EDUCATIE 31 august 2023

Elevii din județul Covasna încep anul școlar în 304 unități de învățământ

de Diana Pantelimon | 894 vizualizări

În anul școlar 2023 – 2024, rețeaua școlară de învățământ preuniversitar a județului Covasna va fi formată din 304 unități de toate tipurile și nivelurile de învățământ. Comparativ cu anul școlar precedent, acestea sunt cu două mai puțin, prin desființarea Școlii primare Pădureni și a Grădiniței Sâncrai, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna în ședința ordinară a Colegiului Prefectural din data de 30 august a.c.

Materialul informativ, disponibil și online pe site-ul Instituției Prefectului Județul Covasna, cuprinde date despre stadiul pregătirii unităților de învățământ în vederea începerii în bune condiții a anului școlar 2023 – 2024.

Potrivit acestor date, în acest an școlar, 20,97% din unitățile școlare se află în mediul urban, iar restul în mediul rural (79,03%). Din totalul unităților școlare, în 65,81% se studiază în limba maternă maghiară, în 17,74% din unitățile școlare se studiază în limba română, iar în 16,45% se studiază atât în limba maghiară, cât și în limba română.

Vor funcționa 79 de unități școlare cu personalitate juridică. Cele mai multe unități cu personalitate juridică sunt școli gimnaziale - 53 (inclusiv Școala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe), urmate de licee - 17 (în totalitate în mediul urban), grădinițe - 7 (în totalitate în mediul urban) și o școală postliceală (învățământ particular).

Ca unități conexe vor funcționa Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe (cu 4 structuri arondate), Clubul Sportiv Școlar din Sfântu Gheorghe, Clubul Sportiv Școlar de la Colegiul Național, „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și Centrul de Excelență.

Deși situația posturilor cadrelor didactice nu este finalizată, se estimează un total de 3.096 de posturi de predare.

Privind manualele școlare, s-au centralizat 54.647 de bucăți. Dintre acestea, 34.926 sunt manuale noi și urmează să fie primite în depozit.

În ceea ce privește curățenia în unitățile de învățământ, au fost realizate activități de igienizare a spațiilor școlare, astfel încât noul an să înceapă în condiții optime. Acolo unde mai sunt în derulare lucrări de igienizare, acestea vor fi încheiate până la începerea anului școlar.

În funcție de sistemul de încălzire, cele mai multe unități de învățământ dispun de centrale termice pe lemn, 181, urmate de cele cu centrale pe gaz, 68. Sobe cu lemn există în 48 de școli și grădinițe, cinci sunt cu sursă centrală comunitară, una cu centrală termică electrică și una pe rumeguș.

În județ nu există nici o unitate de învățământ fără apă curentă. Din totalul de 304, 110 dispun de puț forat, iar 194 sunt legate la rețeaua de apă centrală.

În fiecare unitate de învățământ este asigurat grup sanitar corespunzător.

„Pentru structurile Hetea, Belin Vale, Floroaia Mică, Vâlcele și Ariușd au fost achiziționate containere care asigură condiții igienice corespunzătoare”, se arată în actul oficial.

La început de an școlar, 23 de structuri sau clădiri din 11 unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare, dar sunt în curs de obținere.

Totodată, situația autorizațiilor ISU arată că, la data raportării, în 42 unități de învățământ și unități de învățământ conexe sunt neautorizate sau în curs de autorizare 69 clădiri (din 347).

Noul an școlar va începe în 11 septembrie 2023 și se va încheia la data de 21 iunie 2024.

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.