EDUCATIE 30 august 2024

„Nimic în viață nu este întâmplător” – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” începe un nou capitol sub conducerea Otiliei Buzea

de Ștefania Găvăneci | 3518 vizualizări

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului va avea un nou director, începând cu anul școlar 2024-2025. Otilia Buzea, fost director adjunct la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, a fost numită în această funcție prin detașare, până când va avea loc concursul pentru ocuparea oficială a postului de director. Schimbarea a devenit necesară după ce Iulia Maria Banciu, cea care a ocupat funcția înainte, a renunțat la post. Într-un interviu pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, doamna Otilia Buzea ne-a împărtășit din experiența ei în educație și viziunea în ceea ce privește viitorul liceului.

Când și cum ați luat decizia de a prelua conducerea Liceului „Mircea Eliade”?

Planul pentru acest nou început de an școlar nu a fost nicidecum acesta, motiv pentru care până la ora actuală am și alte angajamente pe care trebuie să le finalizez. Dacă anul trecut am refuzat propunerea de a prelua conducerea LTME (n.r. Liceul Teoretic „Mircea Eliade”) fără niciun regret, anul acesta când a venit din nou aceeași propunere, după 3 zile de discuții, gânduri și negocieri, ceva m-a făcut să spun da. Niciodată nu mi-a trebuit atât de mult timp pentru a lua o decizie, dar sunt sigură că este una corectă atât pentru mine, cât și pentru ceilalți. 

Plec dintr-o școală dragă sufletului meu, cu o echipă alături de care am realizat foarte multe în calitatea mea de director adjunct și de dascăl, o școală rurală care ocupă un loc fruntaș în clasamentul școlilor din județ și mă îndrept în calitate de director spre liceul în care în urmă cu 28 de ani pășeam ca elevă. Cred că nimic în viață nu este întâmplător!

Ce vă motivează să ocupați acest post?

Echipa cu care urmează să lucrez, adolescenții pe care abia aștept să-i întâlnesc în 9 septembrie, sprijinul și încrederea pe care le am atât din partea instituției școlare, cât și din partea Inspectoratului Școlar Județean Covasna (n.r. IȘJ) și Primăriei. Mulțumesc pe această cale oamenilor care cred că sunt „omul potrivit la locul potrivit”! 

Ce calități considerați că sunt esențiale pentru un director de liceu?

Din punctul meu de vedere, trebuie să fie corect, să nu lase loc de interpretări, să aibă inițiativă, să știe să lucreze cu echipa pe care o coordonează, să fie un adevărat sprijin pentru aceștia, să aibă abilități foarte bune de comunicare, să se poată adapta schimbărilor permanente, să găsească soluții eficiente și rapide pentru situații de moment, să aibă viziune și o pregătire complexă, să gestioneze și să remedieze situațiile conflictuale, să dea dovadă de fermitate și consecvență atunci când situația o impune. 

Care considerați că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă liceul în prezent și cum intenționați să le abordați?

Aș vrea să mă refer la una dintre ele, cea mai importantă de fapt, aceea de a avea un director, de a exista echilibru, consecvență. Liceul „Mircea Eliade” este deja un liceu de prestigiu din județul nostru datorită unei echipe dedicate, deschisă în a oferi diferite oportunități de dezvoltare liceenilor prin diferite proiecte implementate. Prin urmare, nu pot să-mi doresc decât să continuăm în aceeași direcție a profesionalismului, calității, diversității și siguranței.

Otilia Buzea

Care sunt primele dumneavoastră priorități în calitate de director al Liceului Teoretic „Mircea Eliade”? 

Oferirea unui context educațional de calitate, un spațiu al învățării în care elevul să se simtă în siguranță. Nimic nu e mai important decât siguranța copiilor noștri, motiv pentru care, așa cum se întâmpla și până acum, nu vom tolera sub nicio formă actele de bullying, lipsa de respect și încălcarea regulilor liceului. 

O altă prioritate ar fi recâștigarea titlului de Școală Europeană, implementarea, susținerea, altor proiecte de impact pentru beneficiarii direcți ai liceului. Aceste obiective nu se pot atinge fără un efort comun. Știu că este în curs de implementare (acum fiind în faza de achiziții) proiectul doamnei profesor Maria Bularca „Smart Lab-ul”, cu o finanțare considerabilă, urmând ca o sală de clasă să se transforme într-un laborator de ultimă generație. Vor continua oportunitățile Erasmus pentru elevii liceului tot datorită unor oameni implicați, dascăli dedicați, ce își doresc mai mult pentru elevii lor. 

O altă prioritate ar fi menținerea promovabilității la examenul de Bacalaureat de 100%. 

Sunt unele din prioritățile și provocările acestui nou început. Nu va fi ușor, dar nu va fi nici imposibil.

Ce v-a determinat să alegeți cariera în educație?

Adolescentă fiind, îmi doream foarte mult să urmez o facultate departe de casă și să devin jurnalist! La insistențele mamei, am dat concurs pentru post de limba și literatura română în învățământ, am luat concursul și, odată cu primele mele ore la clasă, mi-am dat seama că asta-mi place să fac. Ba mai mult, totul s-a transformat în pasiune, iar la ora actuală nu mă văd lucrând în alt domeniu decât cel al educației. Așadar, datorez acest început de carieră în învățământ mamei mele.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în cariera didactică până acum?

Printre cele mai mari realizări profesionale ale mele se numără Festivalul-concurs de teatru „ActorFest-teatru în comuna ta” care ajunge anul acesta la a VII-a ediție și atrage echipe de teatru de gimnaziu din toată țara. Este un proiect pentru care de 4 ani primesc finanțare nerambursabilă de la Consiliul Local al comunei Sita Buzăului. O altă mare realizare este proiectul „Nouă ne pasă”, un program de after-school, unde copiii defavorizați, începând cu clasa a III-a și până la clasa a VIII-a, au parte de pregătire gratuită la limba română și matematică în vederea absolvirii examenului de Evaluare Națională și de o masă caldă. Am început cu 18 elevi, iar acum am ajuns la 26 de elevi și se lucrează cu grupe mici, de 3-5 elevi. Este un program finanțat de Flanco și Emag pe care l-am adus în una dintre structurile noastre în urmă cu 4 ani. Suntem singurul centru de acest gen din județ, deși la nivel de țară funcționează 86 de centre. În urmă cu 4 ani, am intrat împreună cu doamnele educatoare în programul „Citește-mi o sută de povești”, inițiat de OvidiuRO, și am fost certificați cu titlul de Grădiniță bibliotecă. Am avut și atunci prima certificare din județ. De atunci am devenit și ambasador OvidiuRO. Anul acesta ne-am implicat într-un amplu proiect de mediu Ecoprovocarea și prin toate acțiunile realizate cu echipa am obținut locul 4 național. Menționez că am concurat cu 79 de școli gimnaziale din țară! Acestea sunt doar unele din realizările care mi-au umplut sufletul de bucurie! Precizez faptul că nu aș fi putut realiza lucrurile atât de bine dacă nu aveam alături oameni dispuși să lucreze alături de mine. Așadar, realizările mele profesionale sunt un efort de echipă de cele mai multe ori. Nimic nu se poate face de unul singur. Avem nevoie de oameni de calitate în jurul nostru care să ne cunoască direcția și să-și dorească să colaboreze pentru aceste realizări cu care ulterior ne mândrim ca instituție școlară.

*** 

Sub conducerea noului director, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” își continuă drumul spre excelență. 

Anul trecut, Otilia Buzea a fost prezentată în Observatorul de Covasna în cadrul campaniei „Femei care fac diferența: 20 de portrete”. Este o profesoară devotată și pasionată și apreciată pentru impactul pozitiv pe care îl are asupra elevilor și comunității sale, inspirată de dorința de a contribui la dezvoltarea copiilor.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.