EDUCATIE 16 octombrie 2023

Despre ciocolata de calitate și meseria de ciocolatier, în workshop la „Brâncuși”

de Diana Pantelimon | 1118 vizualizări

Elevii de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe au avut parte, săptămâna trecută, printre altele, și de o experiență dulce. În cadrul unui proiect Erasmus+ și a unui program local „Pasiune pentru sănătate”,  alături de elevi și profesori din Serbia, Slovacia și Ungaria, au participat la un atelier de preparare și degustare a ciocolatei de calitate. Aceasta are doar ingrediente 100% naturale, cu boabe de cacao din Nicaragua, care au un gust unic.

Participanții au aflat că ciocolata, consumată în cantități moderate, este chiar sănătoasă dacă este și de calitate.

„Un moment deosebit a fost atelierul de ciocolată, desfășurat în colaborare cu Oana Macovei de la «Kokowa». Acest eveniment a adus un zâmbet pe fețele participanților, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile culinare într-un mod distractiv și delicios. În timp ce ciocolata topită curgea și aroma sa seducătoare îmbrăca întreaga încăpere, elevii au avut șansa de a învăța secretele confecționării ciocolatei de calitate. Atelierul a fost integrat în proiectul «Pasiune pentru sănătate», o inițiativă care promovează obiceiurile alimentare sănătoase și încurajează adoptarea unui stil de viață echilibrat. Participanții au descoperit că ciocolata, în cantități moderate și atunci când este aleasă cu grijă, poate face parte dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Atelierul de ciocolată a fost doar unul dintre aspectele creative ale proiectului, demonstrând că sănătatea și bucuria pot merge mână în mână. Cei prezenți au plecat (...) cu ciocolată delicioasă și cu o mai mare înțelegere a modului în care alegerile alimentare pot contribui la un trai sănătos”, a transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directoarea liceului, Liliana Constantinescu.

Oana Macovei, cea care a deschis o fabrică de ciocolată în Sfântu Gheorghe, a acceptat cu bucurie invitația școlii de a împărtăși din secretele meseriei de ciocolatier. Ea însăși are o experiență de peste șase ani în industria ciocolatei belgiene premium, lucrând atât în țară, cât și în afară, la o companie de renume mondial.

„Era de mult în plan să fac o demonstrație la școala de meserii «Constantin Brâncuși», pentru că doar așa pot stârni tinerii în a vedea ce implică meseria de ciocolatier, o meserie foarte nouă în România, mai ales în domeniul ciocolatei craft bean to bar. Demonstrațiile live și degustarea unei ciocolate etice, sustenabile, dar și sănătoase pentru noi, sunt cea mai bună cale de a ajunge la inimile oamenilor. Asta îmi este intenția și îmi doresc să ajung să fac asta cât mai des în viitorul apropiat, și la un număr cât mai mare de oameni. Nu este prima dată când sunt în fața copiilor ca să-i educ despre ceea ce fac, am participat și la «Váradi József» prin programul «Școala altfel», iar în curând ne vom deschide porțile la cea mai mică fabrică de ciocolată din România ca să-i educăm pe cei mici și mari direct de la sursă”, ne-a împărtășit antreprenoarea Oana Macovei.

Proiectul „Pasiune pentru sănătate”, care a debutat în luna aprilie a.c., a beneficiat de o finanțare de 7.000 de lei de la Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe, la care s-a adăugat o contribuție proprie a școlii de 700 lei. Potrivit conducerii instituției de învățământ, aceste sume au fost și vor fi investite în diverse activități și evenimente menite să încurajeze comunitatea școlară să adopte un stil de viață sănătos și să devină conștientă de importanța alegerilor alimentare.

„Proiectul continuă să inspire elevii și personalul școlii să facă alegeri informate privind alimentația și pentru o mai bună calitate a vieții. Cu finalizarea proiectului, prevăzută în luna noiembrie 2023, comunitatea școlară a Liceului Tehnologic «Constantin Brâncuși» se îndreaptă cu încredere către un viitor mai sănătos și mai fericit”, a mai transmis direcțiunea.

Atât oaspeții de peste hotare, veniți prin programul Erasmus+, cât și elevii liceului, au gătit, timp de o săptămână, în perioada 9-13 octombrie a.c., preparate tradiționale, precum bulz, găluște cu prune, mititei, supe, ciorbe, tocane, sarmale, gulaș, gogoși, cozonac și papanași cu dulceață și smântână.

Sursa foto: Liliana Constantinescu

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.