EDUCATIE 22 decembrie 2022

Întorsura Buzăului se aliază cu Brașovul, pentru dezvoltarea învățământului dual

de Iulia Drăghici - Taraș | 967 vizualizări

Consiliul Local Întorsura Buzăului a aprobat, în unanimitate, o hotărâre de asociere cu autoritățile și aproape toate liceele tehnologice din Brașov, într-un proiect care vizează obținerea de fonduri pentru dezvoltarea învățământului dual. Se dorește chiar și construirea unui campus școlar. 

Este vorba despre hotărârea privind „aprobarea contractului de parteneriat pentru constituirea consorțiului regional integrat pentru învățământ dual, Brașov”. 

„Avem o solicitare de a intra într-un parteneriat cu acest consorțiu regional integrat pentru învățământ dual. Primăria Brașov ne-a solicitat, dacă dorim, să intrăm în acest consorțiu, UAT Întorsura prin Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”. Încearcă Primăria Brașov, Consiliul Județean Brașov, împreună cu Școala Kronstadt și cu aproape toate liceele tehnologice din Brașov, Universitatea din Brașov (n. red. Transilvania) chiar, să obțină o finanțare prin PNRR pentru a face la Brașov un mare campus școlar. Vor avea cămin, diverse clădiri, laboratoare și așa mai departe. Vor o finanțare de vreo 25 de milioane de euro, am înțeles, pentru a face acest centru integrat de învățământ dual. (...) Eu consider că învățământul dual este viitorul școlii tehnologice și trebuie să susținem și să ajutăm în primul rând Primăria Brașov să obțină două, trei puncte în plus, la punctaj”, a explicat primarul Raul Urdă în cadrul ședinței Consiliului Local de marți, 20 decembrie. 

În ceea ce privește avantajele, edilul a spus că elevii din zona Buzaielor vor avea multe de câștigat, pornind de la posibilitatea de a sta gratuit în internat, pe lângă alte facilități. Raul Urdă a precizat și că proiectul, dacă va primi finanțare, va fi implementat în doi, trei ani. 

„Ce avem noi de câștigat? Copiii din Întorsura Buzăului pot continua studiile la nivel liceal, universitar și chiar masterand la Brașov, prin acest parteneriat. Desigur, va fi o cofinanțare din partea primăriei în momentul în care va fi gata acest proiect, în doi, trei ani, proporțional cu numărul de elevi care vor merge la aceste internate. Dar elevii din zona noastră vor beneficia de gratuitate la cazarea în internatul școlar, ceea ce este bine pentru copiii noștri care vor să meargă pe aceste profiluri de învățământ dual de la Brașov. Vor face învățământ dual pe aeronautică și pe turism”, a spus primarul. 

Pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, acesta a punctat și cât este de important că forma de învățământ dual astfel formată va însemna o învățare completă, continuă, începând de la liceu, cu posibilitate de studii superioare, până la masterat. 

Cât despre impactul pe care îl va avea acest parteneriat asupra actualului liceu tehnologic din oraș, primarul a precizat că, „în interesul superior al copiilor, cum zice frumos legea, noi trebuie să alegem ce este mai bine pentru ei. Nu trebuie să alegem școala noastră doar pentru că este a noastră. Trebuie să le oferim copiilor variante cât mai performante, cât mai bune. Azi merg la un Consiliu de Administrație al școlii și am primit un mesaj de la consilieri pe care o să îl transmit acolo: „Încercați să fiți mai buni ca să fiți pe piață”. Este mesajul pe care îl voi transmite eu personal și din partea consilierilor. (...) Acest consorțiu universitar se va face, cu sau fără noi. E bine să fim parteneri de la început, să fim membri cu drepturi depline. Am fost onorați că s-au îndreptat către noi”. 

La Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” învață elevi din toată zona, inclusiv Barcani, Sita Buzăului și chiar și din Vama Buzăului sau Teliu, din județul Brașov. 

La Întorsura Buzăului, primele discuții pentru implementarea învățământului dual au avut loc, oficial și public, în noiembrie 2020, atunci când și autoritățile locale au susținut demersul.

În anul școlar 2021/2022 a fost implementat, în premieră, acest tip de învățământ, când s-a studiat specializarea de mecanic, confecționer-tâmplărie din aluminiu și mase plastice. A continuat și în 2022/2023, pentru domenii ca ospătar sau vânzător în unitățile de alimentație publică. 

Este vorba, de fapt, de o colaborare cu mediul privat, care le dă șansa elevilor să facă mai multă practică, într-un loc de muncă real. Totodată, se asigură liceenilor un venit de 400 de lei pe lună, jumătate din partea statului și cealaltă jumătate de la firma unde se face practica. 

***Votează Superlativele OCV 2022 AICI! Votul tău ne ajută să aflăm care sunt evenimentele și personalitățile locale care au marcat ultimul an și să le premiem în consecință. 
Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.