EDUCATIE 27 iulie 2023

Fără Administrație Publică anul acesta, la UBB Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1241 vizualizări

Viitorii studenți din județul Covasna și împrejurimi nu mai au, începând cu acest an, acces la locuri bugetare la specializarea Administrație Publică a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), extensia Sfântu Gheorghe a Universității Babeș-Bolyai (UBB). Cadrele didactice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru, iar UBB Cluj-Napoca motivează că în prezent sunt în proces de organizare și că din iulie 2024, admiterea la Administrație Publică va fi posibilă din nou, însă ca formă de învățământ la distanță (ID).

Chiar dacă opțiunea de Administrație Publică revine de anul următor, învățământul la distanță presupune taxe. Acest lucru va afecta studenții care nu au posibilități financiare de a studia la Cluj-Napoca.

Coordonatorul Departamentului de Administrație Publică a UBB extensia Sfântu Gheorghe, Csák László, ne-a explicat, în cadrul unei discuții pe această temă, că lucrurile mergeau într-o direcție foarte bună din punct de vedere academic și totuși, s-a ajuns aici. 

„Avem cel mai înalt nivel de acreditare, la ambele linii, română și maghiară. Am modificat și conținutul cursurilor ca să fie mai adaptat la nevoile instituțiilor publice. Acum doi ani am inițiat o cooperare cu Consiliul Județean, cu primăriile din Covasna și Harghita și dânșii ne-au comunicat nevoile lor în ceea ce privește conținutul cuprins în curriculum, la nivel local. Nu am modificat denumirea cursurilor, ci am modernizat conținutul. Avem acordul de cooperare cu mai mult de 15 UAT-uri din Brașov, Covasna și Harghita. Avem colaborări internaționale cu universități din străinătate, ceea ce nu am avut în trecut. Am avut profesori invitați din Budapesta și am abordat discuții astfel încât să fie accesibile și pentru linia română și pentru maghiară. Am avut colaborări cu instituțiile publice din cele două județe, au și venit la noi la seminarii speciale. Au ținut seminarii speciale arhitectul șef al municipiului Sfântu Gheorghe, prefectul județului Harghita, prefectul județului Covasna, mai mulți miniștri au acceptat invitația noastră, conducerea IPJ Covasna, Curtea de Conturi, deci noi considerăm că lucrurile s-au mișcat într-o direcție foarte bună, strict în sensul academic. Dacă avem studenți, trendul de admitere, adică numărul de studenți admiși este în creștere și avem o cooperare foarte bună în zonă, am bifat fiecare cerință în acest sens. Cu toate acestea, Clujul ne-a spus că nu avem suficienți studenți și nu avem o cooperare cu instituțiile publice”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Csák László.

În urma unei cereri conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității Babeș-Bolyai ne-a transmis următorul răspuns pe această temă:

„Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și Departamentul de Administrație și Management Public (DAMP) din cadrul facultății evaluează în mod permanent programele de studiu pe care le desfășoară, la toate ciclurile de studiu, și propune senatului universitar menținerea, restructurarea sau desființarea unor programe, după caz. Acest proces este unul normal și are loc anual sau ori de câte ori este nevoie, atât pentru programele care se desfășoară la Cluj-Napoca, cât și la nivelul extensiilor universitare din teritoriu. DAMP este, în prezent, în proces de organizare a unor programe de Administrație Publică în limbile română și maghiară, forma de învățământ la distanță, la Sfântu Gheorghe. Intenționăm să oferim aceste programe începând cu admiterea din luna iulie 2024. Pentru studenții deja înmatriculați la nivel licență, programele se vor desfășura în mod normal, inclusiv susținerea licenței urmând a se face la nivelul extensiei Sfântu Gheorghe. La nivelul extensiei se va analiza posibilitatea de a oferi și alte tipuri de formare, în funcție de nevoile existente la nivelul comunității”, se arată în răspunsul primit.

Csák László a mai spus că majoritatea profesorilor de la Administrație Publică Sfântu Gheorghe sunt serioși, profesioniști, cu CV-uri impresionante, cu alte meserii și ocupații, dar care nu sunt angajați cu normă întreagă, ci cu „plata la oră”. Aceasta ar însemna că nu ar mai fi disponibili în zilele de weekend, atunci când se desfășoară cursurile de la ID.

Totodată, acesta a mai menționat faptul că nu se opresc aici și vor lupta pentru relansarea specializării la învățământ cu frecvență (IF), adică la zi, pentru viitorii studenți și pentru regiune.

„Luptăm și purtăm discuții cu conducerea universității să fie relansată specializarea asta și la noi, la zi. Pentru că studenții de aici nu au posibilitate, mai ales din mediul rural, nu au posibilitatea materială de a pleca la studii în Cluj-Napoca”, a conchis Csák László. 

Extensia Universitară de Administraţie Publică din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţată după o serie de consultări între Consiliul Judeţean Covasna şi Universitatea Babeş-Bolyai, derulate în anii 1997 și 1998. Începând din anul 2005, ca rezultat al reformei educaţionale paneuropene, instituţia a oferit, în cadrul unui proces educaţional de 3 ani, o diplomă de licenţă (studii universitare de lungă durată), potrivit http://sfantugheorghe.extensii.ubbcluj.ro/fspacsfgh/index.php.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.