EDUCATIE 22 martie 2023

Istoria românilor și știința, altfel decât ni se prezintă la școală: tema spectacolelor care ajung la Întorsura și Sita Buzăului

de David Leonard Bularca | 779 vizualizări

Cât costă biletele

Două spectacole vor ajunge, cu sprijinul autorităților locale, vineri, 24 martie, atât la Întorsura Buzăului, cât și la Sita Buzăului, fiind realizate de Teatrul Magic Puppet. Unul dintre spectacole, dedicat în special copiilor, este despre știință și își propune să arate și partea distractivă a acesteia, pentru ca materiile exacte să fie mai atractive pentru cei mici. Celălalt spectacol se adresează unui public format din persoane care au împlinit cel puțin 14 ani, pentru că organizatorii își propun să arate istoria românilor, altfel decât ne este ea prezentată la școală, spun organizatorii. 

Cele două spectacole vor ajunge în zona Buzaielor cu sprijinul oferit și de profesoara Doina Pătrunjel, coordonatoare a Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, ne-a spus co-managerul Teatrului Magic Puppet, Silviu Ruști. 

Spectacolul destinat copiilor se va juca atât la Sita Buzăului, vineri, cât și la Întorsura Buzăului, de la orele 11:00 și 13:00. Cel de-al doilea spectacol, despre istoria românilor, va fi prezent doar la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, tot vineri, de la ora 18:00. 

„Noi avem spectacol joi la Centrul Cultural „Reduta”, din Brașov și o prietenă foarte bună, Bianca Crăciun, ne-a propus să organizăm spectacol și la Întorsura Buzăului. Ea m-a pus în legătură cu doamna Doina Pătrunjel, care este profesor coordonator al Centrului de Tineret, și dânsa a facilitat discuția cu reprezentanții primăriei. Cei de la primărie au fost foarte încântați de propunere și au fost de acord să organizăm spectacolul fără a plăti sala, pentru a nu ridica costurile biletelor”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Silviu Ruști. 

Prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru grupurile organizate de copii. 

„Vom organiza două spectacole. Unul, pentru copii, cu experimente științifice și un spectacol cu tema istoriei românilor pentru cei plus 14 ani. Cel pentru copii va avea mai multe reprezentanții, chiar și la Sita Buzăului. Acolo vor fi două reprezentații, vineri dimineața (...). Ulterior, de la ora 11:00 și 13:00 vor fi la Întorsura Buzăului”, a explicat co-managerul Teatrului Magic Puppet. 

„Sunt foarte puține astfel de spectacole în țară”

Despre spectacolul destinat mai ales copiilor, Silviu Ruști spune că scopul acestuia este de a face știința atractivă pentru cei mici. 

„Spectacolul pentru copii este unul inedit, de experimente științifice. Sunt foarte puține astfel de spectacole în țară. Ne jucăm cu anumite soluții care pot fi considerate periculoase, dar evident totul se întâmplă sub strictă supraveghere și nu îi implică pe copii, dar este totul spectaculos. Scopul acestui spectacol este de a face știința distractivă, pentru a apropia copiii de aceste materii, de aceste științe exacte”, a detaliat acesta.

Celălalt spectacol își propune să prezinte istoria românilor altfel față de cum este ea prezentată la școală. 

„La celălalt spectacol, care este pentru adulți, dar și copii, +14, se prezintă istoria mult mai apropiată de realitate. Una este istoria pe care o învățăm la școală și alta este istoria pe care o afli ulterior. Nu dorim să prezentăm o istorie partizană unui anumit curent sau unei anumite ideologii, ci prezentăm istoria românilor, cum sunt ei în această țară. Avem și etnii diferite, persoane din anumite regiuni. Scopul spectacolului este de a prezenta istoria oamenilor diferiți care trăiesc în același loc”, a mai explicat, în final, Silviu Ruști.

Mai multe detalii despre spectacolul „Istoria românilor pe scurt” pot fi văzute și în descrierea evenimentului creat pe Facebook de către organizatori, „Istoria Românilor pe Scurt (14+)”. 

Sursa foto: organizatori

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.