EDUCATIE 14 septembrie 2021

„Ferește-ne, Doamne, de cel rău și de... online”

de Iulia Drăghici - Taraș | 881 vizualizări

Discursurile de început de an școlar nu au ocolit subiectul pandemiei de coronavirus 

Discursurile începutului de an școlar au fost presărate luni de speranțe și gânduri de încurajare pentru elevi și profesori, venite din partea primarilor, preoților, directorilor și a reprezentanților de la „județ”. Dar, în actualul context pandemic, nu au lipsit referirile la noile reguli, respectiv la teama împărtășită de majoritate, de a nu reveni (Doamne ferește!, cum au spus unii) la școala online. 

Unul dintre mesaje, care a stârnit râsete și priviri aprobatoare, a fost rostit la Sita Buzăului, chiar la finalul festivității pentru deschiderea noului an școlar, de preotul Florin Tohănean. Acesta i-a îndemnat și rugat pe elevi și părinți să includă în rugăciuni o propoziție adaptată vremurilor prezente. 

„Să știți, că nu au fost zile mai dureroase și mai întunecate decât zilele în care glasurile voastre cristaline nu s-au auzit în incinta acestei școli. Voi erați cei care ne dădeați impulsul în fiecare zi să mai facem ceva, să fim plini de viață. Ați lipsit în această perioadă atât de dureroasă. Vă îndemn și vă rog următorul lucru: am învățat și noi, v-am învățat și pe voi, ca în rugăciunile pe care le facem să avem o propoziție de încheiere – „și ne ferește, Doamne, de cel rău”. Eu vă îndemn să adăugați la această rugăciune „Ne ferește, Doamne, de cel rău și...de online””, a spus preotul din Sita Buzăului.

Primarul din Sfântu Gheorghe a evidențiat că experiența de până acum a școlii online a venit, totuși, și cu o lecție importantă pentru toată lumea. 

În anul școlar trecut, pandemia a fost cea care a scris regulile: copiii noștri nu au putut să se întâlnească între ei sau cu profesorii lor în sala de clasă, ci doar în spațiul online. Nu a fost ușor pentru nimeni: nici pentru ei, nici pentru profesori, nici pentru părinți. Dar, ca în toate vremurile dificile, există o lecție de învățat și din această perioadă: poate că acum apreciem mai tare rolul comunității, a întâlnirilor și puterea acestora de a ne modela și transforma. Totodată, am învățat mai multe și despre lumea digitală, în care copiii noștri se mișcă tot mai familiari, iar acest lucru devine o abilitate foarte utilă pentru ei”, a spus în discursul său și primarul Antal Árpád, mesaj postat luni pe pagina de Facebook. 

Despre faptul că prezența fizică la început de an școlar nu înseamnă neapărat o garanție că lucrurile vor rămâne așa până la final a vorbit și subprefectul Cosmin Boricean, care le-a reamintit celor prezenți la festivitățile la care a luat și el parte să respecte regulile de protecție. 

Astăzi marcăm începutul unui nou an școlar, din păcate al doilea an care debutează sub semnul pandemiei. Cu toate acestea trebuie să fim recunoscători că astăzi, 13 septembrie 2021, ne aflăm aici, în această formulă, și ne putem bucura de o prezență fizică în sălile de clasă. (...) După cum am menționat și la alte manifestări, ține de fiecare dintre noi ca lucrurile să intre pe făgașul normal! Fac astfel apel la dumneavoastră, dascăli, elevi, părinți, să lucrăm împreună cu responsabilitate socială pentru a ține sub control răspândirea virusului în cadrul acestei comunități”, a fost mesajul transmis de subprefect la festivitățile la care a luat parte, atât la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, cât și la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului. 

Despre echilibru și prezență fizică a amintit, în cele din urmă, și reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Covasna. 

„Vă doresc un an echilibrat, un an mai liniștit și cu cât mai multă prezență fizică la școală. Asta ne dorim din tot sufletul și noi, și cred că și voi. Educația se face întotdeauna prin perseverență, prin implicare și, bineînțeles cu sufletul”, a spus la festivitatea de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, inspectorul școlar general adjunct, Luminița Bobeș. 

În județul Covasna toate școlile sunt, din fericire, în postura în care să înceapă activitatea în format fizic. Excepție fac unele școli din Întorsura Buzăului, care au decis să treacă în online a doua zi de școală, marți, dar nu din cauza coronavirusului neapărat, ci din cauza unui anunț privind sistarea furnizării apei potabile în toată zona, fapt care împiedică respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva virusului - cea mai importantă fiind „spălatul pe mâini”. 

Începutul de an școlar a prins județul Covasna cu infectări cu noul coronavirus la Bodoc (incidență 1,16 la mia de locuitori), Ozun (0,64), Dobârlău (0,44), Sfântu Gheorghe (0,41), Brețcu (0,29), Cernat (0,25), Târgu Secuiesc (0,25), Bățani (0,21), Brăduț (0,19), Covasna (0,18), Vâlcele (0,18) și Întorsura Buzăului (0,11), potrivit datelor DSP. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.