EDUCATIE 22 aprilie 2013

Lapte fără corn în școlile din județ

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 630 vizualizări

Falimentul Mopaco lasă aproape 24.000 de școlari fără corn

Elevii din școlile din întreg județul – cu excepția zonei Întorsura Buzăului, nu mai primesc cornul din binecunoscutul program „Cornul și laptele”. Cauza o reprezintă intrarea în faliment a societății de panificații Mopaco SA, care a disponibilizat 85 dintre cei 94 de angajați pe care îi mai avea. Pentru că Mopaco era societatea cu care Consiliul Județean (CJ) a încheiat contractul pentru „Cornul și laptele”, programul se află acum în imposibilitatea de a-și urma cursul în mod firesc.

Vicepreședintele CJ Covasna, Nagy József, spune că au fost nevoiți să rezilieze contractul cu Mopaco pentru că brutăria a dat faliment.

„În contract este stipulat faptul că în cazul în care sunt nereguli, firma care a câștigat licitația trebuie să găsească soluții pentru ca elevii să primească cornul. Știm că cei de la Mopaco au purtat discuții cu alți producători, însă nimeni nu a vrut să livreze cornul, spunând că prețul este foarte mic, iar afacerea nu este rentabilă. Astfel, va trebui să organizăm o nouă licitație, procedura durează în jur de 30-35 de zile, sau chiar mai mult, în cazul în care una din firmele care a pierdut licitația va depune contestație. Licitația a fost pusă luni pe SEAP” – spune vicepreședintele CJ. Acesta a precizat că elevii nu vor primi cornul retroactiv.

Prețul cornului, prea mic ca să merite deranjul

Unul dintre patronii de brutării din Sfântu Gheorghe, Diószegi László, ne-a declarat că, într-adevăr, au fost contactați de cei de la Mopaco pentru a prelua cornul din cadrul programului, însă au refuzat.

„Contractul cu CJ prevede un preț de 21-25 de bani pe fiecare corn, iar noi nu am considerat că merită. E un preț prea mic, nu se acoperă nici cheltuielile de producție, plus că mai trebuie ambalat și etichetat. În mod normal, costul unui corn de 100 de grame e undeva la 60 de bani plus TVA. Cornul pentru copii trebuie să fie și gustos și hrănitor, așa că nu poate fi realizat cu 25 de bani. Dacă primeam un preț de vânzare de 50 de bani plus TVA, ne implicam, așa însă nu merge”, ne-a spus Diószegi.

La Araci, copiii plâng după corn

În ceea ce privește școlile, acestea sunt afectate de întreaga chestiune, mai ales că există cazuri în care „Cornul și laptele” funcționa ca un stimulent pentru prezența copiilor la şcoală. Unul dintre cele mai concrete cazuri este cel de la Școala Generală din Araci, unde directorul Düllő Szilárd spune că deja au început problemele.

„Prezența este deja afectată de lipsa cornului, pentru că mulți copii veneau pentru asta, pentru că li se asigura astfel o masă. Pe lângă acest lucru, copiii de grădiniță și cei din clasele primare simt tare lipsa, unii au și plâns după ce, zile la rând, nu și-au mai primit cornul pe lângă lapte”, a explicat Düllő, arătând că dacă cei de la gimnaziu știu să se stăpânească atunci când vine vorba despre porția de mâncare, nu la fel se întâmplă cu cei mici.

La Araci sunt 1.034 de copii, iar 80% dintre aceștia erau prezenți la școală, deci 900 dintre ei beneficiau cinci zile pe săptămână de lapte și corn. Majoritatea copiilor de aici provine din familii rome, cu posibilități materiale aproape inexistente, așa că pentru ei laptele, cornul și mărul pe care le primesc la școală constituie o masă sigură.

Adio, corn... până la toamnă!

Și directorii de școli din Sfântu Gheorghe sunt supărați pe situație, spunând că practic se încalcă un drept al copiilor, acela de a beneficia de programul „Cornul și laptele”.

Directorul Școlii Generale Váradi József, Fekécs Károly, consideră că mare parte din responsabilitate aparține CJ, care nu a pus clauze clare la încheierea contractului, mai ales că situația de la Mopaco nu era chiar o mare necunoscută și se puteau prevede problemele.

„Sunt convins în proporție de 99%, ca să nu zic 100% că elevii nu vor mai primi cornul în acest an școlar, pentru că nu are când să se finalizeze întreaga procedură – SEAP, licitație, perioade, contestații… Cei de la Întorsura au fost mai deștepți, iar noi rămânem așa, fără cornuri (…)”, a spus Fekécs Károly, adăugând că în cazul instituției pe care o reprezintă e mai degrabă o chestiune de principiu, deoarece elevii de aici nu provin din familii cu probleme atât de mari încât să depindă de acest Program.

Alți directori de școli au criticat la rândul lor faptul că în acest an școlar cornul a fost dat către Mopaco, mai ales în condițiile în care în anul trecut școlar de acesta s-a ocupat Vel Pitar și nu a existat nicio problemă, Programul derulându-se fără incidente.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.