EDUCATIE 1 septembrie 2023

Pentru elevii din 11 unități de învățământ, școala va începe în locații diferite

de Diana Pantelimon | 1043 vizualizări

În județul Covasna, din cauza lucrărilor de reabilitare începute și nefinalizate până la începerea anului școlar 2023 – 2024, există 11 unități de învățământ unde cursurile vor începe în locații diferite. Aproape 1.900 de elevi vor fi afectați de lucrările de modernizare și reparațiile capitale în desfășurare. Soluțiile găsite au fost făcute publice de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, miercuri, 30 august a.c., în ședința ordinară a Colegiului Prefectural. Materialul informativ prezentat se regăsește și pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Covasna.

În total, 107 clase de elevi sunt afectate de lucrările în desfășurare.

Punctual, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe are loc reabilitarea termică a internatului și a sălii de festivități, precum și reabilitarea corpului A și o parte din corpul B. Sunt 360 de elevi și 16 clase afectate. Soluțiile concrete propuse sunt: 6 clase vor merge la cursuri la UBB, 5 clase la Liceul Economic „Berde Aron”, 2 clase la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” și 3 clase la Școala Gimnazială „Ady Endre”. Se solicită reevaluarea situației însă, astfel încât să fie restrâns numărul de școli în care să funcționeze CNMV. Nu există un termen estimativ pentru finalizarea lucrărilor, deoarece aici situația s-a complicat. Între autoritățile locale și firma constructoare există o situație conflictuală care nu pare să-și găsească rezolvare în viitorul apropiat. Executantul este acuzat că nu și-a îndeplinit obligațiile din contract, astfel că Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a reziliat contractul. Deși a fost somat, constructorul a refuzat să părăsească șantierul.

La Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe sunt în reabilitare clădirea principală, internatul și clădirea veche (fosta tipografie „Jókai”). Sunt afectați 378 de elevi din 14 săli. Soluțiile concrete propuse sunt: 6 clase vor face cursurile în clădirea de pe strada Kriza János și 8 clase în clădirea de pe strada Gábor Áron. Termenul estimativ până la care se finalizează lucrările este septembrie 2024.

Școala Gimnazială Băcel, care aparține de Școala Gimnazială „Gábor Áron” din Chichiș, este în reabilitare printr-un proiect PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). Sunt afectați 20 de elevi din 4 clase. Activitățile instructiv-educative pentru ciclul primar și gimnazial se vor desfășura la Școala Gimnazială „Gábor Áron” din localitatea Chichiș. Termenul estimativ de finalizare a lucrărilor este de 2 ani.

Reabilitarea și modernizarea clădirii școlii din Bicfalău, care aparține de Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” din Ozun afectează 35 de elevi și preșcolari din 3 clase. Activitățile instructiv-educative se vor desfășura în clădirea Căminului Cultural din Bicfalău. Nu este precizat în documentul oficial un termen estimativ de finalizare a lucrărilor.

Proiectul „Reabilitarea, extinderea și dotarea Liceului Tehnologic «Apor Péter» din Municipiul Târgu Secuiesc” are termen estimativ de finalizare decembrie 2024 sau decembrie 2025, în caz de situații neprevăzute, potrivit materialului informativ. Sunt afectați 400 de elevi din 18 clase, iar soluțiile concrete vor fi mutarea activităților didactice în clădirea C (cantina și clădirea C nu vor fi reabilitate, doar corpurile A și B).

Reabilitarea clădirii principale, a internatului și a clădirii vechi, fosta tipografie „Jókai”, de la Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe afectează 147 de elevi din 6 clase. Activitățile didactice se vor muta în clădirea de pe strada Kriza János. Termenul estimativ de intrare în normalitate este septembrie 2024.

Fosta clădire a dispensarului veterinar din Boroșneu Mare va găzdui activitățile a 47 de elevi din 4 clase de la Școala Primară Boroșneu Mare. Reabilitarea clădirii școlii are termen de finalizare decembrie 2024.

Lucrările la corpurile A și C ale Școlii Gimnaziale „Bölöni Farkas Sándor” din Belin afectează 170 de elevi din 11 clase. Aici, 4 clase vor funcționa în clădirea primăriei vechi, celelalte clase în schimbul II în clădirea B a școlii. Termenul estimativ de intrare în normalitate este luna mai 2024.

La Școala Gimnazială Dobârlău, 149 de elevi din 9 clase vor fi împărțiți astfel: 5 clase de ciclu primar vor funcționa în Grădinița cu Program Normal Dobârlău și 4 clase de ciclu gimnazial în Școala Primară Lunca Mărcușului. Se estimează că lucrările se vor încheia până la sfârșitul acestui an.

Școala Primară și Grădinița cu Program Normal din Mărcuș intră în reabilitare de la 1 septembrie a.c. și se estimează că se vor finaliza în august 2024. Sunt afectați 18 elevi din două clase. Activitățile instructiv-educative se vor desfășura la Școala Primară Valea Dobârlăului.

Cei 150 de elevi din cele 20 de clase de la Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe continuă să meargă la cursuri, până în decembrie 2023 inclusiv (dată estimativă), pe  strada Țigaretei, la fostul sediu a S.C. Drumuri și Poduri S.A. Covasna.

Situația nu este nouă pentru covăsneni. Anul școlar trecut, 12 unități de învățământ din județ au fost nevoite să caute soluții de compromis pentru derularea cursurilor, în diferite alte locații.

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.