Încep înscrierile în grădinițe și creșe
Peste 6.700 de locuri în județul Covasna, pentru anul școlar 2023-2024
Începând din toamnă, pentru anul școlar 2023-2024, în planul de școlarizare preșcolar și antepreșcolar al județului Covasna figurează un total de 6.770 de locuri, atât la secția română, cât și la secția maghiară. Înscrierile vor începe de joi, 15 iunie a.c.
După încheierea etapei de reînscriere a copiilor în grădinițe și creșe, care se desfășoară între 6 – 14 iunie a.c., vor începe înscrierile pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ.
„Această înscriere are două etape mari. Etapa de reînscriere și cea de înscriere. Etapa de reînscriere înseamnă toți copiii care sunt deja înscriși în grădinițe și trec într-un nivel superior. (...) Așa a fost și până acum, în anii anteriori. (...) Ca noutate apare faptul că cei aflați în creșele subordonate grădinițelor, și avem cinci astfel de creșe, la Covasna, Târgu Secuiesc, Baraolt, Întorsura Buzăului și Ozun, cei din grupa mare antepreșcolar au dreptul să fie reînscriși în grupa mică preșcolari în aceeași unitate de învățământ”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă de joi, 8 iunie a.c., inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.
În municipiul Sfântu Gheorghe, unde creșele aparțin de primărie, situația este puțin diferită. Copiii vor fi înscriși la grădiniță numai începând cu data de 15 iunie.
La nivel județean, la secția română sunt disponibile 2.174 de locuri, respectiv 114 grupe, iar la secția maghiară 4.596 de locuri, respectiv 260 de grupe.
La înscriere, părinții sau reprezentanții legali trebuie să bifeze trei opțiuni exprimate, iar copiii vor fi repartizați în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat.
Întregul calendar de înscriere poate fi consultat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna.
Începând de anul școlar viitor, grupa mijlocie la grădiniță devine obligatorie, potrivit unei modificări făcute în 2019 la Legea Educației Naționale.
Aceasta prevede ca învățământul general obligatoriu să fie extins treptat la 15 clase, până în anul 2030. Respectiv grupa mare din învățământul preșcolar a devenit obligatorie până în 2020, grupa mijlocie în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit portalinvatamant.ro.