EDUCATIE 11 septembrie 2020

Peste 20 de unităţi de învăţământ încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare

de Agerpres | 1628 vizualizări

Peste 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Covasna încep noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 54, fără autorizaţii ISU de securitate la incendiu.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Kiss Imre, a declarat, joi, că, în majoritatea cazurilor, principalul motiv pentru care şcolile şi grădiniţele nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare îl reprezintă faptul că apa din localitate nu este potabilă.

„Sunt 21 de unităţi şcolare fără autorizaţie sanitară de funcţionare în acest moment, dintr-un total de 303. Motivele sunt diferite: din cele 21 de localităţi sunt 11 care au în dotare grupuri sanitare conforme, au tot ce vrei, numai că apa din localitate, din reţeaua publică, nu este potabilă, are infiltraţii, Direcţia de Sănătate Publică ia analize, analizele sunt neconforme şi atunci nu autorizează. Deci, nu că merg copiii la toaletă în spatele grădinii este problema, ci din această cauză (...) Deci, sunt probleme care trebuie gestionate la nivelul localităţii de autoritatea locală (...) Mai sunt patru şcoli şi grădiniţe care sunt în clădiri noi, dar recepţia finală nu a fost efectuată şi nu au putut să obţină autorizaţia, dar se va rezolva şi acest lucru (...) şi mai sunt patru unităţi care au beneficiat de acea Hotărâre de Guvern 363 de anul trecut, prin care s-au alocat fonduri pentru construire şi amenajare de grupuri sanitare în cadrul unor unităţi de învăţământ şi aici sunt în curs de finalizare, la Hetea, Ariuşd şi Zăbala (...) Şi mai sunt două localităţi, Vâlcele şi Floroaia Mică, care nu au toalete (...), au fost ceva probleme, dar se vor face şi aici“, a precizat Kiss Imre.

În ceea ce priveşte autorizaţiile de securitate la incendiu, el a menţionat că, în unele situaţii, sunt necesare investiţii majore pentru ca unităţile de învăţământ să poată obţine aceste documente din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Au rămas în total 54 de clădiri care nu au autorizaţia ISU. Motivele sunt aceleaşi care au fost şi până acum, deci intervenţii majore în clădiri, construire scară exterioară, trebuie reproiectate uşile şi aşa mai departe. De obicei acestea necesită fonduri uriaşe, de sute de mii de lei în anumite situaţii, sau pur şi simplu documentaţia nu este completă, pentru că lipsesc acte“, a mai spus şeful IŞJ.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.