Elevii cu cele mai mari note la Bacalaureat din județ, premiați la Ziua Imnului Național
Ziua Imnului Național a fost marcată vineri și la Sfântu Gheorghe. Pe lângă ceremonia obișnuită, evenimentul a avut parte și de un moment special, în care cei trei elevi cu cele mai bune rezultate la Bacalaureat au fost premiați public.
Este vorba despre Andreea Maria Dîrstariu, care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, prima și singura din județ care a atins perfecțiunea, Maria Delia Nițu, care a avut 9,96 – a doua medie pe Covasna și David-Ioan Stoica, pentru media 9,93, a treia din județ. Toți sunt absolvenți ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.
„Poporul nostru, societatea noastră, a avut multe valori și are în continuare, valori pe care le-am apreciat mai mult sau mai puțin. Poate pe unii i-am apreciat după ce nu au mai fost printre noi. Cred că este foarte important ca oamenii valoroși, ca valorile nației să fie apreciate de noi toți și ca ei să simtă lucrul acesta, să știe că sunt apreciați. Vreau să profit de privilegiul de a vorbi la acest microfon pentru a aduce în fața dumneavoastră trei tineri valoroși ai județului nostru. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean am aflat numele primilor trei elevi după mediile obținute la Bacalaureat și aș vrea să vi-i prezint și dumneavoastră, să îi vedeți ce frumoși sunt. (...) Eu locuiesc în județul Brașov. Fata mea a dat anul acesta Bacalaureatul și pot să vă spun că este o muncă extraordinară în spatele acestor note. Copiii aceștia merită aprecierile noastre, merită să le facem statui, credeți-mă. Și ca să văd dau un exemplu, că tot vorbeam de județul Brașov, acolo nu a fost nicio medie de 10 anul acesta, cu toate că știm că în Brașov e populație mai multă decât în Covasna. Felicitări, dragilor!”, a declarat în cadrul evenimentului lt.col. Dorin Neagu, comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe.
Premiile au fost oferite de Bertis, cu implicarea Asociației de Tineret „Ecou”.
Un eveniment similar, de premiere a elevilor cu rezultate foarte bune, dar la Evaluarea Națională, a avut loc și la finele lunii iunie, când s-a marcat Ziua Drapelului României.
Cei trei elevi aplaudați atunci public și premiați au fost Andrei Benedek Pop, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care a obținut media 9,82 la Evaluarea Națională, cea mai mare din județ, Alexandra Lazăr, de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, pentru media 9,78, și Alexia Gabriela Gherghina, tot de la CNMV, cu 9,75 media la Evaluarea Națională.
Legat de sărbătoarea Imnului Național, la Sfântu Gheorghe a avut loc ceremonia militară obișnuită, care a cuprins, printre altele și defilarea gărzii de onoare, intonarea Imnului, dar și momente artistice. Un grup de elevi covăsneni a dat citire poeziei „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, care stă la baza imnului „Deșteaptă-te române!”.
Chiar dacă a vorbit în discursul său și despre istoria Imnului Național și importanța lui, prefectul Ráduly István a punctat și faptul că versurile sunt și astăzi cât se poate de actuale.
„Creația lui Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureşanu, „Deșteaptă-te, române!” a fost interpretată, pentru prima dată, în contextul efervescenței revoluționare ce a cuprins popoarele europene în 1848. (...) În zilele noastre, când globalizarea este pe cale să răstoarne sistemul de valori tradiționale, iar dorința firească a oamenilor de a trăi în liniște și pace este pusă în pericol de un război orb din vecinătatea noastră, cuvintele imnului național sunt cum nu se poate mai actuale: „Deșteaptă-te române””, a transmis, printre altele, în alocuțiunea sa prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István.
Alături de acesta, la ceremonia organizată de Ziua Imnului Național au participat și subprefecții Cosmin Boricean și Sebastian Cucu, dar și șefi ai altor instituții, cum ar fi Poliția, Jandarmeria, Pompierii și alții.
Din păcate, la ceremonia de vineri dimineață de la Sfântu Gheorghe prezența publicului a fost foarte redusă.
În rândul evenimentelor de marcare a Zilei Imnului s-a înscris și o campanie de donare de sânge, inițiată de Centrul Militar Județean Covasna, dar și un simpozion dedicat sărbătorii, desfășurat vineri la Cercul Militar Județean.
Ziua Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie.
Sursa foto: Facebook/Garnizoana Sfântu Gheorghe.