EDUCATIE 10 septembrie 2010

Ghiozdanul de criză

de Covasna Media | 710 vizualizări
Părinţii se arată mult mai prudenţi când vine vorba despre achiziţionarea rechizitelor necesare în noul an școlar și mulţi așteaptă să vadă ce le solicită profesorii în prima zi de școală Noul an școlar începe cu destul de multe restricții în materie de rechizite școlare și cei mai mulți părinți preferă să aștepte primirea listei cu materii înainte de a se aventura în cumpăraturi mai mari. Astfel, ei preferă să cumpere lucruri de care știu sigur că va fi nevoie, în vreme ce pentru cele mai scumpe așteaptă până în primele săptămâni ale școlii. Cert este că, fie că au bani, fie că nu, părinții cumpără oricum cele

Părinţii se arată mult mai prudenţi când vine vorba despre achiziţionarea rechizitelor necesare în noul an școlar și mulţi așteaptă să vadă ce le solicită profesorii în prima zi de școală

Noul an școlar începe cu destul de multe restricții în materie de rechizite școlare și cei mai mulți părinți preferă să aștepte primirea listei cu materii înainte de a se aventura în cumpăraturi mai mari. Astfel, ei preferă să cumpere lucruri de care știu sigur că va fi nevoie, în vreme ce pentru cele mai scumpe așteaptă până în primele săptămâni ale școlii. Cert este că, fie că au bani, fie că nu, părinții cumpără oricum cele necesare elevilor, din bugetul de care dispun.

În total, dacă se cumpără toate rechizitele necesare – caiete, coperți, ghiozdan, penar, stilou, creioane, bloc de desen etc –, dar și cel puțin un rând de haine de toamnă și încălțăminte, costurile ajung ușor la 500 de lei sau mai mult. Spre exemplu, un caiet mic costă 1,5 lei, chiar 2, caietele studențești între 2,5 și 3,5 lei, un ghiozdan ajunge și la câteva zeci sau sute de lei, iar despre îmbrăcăminte nici să nu mai vorbim.

„Caietele le putem cumpăra inclusiv de la magazinele gen „Totul la 10 lei“, în vreme ce pixurile și penarul nu costă foarte mult. Cred că nu vom avea ghiozdan nou în acest an școlar și oricum astea nici nu mai prea contează pentru copii, ei pun mai mare preț pe telefoane mobile și haine. În ceea ce mă privește, cred că sunt lucruri mărunte care costă destul de mult, iar cea mai mare bătaie de cap ne-o dau coperțile de caiete, care se strică și se rup foarte repede deși au prețul unui caiet ”, spune Maria, mama unui băiețel de clasa a șaptea.

Nu puțini sunt cei care așteaptă prima zi de școală pentru a se mai orienta.

„Am o soră în clasa a XII-a și deși școala începe peste câteva zile, nu m-am aventurat să-i cumpăr cele necesare pentru noul an școlar, așteptând să vedem ce spun profesorii că trebuie exact. Oricum, din experiența anului trecut știu că vom ajunge undeva la 500 de lei cu cheltuielile - haine de prima zi, ghiozdan, caiete, cărți, atlase, planșe, diverse studii și culegeri”, ne-a spus Doina.

Pentru alții, 500 de lei pare foarte mult pentru a investi chiar și într-un nou început de an școlar.

„Copiii vor merge anul acesta la școală cu rechizitele de anul trecut. Nu poți cumpăra anual penare și ghiozdane noi, cred că important este ca acestea să fie îngrijite. Așa că voi cumpăra caiete, pixuri și creioane, urmând ca altele din cele necesare să le cumpărăm pe parcurs. Pur și simplu nu mai trăim vremurile acelea în care ne permiteam anual penare și ghiozdane noi, cred că important este ca acestea să fie îngrijite. Așa că voi cumpăra caiete, pixuri și creioane, urmând ca altele din cele necesare să le cumpărăm pe parcurs. Pur și simplu nu mai trăim vremurile acelea în care ne permiteam să cumpărăm în plus, astfel încât să avem și nenumărate rezerve. Acum ne limităm la necesar”, este de părere Ioana, mamă a doi elevi de gimnaziu.

O altă mamă, a unui băiat de liceu, spune că va cheltui cât va avea, că nu are de ales, dar va încerca să îi asigure cele necesare în noul an școlar. Adolescentul a făcut deja o listă lungă cu tot ce ar avea nevoie, numai bani să fie – câte un caiet studențesc la fiecare materie și două la română (pentru teme și de clasă), ghiozdan nou, haine, adidași și lista poate continua.

„Fetița noastră este în clasa a doua și la un calcul am cheltuit cam 260 de lei numai pentru ghiozdan și rechizite. Cu un rând de haine noi și încălțăminte, depășim lejer 500 de lei. Nu e simplu deloc. Normal că ne uităm la preț, nu vrei să iei nici cea mai slabă calitate, dar nici să dai 500 de lei pe un ghiozdan. Oricum, e mai greu ca anul trecut. Se simte la buzunar...”, a mai spus și un tătic.

Noul an școlar începe normal în județul Covasna, cu festivitățile și tradițiile specifice fiecărei școli în parte. Deviza IŞJ pentru acest an şcolar este „Calitate și echitate pentru elevi“.

Ana Sidon, Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
''panoramix'', 10 septembrie 2010
Eu am doua fete si ma gandesc cu groaza ca incepe scoala si ma baga in cheltuieli ! Primul lucru sant hainele iar dupa aceea ce ne mai spun profesorii !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.