EDUCATIE 9 aprilie 2024

Liceenii din șase țări învață la Sfântu Gheorghe despre democrație

de Iulia Drăghici - Taraș | 1731 vizualizări

„Noile valențe ale democrației în Europa de azi” („The New Values of Democracy in Today’s Europe”) este tema și titlul proiectului în jurul căruia s-au reunit, la Sfântu Gheorghe, elevi și profesori din șase țări. Gazdă și coordonator este Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV), iar invitații lor sunt din Polonia, Grecia, Portugalia (Madeira), Croația și Spania. Cei peste 60 de elevi și profesori vizitatori stau o săptămână în zonă. 

Luni, 8 aprilie, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, la Biblioteca Județeană „Bod Péter”. La Sfântu Gheorghe au venit cu această ocazie 25 de elevi și 10 profesori din cele cinci țări. De la CNMV sunt implicați 100-150 de elevi, pentru că scopul este ca mesajul proiectului să ajungă la cât mai mulți dintre ei. 

Ne-am gândit că din cauza schimbărilor din Europa, și nu numai, valorile democratice au de suferit. Atunci cred că este o oportunitate, prin aceste proiecte Erasmus, să întărim valorile, să le promovăm, astfel încât elevii să înțeleagă faptul că democrația este cel mai bun regim pe care îl avem deocamdată și trebuie să facem tot posibilul pentru a o păstra”, ne-a spus profesoara Maria Băilă, cea care alături de colega sa, Constanța Balog, coordonează proiectul. 

Războiul din Ucraina, temă de discuție

Profesoara din Polonia, Anna Sadovska, spune că este importantă această discuție despre valorile democrației, mai ales în contextul războiului din Ucraina. 

„Sunt foarte mândră că sunt parte din acest proiect atât de amplu. (...) Sper să fie o experiență majoră pentru elevii mei, îmi doresc să cunoască tradițiile românești și cultura, dar și să își facă prieteni cu care să țină legătura mult timp de acum încolo. (...) Suntem într-o perioadă dificilă, cu invazia Rusiei în Ucraina. Noi, asemenea României, suntem o țară aflată la granița cu Ucraina. Vrem să discutăm și aici despre faptul că toate țările europene ar trebui să se implice, să fie unite și să facă tot ce le stă în putință să oprească acest război. Cred că toți ne dorim să trăim în pace. Așa că vrem ca în această săptămână să vorbim și despre acest conflict și să arătăm ce impact mare are”, a spus, pentru covasnamedia.ro, aceasta. 

Activități 

Programul de luni a debutat cu un eveniment în care fiecare echipă și-a prezentat țara și valorile zonei din care provine, cu informații despre cultură, gastronomie, turism, dar nu numai. A fost o activitate dinamică, pentru că a implicat și muzică și dans. Invitațiile la mișcare nu au rămas fără răspuns, chiar dacă unii simțeau ritmurile și vedeau pașii colegilor din alte țări pentru prima dată. 

A continuat apoi și cu un atelier, tot interactiv, de peste o oră, în care proprietarul publicației Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, Daniel Santa, le-a vorbit tinerilor despre importanța presei, a mass-mediei și informației într-o democrație. Acesta i-a îndemnat pe elevi să urmărească știrile din mai multe surse, pentru a nu se lăsa ușor manipulați. 

Sunteți foarte norocoși. La vârsta voastră, noi nu am avut șansa de a călători atât de mult și nici să folosim această oportunitate să ne educăm așa, prin distracție. Pentru că, de fapt, ceea ce faceți în această săptămână este să vă distrați și să învățați în același timp. Educația de azi nu mai este doar în clasă și în școală. Contactul cu diferite culturi, oameni și locuri este, de asemenea, important pentru educația voastră. Faptul că sunteți aici spune multe lucruri bune despre voi, pentru că înseamnă că ați ales să ieșiți din bula voastră și să aflați mai multe despre lume”, a mai spus, în debutul prezentării sale, Daniel Santa.  

Săptămâna aceasta, elevii vor mai participa la diverse alte activități, de la vânătoare de comori prin oraș, până la ateliere, prezentări și excursii tematice în județ și împrejurimi. Marți au planificată o întâlnire cu subprefectul Cosmin Boricean, unde vor discuta despre multiculturalism și câștigul unei comunități mixte etnic. În perioada următoare, va exista și o discuție și cu angajații de la Antidrog, cu psihologul școlar și alți specialiști în diverse domenii conexe cu tema proiectului. 

România autentică 

Interesant de precizat este că elevii străini sunt cazați în casele și familiile participanților din România, o practică apreciată pentru că astfel oaspeții au ocazia să cunoască țara gazdă îndeaproape. 

Am încercat această variantă pentru că noi considerăm că în familii musafirii noștri vor învăța cum trăim noi de fapt. Vor învăța mai multe despre noi, despre mâncarea noastră tradițională, despre obiceiurile noastre și ne vor cunoaște așa cum suntem”, a mai explicat Maria Băilă, care a mulțumit cu această ocazie părinților care și-au asumat această responsabilitate. 

Proiectul „The New Values of Democracy in Today’s Europe” a debutat oficial în februarie, în Madeira, unde s-au întâlnit, pentru prima dată, coordonatorii programului. Activitățile vor continua până în 2025, timp în care elevii implicați vor vizita fiecare din cele șase țări.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.