EDUCATIE 29 septembrie 2023

Experiența Erasmus+ a celor de la „Brâncuși”, un exemplu pentru cadrele didactice din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1508 vizualizări

Într-o eră în care tehnologia se dezvoltă într-un ritm tot mai accelerat, 41 de cadre didactice de la patru școli din municipiul Sfântu Gheorghe au putut afla informații despre competențele digitale pe care le pot dezvolta prin proiectele Erasmus+. Acestea au fost prezentate, din proprie experiență, de reprezentanții Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, în cadrul unui eveniment care a avut loc luni, 25 septembrie a.c., în sala de conferințe a restaurantului Park din Sfântu Gheorghe.

Evenimentul, intitulat „Dezvoltarea abilităților digitale de bază - Proiect Erasmus + KA2, CookEU”, sub egida proiectului european „Dobândirea competențelor digitale pentru abilități de viață – Digitalis”, a fost de un real folos cadrelor didactice prezente.

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” a participat și continuă să fie implicat în două proiecte Erasmus+, iar cunoștințele dobândite și experiența acumulată au fost prezentate cadrelor didactice într-un mod interactiv de către profesoara de alimentație publică, Tordai Carmen, și directoarea liceului, Liliana Constantinescu.

„S-a pus accent pe dezvoltarea competențelor digitale, atât în derularea proiectelor, cât și în predarea normală”, ne-a transmis directoarea Liliana Constantinescu.

Unul dintre proiecte s-a finalizat deja. Este vorba despre „Once upon... today în Europe (y)our 1989”, din perioada 2019 – 2021, desfășurat în parteneriat cu Asociația Burgus. În anul 2019 s-au împlinit trei decenii de la ieșirea din comunism a majorității țărilor est-europene, astfel că tematica s-a bazat pe istoria anului 1989.

„La acest proiect au participat asociații de tineret și școli din Germania, Estonia, Polonia, Ucraina și Republica Moldova. S-au derulat trei mobilități, două în Polonia (Krzyzowa) și Germania (Berlin), pentru formarea la cadrele didactice a abilităților de lucru cu tinerii, și una pentru elevi, în Polonia (Krzyzowa), pentru creșterea conștientizării în rândul tinerilor, a propriei identități și a sentimentului de apartenență, prin recuperarea unor momente din trecutul comunist al propriei țări”, se arată în descrierea proiectului, transmis de direcțiune.

Al doilea proiect, „CookEU”, a început în 2019 și va continua până în 2024, în parteneriat cu Asociația Sicfest. Tematica acestuia este despre gastronomia regională a țărilor Slovacia, Ungaria, Serbia și România, țări partenere în acest proiect.

„Patru școli și patru consilii locale, primării și asociații organizează mobilitățile cu locuri de practică pentru elevii celor patru școli. Proiectul își propune să realizeze două sesiuni de învățare a bucătăriilor celor patru țări în format online și practica fiind manageriată de Asociația Meout din Ungaria”, se precizează în descrierea acestui program.

 

Într-o lume în care tehnologia evoluează cu o viteză incredibilă și informația este disponibilă la un click distanță, profesorii trebuie să se adapteze și să-și îmbunătățească abilitățile pentru a rămâne relevanți și eficienți în ceea ce fac, a spus, la eveniment, profesoara Carmen Tordai.

„În această eră digitală, a fi un profesor nu mai înseamnă doar a preda o materie și a verifica temele elevilor, ci a fi un mentor, un ghid și un facilitator al învățării. În acest sens proiectele Erasmus reprezintă o modalitate europeană de a dezvolta la elevi abilități de viață relevante, iar pentru profesori reprezintă oprtunități extraordinare de dezvoltare profesională și în același timp provocări multiple în dobândirea de noi cunoștințe și competențe sau îmbunătățirea celor existente. Cele mai relevante sunt cunoștințele noi din domeniul profesional, metodic și pedagogic, de cultură, precum și competențe noi în domeniul de activitate, de comunicare într-o limbă străină sau digital”, a conchis, în cadrul evenimentului, profesoara Carmen Tordai, citată într-o informare de presă.

Cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” îmbrățișează cu bucurie fiecare proiect și fiecare oportunitate de a crește, de a se dezvolta și de a dobândi cât mai multe cunoștințe, pentru a ține pasul cu tehnologia prezentului, dar și a viitorului.

Sursa foto: Facebook/Liceul Tehnologic Constantin Brancusi

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.