EDUCATIE 11 mai 2018

Elevii de la CNMV, conferențiari într-un simpozion de istorie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1198 vizualizări

Evenimentul a fost organizat în contextul activităților dedicate Zilei de 9 Mai

După marea sărbătoare de miercuri, când s-a organizat un flashmob inedit și când toată școala, de la mic la mare, a luat parte la o paradă uluitoare care a străbătut centrul reședinței de județ, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe activitățile dedicate Zilei de 9 mai au continuat și joi, 10 mai. Astfel, amfiteatrul instituției de învățământ a găzduit prima ediție a simpozionului „Însemnătatea zilei de 9 mai în Istoria României și a Europei”.

Evenimentul a început cu o serie de momente artistice pregătite de elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care au cuprins cântece populare, patriotice, recitare de poezie, dar și un dans popular.

Discursurile introductive, susținute de prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu și directoarea adjunctă a Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Marcela Ștefu au lăudat în fața audienței din amfiteatrul colegiului acțiunea din ziua precedentă și mobilizarea exemplară de care au dat dovadă elevii și profesorii instituției.

Programul științific a debutat cu o prezentare susținută de amfitrioana evenimentului, directoarea adjunctă, profesoara de istorie Maria Băilă, cu un cuvânt introductiv pe tema „Controverselor privind semnificația zilei de 9 mai”.

Au urmat elevii Alexandru Nivnea, din clasa a IX-a A, pregătit de profesoara Maria Băilă, cu prezentarea numită „Carol I – personalitatea lui și rolul său în câștigarea independenței de stat”, Izabela Mihalca din clasa a IX-a C, de la clasa profesoarei Balog Constanța, cu o prezentare pe tema „Implicarea populației civile în Războiul de independență 1877 – 1878 și nu în ultimul rând Tudor Goicea, din clasa a XI-a C, de la clasa profesorului de istorie Romeo Negrea, cu prezentarea temei „Războiul de independență reflectat în cultura epocii – pictură și poezie”.

Simpozionul a fost încheiat de unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu din județ, dr. Ioan Lăcătușu, care le-a vorbit celor prezenți despre „Însemnele de prețuire și recunoștință pentru participanții la războiul de independență și reîntregire națională”.

În încheierea prezentării sale, acesta din urmă s-a declarat mândru că viitorul istoriei este asigurat de tinerii elevi ai Colegiului.

„Avem certitudinea că istoria va fi în siguranță cu astfel de conferențiari. (...) Noi, arhiviștii, istoricii, discutăm despre istorie și cercetăm clasa politică de astăzi. Tinerilor și elevilor le revine misiunea să gândească, să proiecteze, să înfăptuiască viitorii 100 de ani, care înseamnă dăinuirea românească în aceste locuri, cu provocările cunoscute. Lumea s-a schimbat, dar voi, sub oblăduirea profesorilor voștri sunteți căliți pentru a da piept cu aceste furtuni. Dacă au reușit străbunii noștri în condiții nu grele, ci foarte grele, de ce nu ați reuși și voi?”, a încheiat acesta.

Prefectul Sebastian Cucu ne-a spus în final că simpozionul de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și-a atins scopul, și anume de a îmbogăți audiența cu informații interesante și utile.

„S-au ridicat peste așteptări atât elevii, cât și cadrele didactice. Au fost prezentări foarte frumoase de la care fiecare dintre cei prezenți cred că a învățat și a plecat mai bogat de aici. Acesta este scopul acțiunilor: să ne îmbogățim atât spiritual, cât și intelectual. Mă bucur că iată, putem să avem astfel de evenimente în cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județ”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, prefectul județului Covasna.  

Simpozionul din 10 mai de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” s-a înscris în rândul activităților dedicate zilei de 9 mai, în care se marchează o triplă sărbătoare, prin „Ziua Independenţei de Stat a României”, „Ziua Victoriei Împotriva Fascismului” şi nu în ultimul rând „Ziua Europei”.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.