EDUCATIE 31 martie 2021

Noi detalii despre campusul universitar care va fi construit la Sfântu Gheorghe din fonduri de la Guvernul maghiar

de Iulia Drăghici - Taraș | 3291 vizualizări

Vor fi înființate și două noi specializări 

Universitatea Sapientia face demersuri ca din anul universitar 2021/2022, la Sfântu Gheorghe să fie inițiate două noi programe de studii. Este vorba despre Sport și performanță motrică, respectiv Artă, cu specializări pe sculptură și pictură. Pe lângă această noutate, marți, într-o conferință de presă, reprezentanții Sapientia și primarul Antal Árpád, au vorbit și despre evoluția planurilor de construire a campusului din zona Arenei Sepsi. Lucrările vor începe, cel mai probabil, din primăvara anului viitor. 

Programul de Sport va avea maximum 25 de locuri, iar cel de Artă 20, a spus marți rectorul Universității Sapientia, prof. univ. dr. Tonk Márton. Și la acestea, ca și la celelalte două specializări deja existente, Agronomie și Silvicultură, unde sunt înscriși peste 100 de studenți, limba de predare este maghiară, dar sunt și cursuri predate în limba română. 

În privința conținutului ofertei educaționale, se desfășoară în aceste săptămâni două acțiuni paralele. Una privește înființarea unei specializări de sport și performanță motrică. Cred că nu necesită argumentări îndelungate, pornind de la locația unde suntem și ținem această conferință de presă. (n.red. Arena Sepsi) (...). Atât Sfântu Gheorghe, cât și întreaga regiune este într-o continuă dezvoltare în ceea ce privește domeniul sportiv. (...) Limba de predare va fi cea maghiară, cum este de fapt, de regulă, la majoritatea specializărilor Universității Sapientia, cu unele materii, discipline care se predau în limba română, pentru că fără cunoștințele acestea lingvistice și scopul nostru absolut esențial ar avea de suferit, scopul esențial fiind acela ca tinerii maghiari să rămână în țară, să rămână în Transilvania, să își facă niște cariere frumoase în țară și fără limba română acești tineri ar exclude o parte din piața forței de muncă. (...) În cea de-a doua direcție avem un partener universitar, mă refer la Universitatea din Pécs, din Ungaria, la Facultatea de Arte. După cum știți, întreaga regiune, îndeosebi orașul Sfântu Gheorghe, are niște tradiții importante în domeniul artistic și nu numai tradiții, ci și în prezent are o viață cultura artistică vie, cu multe dezvoltări strategice din partea conducerii orașului”,  a declarat marți, la conferința de la Sepsi Arena, prof. univ. dr. Tonk Márton. 

Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, președintele Consiliului Directoral al Fundației Sapientia, Kató Béla, a spus că lucrările arheologice pe terenul cumpărat pentru construirea campusului, de vizavi de Arenă, s-au finalizat și că urmează să se realizeze Planul Urbanistic Zonal, după care să se găsească un constructor și să înceapă lucrările efective. În termenii cei mai realiști, acest lucru este previzionat să se întâmple în primăvara anului viitor. 

Investiția, care va avea un bazin de înot, o clădire pentru cursuri și altele pentru căminele studențești, respectiv un parc (unde se vor derula și activități pentru silvicultură și agronomie) și teren de sport în aer liber, se va ridica la peste 20 de milioane de euro, din primele estimări. Fondurile de construcție vor fi asigurate de Guvernul maghiar, care de asemenea susține mare parte din costurile de școlarizare. 

Banii îi primim, marea majoritate, de la Budapesta, de la Guvernul maghiar. Noi am cerut acest sprijin și l-am primit și până în ziua de astăzi. Și investiția la Sfântu Gheorghe va fi plătită tot din acea sursă. Am cumpărat 10 hectare de pământ, s-au făcut săpăturile arheologice și putem începe proiectarea și alte lucrări care vor veni. Investiția va fi cam pentru 500 de studenți, pe cele patru ramuri. Nu știm când va fi gata. Sperăm cât mai repede, dar încă trebuie să mai facem niște demersuri”, a spus Kató Béla. 

Subiectul finanțării din Ungaria 

Pe marginea acestui subiect, al investițiilor străine, care naște deseori dezbateri în spațiul public din România, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kató Béla a spus că s-au făcut solicitări de fonduri și de înființare a unei universități de stat a maghiarilor din România și către autoritățile de aici, însă acestea nu s-au concretizat, în vreme ce din Ungaria au venit oportunități. 

Noi cerem și de la Guvernul român, și de la Uniunea Europeană și de oriunde cineva înțelege cât e de important pentru noi să ne sprijine. (...) Stăm aici de 1000 de ani și vrem să rămânem și mai departe. Altceva nu vrem. Sunt tot felul de speculații, că ungurii vor Ardealul înapoi. Dar noi suntem foarte realiști, știm ce s-a pierdut atunci, s-a făcut cum s-a făcut, dar gata, s-a terminat. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să abandonăm. Noi vrei să trăim aici mai departe, acceptăm legile țării, suntem loiali față de țara asta unde locuim și o sprijinim. (...) Și pentru România e important să rămână mai departe culoarea asta pe care o are. Din păcate, sașii au plecat. Știți ce a pierdut țara asta? Noi nu vrem să plecăm, noi vrem să rămânem aici mai departe și așa cum vedeți, foarte deschis, nu e nimeni, contra nimănui. Chiar asta am zis, că dacă un tânăr de etnie română vrea să vină și să studieze, suntem foarte deschiși”, a explicat Kató Béla. 

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, în același context și că se bucură că reședința de județ va primi un suflu nou datorită studenților care vor veni aici la studii și a explicat, totodată, de ce este atât de importantă pentru comunitatea maghiară această universitate. 

Practic, după 1989, comunitatea maghiară a solicitat, timp de 11 ani a tot solicitat, reînființarea Universității Bolyai, ca universitate de stat. Asta ar fi normal. Eu nu cred că este o situație normală ca noi, cetățenii din această țară, plătim impozite pentru statul român, dar avem universitate plătită de statul maghiar. Eu cred că normal ar fi ca acest stat să ne plătească universitatea. Am solicitat, am vrut Universitatea Bolyai. Nu s-a reușit în 11 ani, cu toate că au fost 4 ani în care și UDMR, prima dată, între 96 și 2000, a fost la guvernare. După 2000 nici măcar n-a mai fost la guvernare, deci nu a fost realist în condițiile date că vom putea obține acest deziderat, de a se reînființa Universitatea Bolyai, universitate de stat. Și atunci s-a luat această decizie, în 2001, de înființare a Universității Sapientia”, a spus Antal Árpád. 

Fundația Sapientia, care stă în spatele Universității, împlinește anul acesta, așadar, 20 de ani. Universitatea are sedii în patru orașe: Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.