EDUCATIE 3 noiembrie 2017

Ministerul Educației a surprins inspectoratele

de Observatorul de Covasna | 1004 vizualizări

Stânga-mprejur la întocmirea planului de școlarizare

Pentru prima oară, numărul locurilor în planul de școlarizare va fi stabilit în funcție de nevoile de forță de muncă a operatorilor economici locali. În Monitorul Oficial din 31 octombrie, a apărut calendarul alcătuirii planului de școlarizare pentru învățământul dual și profesional, care se arată a fi un proces anevoios, cu multe personaje, care pare să nu aibă mult de trăit.

Joi, inspectorul șef al județului Covasna, Imre Kiss, a dat detalii despre această situație în cadrul unei conferințe de presă.

Sistemul nu se anunță mai puțin birocratic, dar toți cei care au de-a face cu elevii au un cuvânt de spus: autoritățile locale, în calitate de finanțatori ai școlilor, conducerea acestora, dar și operatorii economici, care speră să-și acopere nevoile tot mai acute de forță de muncă calificată.

Astfel, firmele trebuie să transmită solicitările de școlarizare în sistem dual pe o platformă a Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT) sau prin poșta electronică, pe adresa de vet@tvet.ro, până la data de 17 noiembrie. Centrul, după ce analizează datele primite, trimite situația inspectoratelor școlare, care vor propune cifrele de școlarizare pe baza acesteia.

Cunoscând propunerile făcute, CNDIPT analizează gradul de satisfacere a nevoilor întreprinzătorilor pe plan județean si astfel va încerca să completeze în consecință.

Procedura e aproape identică și în cazul școlilor profesionale. Tot operatorii economici trebuie să facă primul pas, respectiv să transmit solicitările lor unităților de învățământ profesional și tehnic sau inspectoratelor. După aceasta, firmele încheie contracte-cadru cu instituțiile din sistemul de învățământ pentru formarea profesională a elevilor - ceea ce înseamnă că le acordă acestora posibilitatea de a face practică la ei – urmând ca Inspectoratul Școlar Județean să propună numărul de locuri în învățământul profesional.

Planul de școlarizare întocmit pentru învățământul dual va fi analizat în Consiliul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CDLPD), unde vor fi prezenți reprezentanții firmelor, ai autorităților locale și directorii școlilor avizate, iar rezultatele, aprobate în Consiliul de Administrație al inspectoratului, vor fi comunicate în scris tuturor celor interesați. Datele transmise Ministerului Educației vor fi forma finală a planului de școlarizare profesional.

Inspectorul Imre Kiss a precizat că, dacă firmele se implică în acest proces pe măsura așteptărilor, se poate întâmpla ca, la toamnă, să se apară mai multe clase în învățământul profesional decât cel liceale.

„Oricum, de multe ori se reproșa sistemului educațional că formează șomeri, liceenii nereușind să se angajeze pe piața forței de muncă. Ori migrează spre facultăți, să mai câștige ceva timp, ori ... în străinătate, în timp ce producătorii bat pasul pe loc, pentru că nu au surse și forță de muncă să-și dezvolte afacerea”, a încheiat Imre.

Bodor Tünde

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.