EDUCATIE 21 mai 2013

Grupul Școlar Constantin Brâncuși a împlinit 11 ani de când poartă numele marelui sculptor

de Monica Vrânceanu | 640 vizualizări

Sărbătoare și planuri pentru următoarea perioadă

Grupul Școlar Constantin Brâncuși împlinește 11 ani de când poartă numele unuia dintre cei mai celebri și apreciați artiști români, iar aniversarea a fost sărbătorită, ca în fiecare primăvară, cu tot felul de acțiuni și manifestări. Dacă în alți ani însă sărbătoarea dura trei zile, din acest an s-a decis fixarea unei singure zile, 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, ca un omagiu adus patronului spritual al Școlii.

Ieri, pe o vreme frumoasă cu soare și adieri răcoroase de vânt, curtea Grupului Școlar Constantin Brâncuși s-a însuflețit de oaspeți: oficialități locale, profesori, elevi și foști elevi, cu toții dornici să sărbătorească. Programul a urmat acțiunile anilor trecuți, iar manifestările au fost deschise de directoarea Rodica Pârvan, prefectul Dumitru Marinescu și slujba de binecuvântare susținută de mai mulți preoți. În ceea ce privește elevii, aceștia au prezentat o serie de expoziții culinare și de cofetărie – bucate tradiționale în special, o expoziție de artă handmade, spectacole de dansuri populare și moderne. Sărbătoriții au avut și oaspeți din Moldova, de la un liceu din Chișinău, cu care au încheiat un parteneriat referitor la schimbul de experiență. Anual, elevi și profesori de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși vor merge la Chișinău pentru a „fura” câte ceva din talentele culinare ale moldovenilor, iar moldovenii vor veni și ei aici, pentru a vedea rețete tradiționale românești, dar și rețete care combină două culturi – cea română și cea maghiară.

Promisiuni pentru o sală de sport proprie

În cuvântul său de deschidere, directoarea Rodica Pârvan a ținut să le mulțumească tuturor celor care, de-a lungul timpului, au susținut într-un fel sau altul activitatea instituției pe care o conduce. Cu această ocazie, Rodica Pârvan nu a ratat ocazia de a-l pune pe prefectul Dumitru Marinescu să promită, în fața tuturor, că va susține construirea unei săli de sport proprii a Grupului, deoarece cei aproximativ 600 de elevi de aici țin orele de sport într-o sală de clasă, improprie unor astfel de activități.

„Ne dorim foarte mult o sală de sport adecvată, teren pe care să o construim avem, ne mai trebuie doar sprijin serios în acest sens, pentru a o putea realiza”, a spus Rodica Pârvan.

Trei clase de-a IX-a pentru anul viitor şcolar

Potrivit acesteia, zilele de sărbătoare de acum au marcat și popularizarea ofertei școlare a Grupului, care începe deja să-și caute viitorii elevi printre absolvenții de clasa a VIII-a. Potrivit Rodicăi Pârvan, la Grupul Școlar Constantin Brâncuși se poate învăța meserie cu adevărat, mai ales că, pe lângă cadrele didactice foarte bine pregătite, laboratoarele de aici sunt bine dotate, capabile să țină pasul cu vremurile moderne.

Oferta școlară pentru anul 2013-2014 cuprinde trei clase de liceu, de a IX-a, care au fost deja aprobate: una de Contabilitate, alta de Alimentație publică – gastronomie și a treia de Comerț.

„Avem trei clase aprobate, dar nu știu dacă numărul de elevi absolvenți ne va ajuta, pentru că cei de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) au cerut suplimentarea a două clase, nu a uneia singure”, a spus Rodica Pârvan.

Școala cu cel mai mic număr de șomeri

Referindu-se la calificarea copiilor prin clasele de școală profesională, clase care se formează după clasa a IX-a de liceu (până în 2016), Rodica Pârvan a spus că sistemul nu e deloc unul benefic. Nu mai e ca pe vremuri, când elevii optau direct pentru a-și face o meserie sau pentru a urma o filieră teoretică. Și mai mult de atât, în ziua de azi nimeni nu ar vrea să facă meserie, însă unii ajung totuși acolo pentru că nu fac față cerințelor de la liceu.

„După ce se termină clasa a IX-a, cei care nu fac față la liceu ajung la profesională, e un fel de opțiune forțată și nu e bine – e un defect al sistemului, care se va regla din mers până în 2016. Anual formăm profile – pe ospătar, cofetar, bucătar… Facem o clasă pe an, din cele trei de liceu existente – unii vor, alții nu, dar până la urmă obțin o meserie”, a explicat Pârvan.

În context, aceasta a arătat că, din informațiile sale, Grupul Școlar Constantin Brâncuși este școala cu cel mai mic număr de șomeri din oraș, deoarece absolvenții pleacă de aici având o meserie; unii își deschid rapid afaceri micuțe, alții se angajează în comerț și producție și foarte mulți obțin joburi în străinătate, în meseria lor, deoarece diplomele le sunt recunoscute la nivel european.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.