EDUCATIE 11 decembrie 2012

Întâlnire de proiect multilateral Comenius în Polonia

de Covasna Media | 683 vizualizări

Intalnire de proiect multilateral Comenius in PoloniaÎn perioada 2-8 decembrie, un grup de profesori şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe a participat la o întâlnire de proiect multilateral Comenius în oraşul Cieszyn din Polonia. Tema proiectului este „Descoperă, înţelege şi apreciază –Sunt interesaţi tinerii de tradiţii?”, iar ţările implicate în acest proiect sunt Polonia – ţara coordonatoare, România, Portugalia, Germania şi Cehia.

Echipa de proiect din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ady Endre” a fost alcătuită din Constanţa Balog – profesor coordonator de proiect, Máte Edit şi Szente Zsofia, profesori participanţi, precum şi din elevii Iulia Gheorghe, Teodor Bohotineanu, Ruxandra Lazăr şi Bianca Bejan din clasa a VIII-a A, Gocsmán Roxana şi Szakács Beáta din clasa a VII-a B.

Activităţile au fost organizate în corelaţie cu tema proiectului care îşi propune să arunce o privire asupra modalităţii în care istoria şi tradiţiile locale pot fi integrate în mediul educaţional. Prin aceste activităţi s-a încercat să se schimbe atitudinea tinerilor faţă de procesul învăţării, faţă de tradiţii sau de cultura de masă şi să îi facă să înţeleagă mai bine generaţiile părinţilor şi bunicilor. Se încearcă, de asemenea, prin aceasta să se răspundă la o întrebare importantă şi anume: cum se poate ajunge ca tinerii nu numai să acumuleze cunoştinţe în mediul formal, dar să şi descopere cultura tradiţională locală într-o formă atractivă, prin activităţi extracurriculare şi să aprecieze această cultură?

Elevii vor putea să descopere particularităţile diferitelor regiuni din cele cinci ţări participante şi să realizeze un adevărat mozaic cultural al Europei. Proiectul va acoperi multe aspecte legate de tradiţii şi cultură precum legende, mituri, dansuri şi muzică tradiţională, meşteşuguri, obieceiuri şi ritualuri.

Participanţii din cele 5 ţări au avut ocazia să socializeze, să schimbe impresii, să povestească, să participe la ore şi chiar să se şi distreze împreună pe parcursul unui program deosebit de bogat şi de benefic pentru toţi.

În prima zi am vizitat împreună Şcoala Gimnazială „Jan Kubisza”, gazda noastră, iar apoi au fost prezentate produsele pe care elevii le-au avut de realizat: o prezentare power point a şcolii, una a regiunii şi o alta a oraşului din care proveneau participanţii.

De asemenea, elevii au mai avut de prezentat un film cu un chestionar ale cărui întrebări se refereau la cunoştinţele de cultură generală pe care cei intervievaţi le aveau despre Polonia şi de asemenea a avut loc o competiţie pentru a se desemna logo-ul proiectului.

După amiază, împărţiţi pe grupe, elevii şi profesorii au explorat oraşul Cieszyn, un oraş deosebit de frumos şi interesant, care mai păstrează încă amprenta austriacă, deoarece a făcut parte din Imperiul Habsburgic.

A doua zi a fost organizată o vizită la Cracovia, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Polonia, fostă capitală a ţării timp de mai multe secole şi unul dintre cele mai importante centre universitare ale ţării. După ce am descoperit farmecul acestui oraş, participanţii au avut ocazia de a vizita Salina Wielicza, cu galeriile sale impresionante, fiind considerată cea mai mare din Europa.

Şi pentru că tema proiectului se referea la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor, în zilele următoare au fost organizate mai multe activităţi în sensul descoperirii şi mai ales a modului în care tradiţiile sunt păstrate şi pot fi integrate în programa şcolară. Astfel au avut loc vizite la o „cabană” de lemn din Istebana, unde elevii au putut vedea obiecte şi instrumente muzicale folosite de păstori, apoi la Muzeul Etnografic din Wisla, care adăposteşte numeroase obiecte legate de tradiţiile sau mesteşugurile din zonă.

O vizită interesantă a fost la ferma din Gorki Wielkie, unde elevii au putut să prepare singuri pâine, brânză sau unt şi să vadă o serie de unelte agricole specifice zonei. Ziua s-a încheiat cu vizita la Muzeul oraşului Cieszyn Silezia, unde se găsesc exponate din diferite epoci istorice.

În ultima zi a activităţilor a fost organizată o vizită la Lagărul de exterminare de la Auschwitz – o adevărată lecţie de istorie despre tragedia evreilor şi altor categorii sociale şi etnice din Europa în timpul Holocaustului.

Elevii şi profesorii au avut o experienţă deosebit de fructuoasă în urma acestei întâlniri de proiect, fiecare a  învăţat câte ceva, a aflat mai multe despre celelalte ţări din Europa, a putut să se exprime în limba engleză şi să îşi facă noi prieteni.

Coordoantor de proiect,

Prof. Constanţa Balog

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.