EDUCATIE 8 septembrie 2022

Nouă școli din județ au catalog electronic

de David Leonard Bularca | 2096 vizualizări

Inspectorul școlar general Kiss Imre spune că acest mod de lucru este mai eficient 

Ministerul Educației a făcut publică lista cu cele 742 de școli din toată țara care au introdus în anul acesta școlar catalogul electronic. Dintre acestea, nouă sunt din județul Covasna, majoritatea din Sfântu Gheorghe. Important de precizat este că, la finalul anului școlar, cataloagele vor fi tipărite, pentru a se putea păstra în arhivele instituțiilor de învățământ, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general din județ, Kiss Imre. 

Cele nouă școli din județ care au anul acesta catalog electronic sunt:

  1. Colegiul Naţional „Székely Mikó – Sfântu Gheorghe;
  2. Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” – Sfântu Gheorghe;
  3. Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” – Sfântu Gheorghe;
  4. Școala Gimnazială „Váradi József" – Sfântu Gheorghe;
  5. Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” – Sfântu Gheorghe;
  6. Liceul de Arte „Plugor Sándor" – Sfântu Gheorghe; 
  7. Școala Gimnazială „Nicolae Colan” – Sfântu Gheorghe;
  8. Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” – Ozun;
  9. Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” – Araci.

Inspectorul școlar general, Kiss Imre, spune că școlile nu au fost alese de Ministerul Educației, ci și-au dorit ele să facă parte din acest proiect pilot. 

„Nu au fost alese, ci Ministerul a informat printr-o adresă că se poate aplica catalogul electronic și în acest an școlar, pentru că au fost școli și anul trecut care deja au aplicat catalogul electronic (Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” și Școala Gimnazială „Gödri Ferenc”). Invitația a fost lansată către toate școlile, iar termenul de transmitere era 16 august. Era o cerere tip prin care putea școala să transmită că vrea să folosească catalogul electronic. Condiția era ca școala să menționeze și furnizorul catalogului electronic, adică cine administrează platforma, cu cine are contract. Aceste nouă unități școlare au solicitat. Practic nu au fost mai multe din care să fi tăiat Ministerul”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, inspectorul. 

Totuși, asta nu înseamnă că se elimină în totalitate cataloagele tipărite, pentru că la finalul anului ele trebuie totuși arhivate. 

„Nu scăpăm de cataloagele tipărite, pentru că la final există o procedură anume care a fost comunicată și anul trecut. Cataloagele trebuie arhivate, trebuie tipărite, legate, capsate, practic exact formatul catalogului normal va fi tipărit la sfârșitul anului, care este pus în arhiva unității de învățământ. Diferența este că nu luăm zilnic de pe raft catalogul, ci practic sunt trecute digital, online. Directorul poate să vadă, să facă analize. Din acest punct de vedere este mult mai eficient și la zi. Se întâmplă ca la celelalte cataloage profesorul de educație fizică, de exemplu, să nu ia mereu catalogul după el în sala de sport, ei trec notele mai târziu. Așa, indiferent unde ai biroul, tu ca profesor ești la zi cu notele, poți să treci de pe telefon, ai aplicația și se poate și verifica”, a explicat Kiss Imre.

În același timp, părinții primesc informații despre notele obținute de copiii lor în timp real, pe email. 

„Părinții primesc informare din partea școlii. Trebuie să aibă o adresă de email prin care primesc acces, bineînțeles, către informațiile copilului lor. Sunt mai multe unități care folosesc catalogul electronic și, în paralel, îl au și pe cel clasic. Și eu sunt părinte, primesc informații despre notele băiatului meu, e foarte ok”, a mai spus în final șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna. 

Regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar prevede, la Articolul 6, alineatul 2: „unitățile pilot pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, dar acesta trebuie tipărit și arhivat, obligatoriu, la finalul anului: „Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: „Calificativul/data”, respectiv „Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităților-pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat”, notează edupedu.ro. 

În același regulament, se specifică și faptul că școlile sunt responsabile de siguranța datelor cu caracter personal ale elevilor. Unitățile de învățământ nu pot cere bani părinților pentru implementarea catalogului electronic, investiția fiind realizată exclusiv din bugetul școlii.

Sursa foto: specialarad.ro

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Didi Hughe, 8 septembrie 2022
Bravo! Uite genul asta de stiri imi da speranta ca va fi bine si invatamantul romanesc, in curand.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.