Elevii din Întorsura Buzăului învață despre diete sănătoase, printr-un program internațional
Printr-un proiect al Asociației AIESEC Brașov, doi tineri voluntari din Muntenegru și Egipt, vorbesc elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului despre cum să adopte un stil de viață mai sănătos. Programul face parte dintr-un proiect internațional amplu și se numește „Eat4Change”. Timp de patru săptămâni liceenii vor participa la ateliere despre diete sănătoase pentru corpul uman, dar și cu impact redus asupra mediului înconjurător.
Stefan din Muntenegru și Mohamed din Egipt susțin ateliere cu fiecare clasă în parte, timp de patru săptămâni. Subiectele sunt în jurul ideii de diete sustenabile și merg de la puncte mai generale la discuții mai științifice, existând o parte în care elevii sunt încurajați și sprijiniți să treacă la o dietă bazată mai mult pe plante.
„Această săptămână marchează începutul experienței «Eat4Change» în liceul nostru. Pe o perioadă de patru săptămâni, alături de Stefan din Muntenegru și Mohamed din Egipt, elevii noștri participă la ateliere ce se axează pe semnificația unei diete sustenabile, dietă care este sănătoasă pentru organismul uman și care are un impact redus asupra mediului înconjurător și a resurselor naturale. Împreună, descoperim modalități prin care putem aduce schimbări în viața proprie, precum și cum îi putem influența pe cei din jurul nostru să adopte un stil de viață cu beneficii pe toate planurile”, au scris, pe Facebook, reprezentanții liceului.
Subiectele sunt dezvoltate împreună cu organizația internațională non-guvernamentală World Wildlife Fund for Nature (WWF), pe baza unui manual pentru educatori. Se pune accent pe semnificația dietei durabile, care sunt efectele producției de alimente asupra mediului (defrișări, emisii de CO2, etc), care sunt obiceiurile alimentare specifice țării noastre, ce se poate schimba în legătură cu acestea și cum putem influența familia și prietenii să mănânce mai sustenabil. Toate subiectele sunt adaptate nevoilor claselor și includ prezentări interactive, potrivit actelor oficiale ale proiectului.
Orele se desfășoară în limba engleză, dar asta nu constituie o problemă pentru elevii din Întorsura Buzăului.
„Elevii sunt încântați până în acest moment. Participă cu drag și sunt foarte implicați. Sunt mândră de ei. Abia aștept și eu următoarea întâlnire, să văd ce urmează, ce mai aflăm nou. Plus că am o satisfacție personală, fiind profesor de limba engleză, când îi văd vorbind cu voluntarii”, ne-a mărturisit Lavinia Orha, profesoară la acest liceu.
La finalul programului, elevii își vor spune părerea despre întreaga experiență și se va întocmi un raport cu privire la activitățile desfășurate pe parcursul săptămânilor.
Proiectul de voluntariat face parte dintr-un proiect internațional mai amplu, cofinanțat de Uniunea Europeană (UE) și condus de World Wildlife Fund for Nature (WWF), numit „Eat4Change”. Acesta urmărește să determine cetățenii, în special tinerii, să joace un rol activ în societate și să își schimbe alimentația în sensul unei alimentații bazate mai mult pe plante, pentru bunăstarea oamenilor, dar și a planetei.
În școli, programul are același scop: să îi sensibilizeze pe elevii de liceu cu privire la importanța și impactul alimentației lor asupra mediului și să îi determine să acționeze pentru a adopta o dietă bazată mai mult pe plante, potrivit site-ul organizației internaționale AIESEC.
Sursa foto: Facebook/Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” - Întorsura Buzăului