzică, dicție și comunicare.

„Înscrierea la o școală de artă nu este o alegere ușoară. Copiii trebuie să stea la studiu, pe lângă învățătura normală, încă de la vârste fragede, dat fiind faptul că programa este mai lungă. Totuși, pentru cine vrea și are afinitate spre acest lucru, eu spun că merită. Și acum, dintre elevii de clasa a XII-a care au plecat, au promovat bacalaureatul cu succes și au intrat foarte, foarte mulți copii la diferite facultăți foarte bune de specialitate”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” directoarea Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe, Sebestyén Lázár Enikő.

Secția de dramă, piatră de temelie la formarea personalității tinerilor  

Toată echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” se pregătește să întindă o mână tinerilor care se vor înscrie la secția de dramă.

Managerul TAM, unul dintre coordonatorii secției, Anna-Maria Popa, ne-a declarat că cei care vor urma această specializare vor avea, cu siguranță, patru ani de liceu foarte bogați, precizând totodată că scopul suprem al secției este să pregătească pentru viață oameni fericiți și buni.

„Eu îmi doresc să le ofer o libertate de gândire, fără să le impun vreun scop sau vreo țintă anume. Cei care au venit la teatru au nevoie să se exprime, să fie înconjurați cu oameni cu aceleași preocupări ca ei, au nevoie să fie iubiți și susținuți. Sunt firi artistice. Eu nu sunt de acord să pui presiune pe ei. Nu consider că venind la dramă, toți trebuie să iasă actori, regizori și să dea neapărat la facultate la arta actorului. Cei care au venit cu siguranță vor avea patru ani de liceu bogați și care sper să îi încarce foarte mult sufletește și să pună o piatră de temelie la formarea personalității lor. Dacă am un scop, acela este ca peste patru ani acești copii să fie oameni fericiți și mai buni”, ne-a spus aceasta.

Întrebată despre cei șase absolvenți de clasa a VIII-a care și-au manifestat deja dorința de a urma cursurile secției de dramă și de a fi promotorii acestui tip de educație în municipiul Sfântu Gheorghe, Anna-Maria Popa ne-a spus că ei au făcut deja pași spre lumea teatrului fiindcă s-au înscris, pentru experiență suplimentară, ca voluntari la festivalul D-Butan-T.

„Sunt copii talentați. Ca la orice liceu de artă, materiile teoretice se fac de obicei după-amiaza, iar dimineața au orele de specialitate. Exact așa cum cei de la arte plastice au orele de grafică, desen, pictură și așa mai departe, sau cei de la muzică pian, teorie și altele, cei de la dramă au materiile teoretice, istoria teatrului, estetică, tehnica vorbirii și arta actorului”, ne-a mai explicat managerul TAM.

De ce teatru la liceu?

Ideea introducerii acestei specialități și pentru secția română a venit din succesul și viabilitatea acesteia la secția maghiară, plus că liceul a găsit un partener serios în persoana Annei-Maria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureșanu, instituție care va furniza, așa cum am precizat, actorii/profesorii acestei secții.

„De ce teatru la liceu? Pentru că oferă o imagine mult mai complexă asupra lumii față de o clasă de liceu obișnuită. Secția de teatru nu este neapărat pentru viitori actori, recomandăm să se înscrie toți copiii sensibili, talentați și care vor ceva în plus de la anii de liceu, vor mai multe informații despre artă, cultură, teatru, vor să își dezvolte limbajul, pofta de joacă și talentul și vor să învețe într-un mediu frumos, pozitiv care le va da un avânt aparte în viață”, ne-a declarat managerul TAM, Anna Maria Popa, în ianuarie, când au început înscrierile pentru această secție.

Din anul 2000 la „Plugor Sándor” funcționează secția de teatru la secția maghiară, de altfel prima de acest tip din țară. Liceul de Artă din Sfântu Gheorghe are trei specializări în limba română, cele două deja recunoscute, muzică, arte plastice și, mai nou, cea de dramă.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.