Fosta cantină a Liceului „Kos Karoly“, preluată de Colegiul „Miko“ şi repusă în funcţiune
Peste 300 de elevi de la Colegiul Naţional „Szekely Miko“ din Sfântu Gheorghe vor servi masa de prânz în fosta cantină a Liceului tehnologic „Kos Karoly“, care va fi repusă în funcţiune.
Cantina şi clădirea internatului au fost trecute în administrarea Colegiului „Szekely Miko“, după ce Consiliului local municipal a adoptat, în urmă cu câteva luni, o hotărâre ce a vizat restructurarea reţelei de învăţământ şi comasarea Liceul tehnologic „Kós Károly“ cu Liceul tehnologic „Puskás Tivadar“, în vederea eficientizării utilizării infrastructurii şcolare.
Potrivit viceprimarului municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, cantina urmează să fie repusă în funcţiune, aici urmând să ia masa 320 de copii înscrişi la programul After School.
„Colegiul Naţional „Szekely Miko“ nu deţinea cantină şi în şcoală sunt copii de la grupele pregătitoare şi până la clasa a IV de tip After School, care rămân la şcoală până la ora 16 şi beneficiază de o masă caldă la prânz plătită de părinţi. Până acum au servit masa în diferite restaurante, dar acum a devenit posibil ca această masă caldă să fie servită în cantină, cu toate beneficiile care decurg de aici (...) Meniul va fi mult mai sofisticat şi ştiu că directoarea şcolii a contactat un medic ca să propună un meniu adecvat, o alimentaţie mult mai sănătoasă. Desigur, trebuie să luăm în calcul şi faptul că în bucătăriile şi cantinele şcolare banii pentru cheltuielile curente şi pentru salariile personalului provin de la stat, iar asta înseamnă că mai mulţi bani vor putea fi utilizaţi pentru materiile prime, deci vor fi mai mulţi bani pentru a putea asigura o masă mai bogată pentru alimentaţia copiilor“, a declarat pentru AGERPRES, Sztakics Eva.
Conform acesteia, urmează ca şi clădirea principală a Liceului „Kos Karoly“ să fie reabilitată, urmând să fie repusă în funcţiune, cel mai probabil, în viitorul an şcolar. Intenţia declarată a autorităţilor locale este de a înfiinţa aici o nouă şcoală elementară, în care să înveţe copii din ciclurile preşcolar şi primar de la liceele „Székely Mikó“ şi „Mikes Kelemen“, licee foarte aglomerate în prezent.
Decizia de restructurare a Liceului Tehnologic „Kós Károly“ şi comasarea cu „Puskar Tivadar“ a fost justificată de conducerea Inspectoratului Şcolar prin scăderea accentuată a numărului elevilor, de la 960 în anul 2002, la 384 în 2017.
Potrivit conducerii Inspectoratului, costurile pentru întreţinerea clădirii sunt excesiv de mari, fiind vorba despre o unitate de învăţământ cu o suprafaţă foarte mare, în jur de 12.000 de metri pătraţi.
Hotărârea prin care Liceul „Kos Karoly“ îşi pierde personalitatea juridică în urma comasării a fost contestată de mai mulţi elevi, părinţi şi dascăli, care s-au opus, inclusiv prin proteste de stradă, desfiinţării acestuia, iar reprezentanţii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania au atacat decizia în instanţă.