Prefectul: Guvernul a alocat peste 540 de milioane de lei pentru reabilitarea școlilor covăsnene
Bilanțul realizat de reprezentantul Guvernului în teritoriu arată că au fost vizate aproape 200 de obiective
Programul Național de Dezvoltare Locală a adus în județul Covasna peste 540 de milioane de lei în perioada 2015 – 2020, investiți în aproape 200 de unități școlare, arată bilanțul prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, de prefectul Sebastian Cucu.
„Am luat datele de pe site-ul Ministerului Dezvoltării, unde la Obiective de investiții avem pe PNDL 1, asta însemnând perioada de alocare 2015 – 2020, pentru județul Covasna au fost în total 152.582.069 de lei, iar pe PNDL 2, s-au alocat de la bugetul de stat în perioada 2017 – 2020 sume în total de 388.000.000 de lei. Dacă adunăm cele două sume avem un total de aproximativ 540 de milioane de lei. De asemenea, în ceea ce privește numărul obiectivelor pe PNDL 1 avem 94 de obiective finanțate, iar pe PNDL 2, 105 obiective. Sigur că au fost și anterior, în 2014, alocări mai puțin semnificative, de 18 milioane de lei”, a spus joi prefectul.
Acesta a continuat: „Nu știu dacă sunt sume mari sau mici, însă cu siguranță aceste alocări au contribuit la fața județului așa cum este ea astăzi și, desigur, a dat posibilitatea autorităților locale să se orienteze spre alte nevoi, acestea fiind, iată, susținute de la nivel guvernamental. Evident, așa cum spuneam și luni, când am fost la Sita Buzăului, la deschiderea anului școlar, fără efortul autorităților locale alocările sunt fără rezultat”.
Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Sebastian Cucu, a precizat că merită luate în calcul și investițiile Companiei Naționale de Investiții (CNI), care în peste 15 ani însumează peste 180 de milioane de lei la nivelul județului. Printre lucrările astfel realizate, prefectul a amintit de Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe și de Patinoarul acoperit de la Târgu Secuiesc.
Prefectul a spus că a făcut o serie de controale înainte de începerea anului școlar și a dat o notă „mulțumitoare” condițiilor în care sunt unitățile de învățământ de la nivel județean, pentru că există și școli care oferă condiții foarte slabe, la fel cum există și cele care au condiții excelente.
„Una peste alta, implicarea Guvernului și a structurilor guvernamentale s-a constituit într-un aport considerabil și la nivelul județului nostru, ceea ce este îmbucurător”, și-a mai lăudat prefectul șefii și a încheiat subiectul spunând că nu are, la momentul discuției, o situație definitivă cu fondurile atrase de la nivel european, pentru că nu au fost furnizate de primari, pentru a se putea realiza o analiză mai completă.