EDUCATIE 16 septembrie 2019

Prefectul denunță chiulul și invită societatea să facă la fel

de Iulia Drăghici - Taraș | 1280 vizualizări

Siguranța elevilor este problema întregii comunități, nu doar a autorităților, spune Sebastian Cucu

Activitățile din cadrul campaniei „10 pentru siguranță”, inițiată de MAI și alte structuri ale statului și derulate în școlile din județ se încheie în 20 septembrie, dar responsabilitatea protecției elevilor este o chestiune pe termen lung, care revine întregii comunități, nu doar autorităților, a spus joi, într-o conferință de presă prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu. 

Să nu ne oprim aici. Siguranța copiilor noștri sau aplecarea către siguranța copiilor noștri trebuie să fie continuă și nu o văd ca pe un atribut exclusiv al poliției, jandarmeriei sau al celorlalte instituții sau ale școlii, ci trebuie să ne implicăm cu toții. Când spun „cu toții” mă refer inclusiv la părinți, la societatea civilă și tot ceea ce înseamnă viață publică, până la urmă. (...) Societatea nu trebuie să rămână indiferentă când sesizează grupuri de copii care chiulesc sau persoane dubioase în preajma școlilor, ci să sesizeze cu încredere poliția, jandarmeria sau conducerea școlilor. În egală măsură, agenții economici, comercianții, unde se mai trag elevii la „umbră”, să înțeleagă că nu își pot clădi viitorul pe viitorul acestor copii. Dacă și dânșii participă, cu siguranță că poate unul dintre fenomene, cel al absenteismului, se va reduce”, a spus prefectul Sebastian Cucu, punctând și că în ziua de astăzi tentațiile sunt din ce în ce mai multe și mai diversificate, astfel că e nevoie ca societatea să fie mai atentă la nevoile tinerilor. 

„Mesajul meu este că această campanie trebuie să fie începutul, „turarea motoarelor”, dar să nu rămânem „fără combustibil” după 20 septembrie și în continuare să facem tot ce putem pentru a preveni”, a mai spus prefectul. 

Peste 10 școli din județ sunt  implicate în acțiunile care se desfășoară în perioada 7 – 20 septembrie și care cuprind acțiuni de informare, simulări de evacuare, recomandări de trafic, discuții cu elevii, profesorii și părinții. 

Potrivit statisticilor, în anul școlar trecut, la nivelul județului Covasna infracțiunile sesizate către poliție au crescut, de la 15, cât a fost în anul precedent, la 18. „Nu este o creștere mare. Majoritatea infracțiunilor au fost de lovire sau de furt. 94% din cele 18 infracțiuni au fost comise în incinta unităților de învățământ”, a mai spus Tóth Sigismund, șeful Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, săptămâna trecută, într-o conferință de presă organizată în ziua lansării campaniei.

Infracționalitatea sesizată în școlile covăsnene este sub 1% la nivel național, mai arată statisticile polițiștilor. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.