Peste 400 de contestaţii la bacalaureat, majoritatea la limba română
Peste 400 de elevi din judeţul Covasna care au picat examenul de bacalaureat au depus contestaţii solicitând reevaluarea lucrărilor.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a precizat marţi că au fost înregistrate 410 contestaţii, majoritatea la limba şi literatură română.
De altfel, pentru elevii covăsneni aceasta a fost cea mai dificilă probă, dovadă faptul că numai 50,6% au reuşit să obţină note de trecere. Rezultatele arată că elevii de la clasele cu predare în limba română au avut rezultate mai bune decât cei de la secţiile maghiare, 54,53% fiind declaraţi admişi, faţă de 37% la secţiile maghiare, diferenţa fiind făcută în cea mai mare parte de notele la proba de limba română.
La nivelul judeţului Covasna, rata de promovabilitate la bacalaureat a fost în acest an de 42,74%, cu aproape zece procente mai ridicată faţă de anul trecut. Liceele teoretice au avut un rezultat mai bun, promovabilitate de aproape 64%, în timp ce liceele tehnologice şi vocaţionale au avut o rată de 15, respectiv 33%.
Şefa Inspectoratului, Keresztély Irma, e de părere că rezultatul mai bun din acest an nu se datorează faptului că elevii au 'pus mâna pe carte', cât aceluia că la anumite discipline s-au dat subiecte diferenţiate ca nivel de complexitate în funcţie de filiera educaţională, dar şi faptului că profesorii au 'cernut' elevii pe parcursul anului.
„Un număr semnificativ, 357, adică aproape 18% din totalul elevilor din ultimul an de liceu au rămas corigenţi sau repetenţi. Selecţia lor s-a făcut înainte de bacalaureat, în şcoală şi nu au fost lăsaţi să intre în examen”, a spus Keresztély Irma. Acesta a mai adăugat că alţi 187 de elevi nu s-au prezentat la prima sesiune de bacalaureat probabil pentru că nu s-au simţit suficient de bine pregătiţi.